[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

SAE 4. časť - Al-Ain, Dubaj - Mamzara, Jumeirah Beach

Pridané: 24.02.2014 | Prečítané 3011 x

V poslednej časti mojich zápiskov zo SAE sa zájdeme pozrieť na trh so zvieratami v Al-Ain, pokocháme sa zeleňou v parku Mamzara v Dubaji a posledný deň preleňošíme na pláži Jumeirah Beach.

Moje ďalšie kroky smerovali do Al- Ain. Cesta ubehla rýchlo, zastavil som sa ešte pri ložiskách ropy, kde sú obrovské rafinérie a nádrže na ropu. Neskôr ma zastavil chlapík, ktorý tvrdil, že fotografovať v rafinérii je zakázané. Prehovoril som ho na jednu fotku. Apropo okrem ropného vrtu ani nebolo veľmi čo  fotiť.

AL - AIN

Presúval som sa na Al-Ain – obrovské mesto nachádzajúce sa na SAE-Omanskej hranici, kúsok pod horami. Mesto bolo zelené – zavlažované podzemnou vodou z hôr. Ihneď po príchode som zašiel do mesta Buraimi, ktoré sa nachádza až v Ománe. Veľmi sa podobalo emirátskym mestám, ale bolo už vidieť, že je chudobnejšie.

V Al-Ain som šiel do ďatlového parku, ktorý sa nachádzal pri múzeu. Kúsok ďalej bol kozí, ovčí, hovädzí trh. Indovia tu na korbách áut predávali kozy i capov všetkých veľkostí. Indovia sa predháňali, ktorého z nich si mám odfotiť. Mon Dieu! Fotil som si aj arabské ženy, ktoré boli veľmi zhovorčivé a muži zase veľmi zdvorilí.

Zaujímavosť:

Na ceste do Miziary som videl kurióznu situáciu. Samec ťavy bol uviazaný v ohrade. Bol asi plemenný a niekoľko km od neho k nemu hnali ťavu. Ale nie pešo – ale na terénnom aute. Honec stál na stúpadlách na konci auta aj s bičíkom a hnal ťavu, keď zabehla na bol, obstavil jej cestu autom. To je už sila... Oh la la.

Bol som sa pozrieť v  neoficiálnej časti  zvieracieho trhu – za múrmi oficiálnej časti, kde mal každý trhovník pridelené miesto s menovkou. Boli tu kozy, veľa dobytku, pod veľkými sitami mali holuby, sliepky, kačice. Na okraji predávali v mechoch krmivo, na dodávkach dovážali čerstvú trávu na kŕmenie. Na trhu robilo veľa Pakistancov a Indov.

Išiel som aj do múzea, v ktorom ma zaujali mince, ale najmä veľké čierno-biele fotografie – zo 62 – 68r. – ako sa žilo v SAE vtedy. Bol to život plný tradícií a moderný svet tu bol ešte len v plienkach. Boli tu fotky z modlitieb na púšti. Stovky mužov sa modlili na svojich koberčekoch, pri sebe mali opreté zbrane. A zaujala ma aj fotka, kde mladý šejk tancuje tradičné tance.

 

NÁVRAT DO DUBAJA

Potom som sa vrátil späť Dubaja. Šiel som po diaľnici, po ktorej nákladiaky nechodili (mali vyhradenú špeciálnu cestu). V Dubaji som vrátil auto do požičovne. Ubytoval som sa v hoteli, kde som konečne zo seba zmyl všetok prach a špinu za uplynulé tri dni. Oh la la, hneď bol zo mňa nový človek.  Autobusom som sa presunul smerom na Deiru a odtiaľ do parku Mamzara.

Mamzara je krásne vybudovaný park asi 2 km od centra pri jednej zátoke. Po stranách boli pláže, bazény, miesta na pikniky, detské ihriská a mnohé iné aktivity. Všetko bolo zalesnené a skoro všade boli trávniky. Na mori bolo odtiaľ vidieť niekoľko ropných plošín a vrtov.

Autobusom som šiel na  Jumeirah pozrieť sa do ZOO. Videl som tam papagájov, šelmy, opice a iné zvieratá. ZOO nebola členená tematicky, ako u nás. Napr. s papagájmi mali v klietkach morské prasiatka či korytnačky.

 

Návrat domov

Posledný deň v SAE som sa rozhodol leňošiť. Autobusom som šiel na Jumeirah Beach. Privítalo ma krásne more, biely piesok, upravené sprchy s teplou vodou. Jednoducho krása. Na pláži bolo veľa Rusov, ale aj pár Indov.

No a potom ma už čakala len cesta na letisko.

Letisko v Dubaji je veľmi dobre vybudované, nebolo problém sa tu zorientovať.

Všetko má svoj začiatok aj koniec, aj moja cesta do SAE. Sediac v lietadle som sumarizoval zážitky z posledných dní. Ak vás moje zápisky zaujali a rozhodli ste sa SAE navštíviť, aktuálnu ponuku lacných leteniek nájdete na mojich stránkach www.letenky.sk. Verím, že si vyberiete.

 

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.