[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

ŠPANIELSKO, PORTUGALSKO 3. časť - presun do Portugalska, Albufeirou –Algarve, Lisabon

Pridané: 22.07.2013 | Prečítané 5123 x

Milí priatelia,

v tejto časti zápiskov sa presunieme zo Španielska do Portugalska, zájdeme sa pozrieť na úchvatnú pláž Praia da Rocha, ktorú by ste určite nemali počas návštevy Algarve vynechať a zistíme aj to, prečo sa Lisabon nazýva mestom tolerancie. Príjemné čítanie.

Po diaľnici som sa presúval  smerom na západ, do ďalšej krajiny mojej cesty – do Portugalska. Najskôr som chcel navštíviť južnú časť tejto krajiny – známu turistickú oblasť Algarve.

Z histórie Portugalska ma zaujali najmä ich úspechy v dobývaní morí. Portugali patrili ku krajinám s najväčšími kolóniami na svete. Od roku 1932 tu vládol António de Oliveira Salazar krutou, represívnou, nacionalistickou rukou celých 36 rokov. Tajná polícia, zákaz iných politických strán, mučenie a cenzúra boli zbraňami, ktorými zabránil akýmkoľvek iným názorom a prípadným pokusom o prevrat. Až po jeho smrti v 70-tych rokoch 20. stor., po karafiátovej revolúcii (1974) sa Portugalsko stalo demokratickou krajinou. Ženy získali volebné právo až vo voľbách roku 1975.

Portugalská ekonomika bola vzorom aj pre iné európske krajiny. Bola na neustálom vzostupe až do konca tisícročia. Potom nastala recesia, zvyšovala sa nezamestnanosť, boli tu problémy s korupciou a Portugalsko sa z toho dodnes ani poriadne nedostalo.

Juh krajiny sa stal obľúbeným miestom na kúpu nehnuteľností najmä zahraničnými návštevníkmi (myslím si, že najviac tu bolo Britov). Ceny sú tu porovnateľné so Španielskom, miestami sa mi zdajú troška nižšie. V každom prípade by sa mi Portugalsko páčilo na kúpu nehnuteľnosti oveľa viac, ako Španielsko.

Ubytoval som sa v blízkosti jedného z najznámejších turistických stredísk – Albufeirou. Toto 20 000 mesto sa pomaly zvažuje až k nie veľmi širokým, zato veľmi pekným, plážam. Tam som tiež strávil nejaký čas. Pláž – ako aj všade na celom pobreží - je tu krásna, piesková, nachádzajúca sa pod pieskovcovými útesmi. Podľa reči tu rozpoznávam veľa Angličanov, ale aj Rusov.

Presúvam sa na najjuhozápadnejší cíp Európy – k mysu sv. Vincenta (Cabo de Sáo Vicente).

Bolo pod mrakom a neuveriteľne tu fúkal vietor. Tento mys veľmi dobre znázorňuje štýl celého algarvského pobrežia. Krajina na pobreží je pomerne rovinatá, porastená len trávou a kríkmi. Pri pobreži však zrazu sek, cca 70-metrová kolmá žlto-červená pieskovcová skala a tam dolu burácajú obrovské vlny narážajúce na útesy. Na konci mysu je obrovský maják, okolo ktorého denne preplávajú stovky zaoceánskych lodí. Človek má pocit, že sa dostal na skutočný koniec sveta.

Čo ma tu však najviac zaujalo, neboli ani útesy, ani maják, ale rybári. Zo začiatku som nechápal, kam si vykračujú postarší Portugalci s rybárskym náčiním v rukách. Veď tu sa hore na skale predsa ryby chytať nedajú! Ale mýlil som sa. Dajú! Oh la la! Normálne sa tí chlapi vyštverali úplne na okraj útesu (pričom hľadali útesy, ktoré boli kolmo nad vodou) a do hĺbky, tipujem 70 metrov, nahodili plavák aj s návnadou. Plavák kontrolovali tým, že nazerali dolu z útesu, pričom si dávali pozor, aby ich dolu nesfúkli veľké nárazy vetriska. Plavák im poskakoval v spenenom príboji a neveriacky som pozeral, keď kdesi dolu zbadali na plaváku záber a vytiahli z mora rybu. Museli ťahať pomaly, aby sa neobila alebo nezamotala o skalu. Tak toto je teda rybačka – ako sa vraví s „nadhľadom“ smiley.

Neďaleko mysu je dedinka Sagres, ktorú obklopuje divoká krajina so strmými útesmi a pevnosťou vysoko nad oceánom, neustále odolávajúcou poryvom ostrého vetra. Vybral som sa sa na túto pevnosť, pričom hore na útese bol párkilometrový okruh. Dokonca sa vyčasilo a vyjasnilo. Silný vietor odfúkol mraky preč raz dva. Veľmi pekná prechádzka spojená s krásnymi výhľadmi.

Miestami sú pod útesmi skryté nádherné pieskové pláže. Táto oblasť je známa neustálym vetrom, takže zátoky pri plážach boli plné čiernych postavičiek – surfárov v neoprénoch. Tí sa pokúšali chytiť tú správnu supervlnu a odviezť sa k brehu.       

Popri pobreží som sa vracal späť na východ. Pozrel som si malú pláž v dedinke Luz, ako aj širokú pláž Meia Praia pri jednom z najznámejších stredísk Algarve – pri Lagose. Lagos je centrom surfárskym centrom, ale aj centrom zábavy, diskoték, reštaurácií či barov. Na JZ -  na začiatku pláže Meia Praia bolo zopár krásnych plážičiek obklopených a chránených vysokými útesmi. Tam sa opaľovali skupinky mladých ľudí.

To najkrajšie ma ešte len čakalo, šlo o pláž Praia da Rocha v Algarve, nachádza sa kúsok pod mestom Portimao. Prvé (i ďalšie) pocity pri pohľad na túto pláž boli neuveriteľné. Nádhera!!! Myslím, že to je jedna z najkrajších pláží, akú som kedy v živote videl. A to si dovolím povedať, že som toho už videl celkom dosť a hocičo ma už len tak nenadchne.

Praia da Rocha je široký pás piesku olemovaný azúrovou hladinou na jednej strane a asi 50-metrovým okrovo-červeným útesom na druhej strane. Z pobrežia i vody však ešte vytŕčajú samostatné útesy s otvormi a jaskyňami. Je tu tiež poriadne silný príboj. Už viem, kam budem klientov posielať na dovolenku. Ak chcú krásne prostredie, zázemie na zábavu a bohatú ponuku výletov, tak Algarve a pláž Praia da Rocha tým správnym rozhodnutím.

Rozhodol som sa, že na tejto ceste budem vynechávať veľké mestá, ktoré síce mám. po trase, ale chcelo to nejakú zmenu v cestovaní. Tak si program prispôsobujem tomu, čo mám najradšej – a to spoznávanie prírody. Aj preto som oželel návštevu Sevilly i Córdoby, pravdepodobne obetujem aj Madrid. Na tieto miesta totiž nie je problém hocikedy prísť na predĺžený víkend letecky. Aspoň je dôvod sa do tejto krajiny vrátiť.

Vybral som sa aj návštevu tu najlepšieho zábavného parku na pobreží - ZOO Marine v dedinke Guia, ktorá bola asi 10 km od nás.

V zábavnom parku ZOO Marine sú 4 hlavné atrakcie: vystúpenia so zvieratami, malá zoologická záhrada spojená s nemocnicou pre zvieratá, bazény na kúpanie a  kolotoče. A to všetko je už v cene vstupenky a na nie veľmi veľkom území, čo je zase výhodné pre deti, ktoré sa veľa nenachodia.

Ihneď pri vstupe som si prezrel nemocnicu so zvieratkami, kde ma zaujala asi 1,2 metra veľká korytnačka. Za ňou bolo vystúpenie s dravcami, ktoré práve začínalo. Vystupovali tu sovy, sokoly, orly, supy, nejaký veľký vodný vták, páčila sa mi aj taká bystronohá sliepka z Afriky, ktorá sa živí hadmi. Hodili jej gumenú jaštericu či hada na zem. Tá ju bleskurýchle chytila za chvost a umnými švihmi ju už aj trieskala o skalu. Had (aj jedovatý) by nemal šancu.

Asi najkrajším predstavením bolo predstavenie delfínov. Sú to nádherné tvory. Vystupovalo ich 7 s troma cvičiteľkami. Mon Dieu, čo tie zvieratá dokázali! Skákali do výšky, cúvali vystrčení z vody, kopali do lopty (jednu vykopnutú do hľadiska som aj uchmatol), tancovali v dvojiciach lambádu (to bolo neskutočné, oproti sebe bruchami sa vlnili nad hladinou). Vynikajúce boli aj čísla s cvičiteľkami. Tie skočili do vody, tvárili sa, že sa topia a delfíny ich zachránili. Potom skočili opäť a plávali s delfínmi – delfíny ich tlačili nosmi do chodidiel a plávali vo veľkej hĺbke dookola. Bočné steny delfinária boli zo skla, tak sme ich pekne videli. Na jednom delfínovi cvičiteľka stála na chrbte, ten plával tesne pod hladinou dookola. Ruku sa pridŕžala ďalšieho delfína, ktorý plával paralelne. Myslím, že som ešte také pekné vystúpenie s delfínmi nevidel. Mali tu dokonca aj vystupujúcu samičku delfína – vraj najstrašiu na svete, narodenú v roku 1960! Ďalej tu vystupovali aj papagáje a tulene.

Presúvam sa asi 240 km severne do hlavného mesta Lisabonu. Prechádzam cez prevažne rovinatú až pahorkatinovú oblasť. Vôkol majú väčšinou pasienky s pasúcim sa dobytkom. Intenzívne poľnohospodárstvo vo forme obilia, kukurice, skleníkov so zeleninou apod. tu nie je vidieť. Buď sú tu lesy alebo lúky. Celkom sympatická zelená krajina. Na pohľad oveľa sympatickejšia, ako Španielsko.

Idem sa pozrieť do mesta – cestou okolo štadióna Benficy Lisabon. Lisabon je hlavné mesto krajiny, ktoré má cca 580-tis. obyvateľov a rozprestiera sa na príkrych svahoch nad riekou Rio Tejo. V meste je 7 pahorkov s krásnymi výhľadmi. Je tu známych niekoľko štvrtí. Začal som švrťou Bairro Alto. Na námestí ma zaujal športový obchod. Futbal a fanúšikovanie je národnou vášňou a posadnutosťou. Takže obchod so všetkým, čo môže mať niečo spoločné s futbalom, bol práve tu. Na jednej strane boli dresy, lopty, prívesky, šály, čapice v červenej farbe, na druhej v zelenej farbe. Červené boli pre fanúšikov Benfica Lisabon a vpravo zelené pre fandov Sporting Lisabon. Keď sa koná nejaký dôležitý zápas, celé národné hospodárstvo sa zastaví, všetci (väčšinou chlapi) sledujú priamy prenos v baroch či reštauráciách. A ak vyhrá to správne mužstvo, tak začína opíjanie, trúbenie autami a oslavy trvajú až do rána.

Premýšľam, ako sa dostať z námestia hore na výhliadku v štvrti Bairro Alto. Pešo sa mi nechcelo ísť, práve preto mi výborne poslúžili stále funkčné výťahy z 19. storočia (pôvodne na vodný pohon). Výťahom bol vlastne taký žltý vláčik na koľajniciach s veľmi šikmým podvozkom, ktorý vyrovnával nerovnosť terénu. O chvíľu ma to vytiahlo na výhliadku, odkiaľ som mal prekrásny výhľad na slnkom zaliaté červené strechy lisabonských domov v centre a na pevnosť oproti. Poprechádzal som sa po úzkych uličkách štvrte Bairro Alto. Tvorili ich 4-5 poschodové domy, farebné prádlo povešané po balkónoch, zvláštni „típkovia“ prechádzajúci sa či postávajúci po uliciach. Steny domov takmer komplet popísane, posprejované, polepené plagátmi. Pomedzi to prechádzam okolo všadeprítomných barov a reštaurácií. V noci to tu vraj riadne žije.

Nadole som zbehol pešo okolo národného divadla do kostola Sao Domingosa. Tento kostol prežil dve zemetrasenia i požiar. Pôvodné kamenné podporné stĺpy a steny spolu s novšími stropmi boli veľmi pôsobivé. Pred kostolom som stretol takmer samých černochov. Štvrť Baixa je nimi známa, veľmi výstižne znel nápis v rôznych jazykoch na jednom z múrov – Lisabon, mesto tolerancie.

Lisabon a i celé Portugalsko sa muselo vyrovnať s imigráciou. Po páde kolónií sa sem prisťahovalo až 800 000, väčšinou afrických, uprchlíkov z bývalých portugalských kolónií (napr. z Angoly, Mozambiku). Ale je ich to veľa aj z Brazílie (tiež bývalá kolónia). Žije tu čoraz viac východoeurópskych robotníkov, napr. trvale žijúcich Ukrajincov je tu cca 43 000. Momentálne je hlavne v južnej časti Algarve prisťahovalecká vlna z Nemecka a Anglicka, kde si títo kupujú nehnuteľnosti. Domáci ich však považujú za dlhodobých turistov, nie za prisťahovalcov.

Dočítal som sa ešte jeden zaujímavý údaj o ženách. Spomínal som, že ženy tu mohli voliť až od roku 1975, čo bolo najneskôr na severnej pologuli (napr. v Afganistane to bolo už od roku 1963). Taktiež ženy nemali právomoc spravovať svoj majetok alebo opustiť krajinu bez súhlasu otca či manžela. Ak sa žena vydala za cudzinca, automaticky stratila svoje občianstvo aj dedičstvo. Až od roku 1969 mohla mať vydatá žena svoj pas alebo odísť do zahraničia bez povolenia manžela. To všetko však je už preč a toto bolo len dedičstvom Salazarovej vlády. Jedine je ešte zaujímavé, že tu neustále funguje domáce násilie. Až 80 % kriminálnych činov je domácim násilím. Čo je veľmi smutné číslo.

Lisabon je známy aj tým, že sa tu v roku 1998 konala svetová výstava Expo. Na severovýchodnom brehu rieky tu bol vytvorený komplex moderných budov s úžasnou rebrovitou architektúrou od najznámejšieho portugalského architekta Álvara Sizy Vieiry. K tomu oceanárium, lanovka, anglický park s radom barov a reštaurácií pri rieke. Mojím cieľom bolo Oceanário, najväčšie európske akvárium. Obrovské akvárium vo výške 2 poschodí a priemeru niekoľko desiatok metrov bolo obohnané dookola chodbami, kde na jednej strane bol pohľad do obrovského akvária a na druhej strane boli menšie expozície.

Nachádzali sa tu veľké expozície s vodou, skalami, lietajúcimi vtákmi – dokonca tu mali aj moje obľúbené nórske „papuchalky“ (alky biele). V ďalšej miestnosti zasa mali tučniaky, ktorým sa tu mimoriadne páčilo. Dokonca tu aj hniezdili! Na ochladenie miestnosti mali pri vode dva veľké kusy ľadu (neustále zvnútra mrazené).

Obdivoval som tu aj obrovské vydry morské, vody trópov, maskované morské koníky, odchov mladých žralokov, rybičky Nemo, koralové, sasankové či medúzové akváriá. Niektoré druhy živočíchov som ešte v akváriách ani v živote nevidel. Úžasné bolo aj obrovské akvárium, v ktorom plávali okrem slnečnej ryba aj cca 3-metrové žraloky, raje a iné nádherné ryby...

Pri východe z oceanária som sa ešte poprechádzal po nábreží a v diaľke som obdivoval najdlhší európsky most – Ponte Vasco de Gama. Tento most bol tiež vyrobený pre výstavu Expo 98. Je široký 30 metrov a neuveriteľne dlhý, má až 17,2 km. Pri stavbe sa muselo myslieť ja na zakrivenie zeme, aby sa mostné piliere rozmiestnili rovnomerne. Základy sú v hĺbke 85 metrov pod hladinou mora. Most postavili tak, aby odolal aj veľkému zemetraseniu, či vetru o rýchlosti až 250 km/hod.

Po prehliadke som zašiel opäť do centra. Nastúpil som na miestnu historickú – ale stále používanú hrkotajúcu električku č. 28, ktorou sa vydávam na krkolomnú jazdu úzkymi uličkami štvrte Alfama raz prudko do kopca, potom zasa z kopca. Električka má možno max. 10 metrov. Dlhšia by do uličiek ani nevošla. Veď pri otvorených oknách sme v zátačkach míňali rohy domov tak o 20 cm. Neradno ani nos vystrčiť von...

Vyviezol som sa na kopec, odkiaľ som mal opäť krásny výhľad na mesto. Lákali ma sem pôvodné úzke uličky, aj hrad Castelo De Sao Jorge, ktorý ponúka ohromujúci výhľad na mesto. Hrad bol vybudovaný v 5. storočí Vizigógmi, neskôr ho v 9. storočí opevnili Maurovia. V 14. – 16. storočí. slúžil ako kráľovské sídlo.

Presunul som sa na opačný koniec mesta do Beléma. Pozrel som si fantastický kláštor Sv. Jeronýma (Mosteiro dos Jerónimos). Je to pamiatka zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a bol postavený na počesť Vasca da Gamu a jeho objavu - námornej cesty do Indie. Kláštor bol postavený z tzv. „dane z korenia“, ktorá bola vo výške 5 % a bola uvalená na všetky príjmy z obchodu s korením, ktorý rozkvital v rozširujúcich sa portugalských kolóniach v Afrike a na Ďalekom východe.

Kláštor bol naozaj majestátny, práve v ňom prebiehala svätá omša. Krásna, voľne nesená baroková klenba v priečnej lodi, je postavená bez jediného stĺpu, vznáša sa 25 metrov nad zemou. Je tu pochovaný aj Vasco da Gama. Kúsok od kláštora bol ešte veža Torre de Belém, ktorá chránila vstup do prístavu.

 

             

 

 

 

 

 

 

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.