[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

OKOLO ÁLP 3. časť - Nice, Monako

Pridané: 17.03.2014 | Prečítané 3801 x

Bonžúr, priatelia! V tejto časti si povieme, čo robiť, keď sa vám znenazdajky pokazí auto. Prejdeme sa krásnymi plážami v Nice a  uličkami tohto mesta. Pozrieme sa aj na miesto konania Formuly 1, do Monaka. Tušili ste, že existuje aj 96 druhov zmrzlín?

 

Nice (Francúzsko)

Len na nabitú batériu by som mal prejsť cca 30 – 50 km. Tak som celú noc dobíjal baterku a ráno som skúšal, či auto štartuje. Štartovalo. Tak som to riskol a šiel som pohľadať servis priamo v Nice.

Karavan som nechal  na parkovisku odťahovky.

Nice je neuveriteľne spletité mesto. Veľmi sa tam zle orientuje. Keďže bola sobota, servis bol zatvorený. Merde! Nezostávalo mi iné, ako odparkovať pokazené auto a čakať do pondelka na opravu.

Zašiel som sa pozrieť do Nice. Veď som bol na svetoznámom francúzskom Azúrovom pobreží (či Francúzskej riviére), tak to treba využiť. Ani som predtým netušil, ale na prepravovanie po riviére nie je vôbec potrebné auto (to bolo aj tak pokazené). Majú tu výborné vlakové spojenie.

Vlak prechádza z Marseille popri pobreží cez Cannes, Nice, Monako až do talianskej Ventimiglie. Vlaky sú dvojposchodové, hlásia zástavky už vopred. Zvonka sú postriekané sprejermi. Ale inak plne funkčné a slušné.

 

Raj na zemi

Vystúpil som na stanici Nice Ville a odtiaľ som si “mašíroval  širokým asi 1 km bulvárom smerom k moru.

Nice má 350 000 obyvateľov a mesto ponúka výnimočnú kvalitu života. Iskrivé pobrežie Stredozemného mora, úžasné stredomorské jedlo, jedinečné historické pamiatky a alpská príroda iba hodinu jazdy autom. Geniálne miesto na žitie. Proste moja srdcová záležitosť. Aj preto sem chodievali cári, králi, členovia kráľovských rodín. Pre miernu zimu a pôžitkársky život. Oh la la, dal by som si povedať. wink

Dostal som sa až na pobrežie, kde boli široké  pláže z jemného štrku a široká promenáda. More bolo farbou fakt nádherné. Azúrové. Oproti , pre mňa nepeknému, moru v Taliansku sa toto nedá ani porovnať.

Na pláži pozorujem madmazelky. Už skôr som si všimol, že väčšina má skvelú postavu. Vidieť obéznu Francúzsku je celkom kuriozitou. To skôr človek vidí ženy, ktoré sú skôr anorektičky, ako obézne...

Francúzsko je veľmi kozmopolitné. Je tu veľa Arabov, černochov a rôzni kríženci. Arabky sú chudé ako gazely a so svojou snedou pokožkou sa na plážach celkom vynímali.

Prešiel som sa po promenáde s kopou rôznych pouličných umelcov. Najviac ma zaujala stará štvrť Vieux Nice.

Spletité bludisko úzkych uličiek s hádam tisíckami reštaurácií (muselo ich byť viac ako stovky), všade dobrá nálada, výborná kuchyňa, predajne zmrzlín, rôzni pouliční tanečníci a hudobníci. Proste skvelá nálada. A tá zmrzlina, oh la la.

V jednej zmrzlinárni som napočítal 96! druhov. Mali ich po oddeleniach. 24 mali ovocných, 24 čokoládových a orieškových, 24 miešaných atď.

Na námestí vystupovali artisti a akrobati z Brazílie.

Nice je naozaj nádherné mesto. Jedno z najkrajších a vrelo odporúčam na víkendový pobyt. Múzeá sú od roku 2008 zadarmo, tak človek tu má čo robiť aj mimo sezónu.

 

Monačania neplatia dane

 

Monako je so svojimi 1,95 km2 druhou najmenšou krajinou na svete. Má 32 000 obyvateľov, je kniežatstvom.

Toto malé mestečko má čo ponúknuť po športovej aj kultúrnej stránke. Väčšine je asi známy mestský okruh Formuly 1 v Monaku. Býva tu známy cirkusový festival, ale aj tenisový turnaj.

Ďalej sa tu nachádza svetoznáme akvárium, kasíno v Monte Carle a nádherné záhrady. A ukázať sa v Monaku každý rok býva pre celebrity už akousi nepísanou povinnosťou.

Monako má iba 7800 občanov, ale 32 000 obyvateľov so 107 národnosťami.

Monačania sú oslobodení od platenia priamych daní. Bohužiaľ, všetci ostatní obyvatelia i firmy dane platiť musia.

Po smrti kniežaťa Rainiera v roku 2005 (ten mal za manželku hollywoodskú herečku Grace Kelly) tu vládne jeho syn Albert II. Ten nemá zákonného dediča (iba 2 nemanželské deti), ale taktiež je vďačnou témou pre monacké médiá. Tie si však čiastočne získal úspechmi v atletike (hral aj futbal za Monako, ale má tiež čierny pás v džude, podporuje charitu a umenie).

V Monaku sa platí eurom, hraničné kontroly tu neexistujú.

Železničná stanica je vybudovaná pod zemou (inde nemajú byť veľmi kde, kvôli miestu). Odtiaľ sú vybudované východy na viacero častí Monaka.

Najskôr som sa vybral do známej botanickej záhrady. Tá sa nachádza na monackých kamenných svahoch a už vyše 50 rokov tu pestujú stovky druhov sukulentov a kaktusov z celého sveta. Fakt nádhera s veľkolepým výhľadom na Monako Ville a prístav, ako aj na futbalový štadión. V záhrade je malé prekvapenie – vstup do jaskyne. Prehliadka jaskyne, ktorá sa nachádza asi 40 metrov nad morom.

Miestnou MHDčkou som sa prepravil do svetoznámeho oceáno-grafického múzea. Nachádzajú sa tu kostry veľrýb, akváriá, história ponoriek a iné zaujímavosti. Výborné múzeum.

Odtiaľ ma čakala  prehliadka Kniežacieho paláca a potom do prístavu.

To je jediné miesto, kde je troška miesta. Tu bývajú cez Formulu 1 pit-stopy, kde menia pneumatiky. V prístave práve odchádza obrovská výletná loď. V severnej časti prístavu obzeráme najbohatšie a najluxusnejšie jachty. Práve tu jedna z nich dorazila.

Hoci je  Monako  maličké, ale tento “miništátik” je fakt zaujímavý  a odporúčam ho navštíviť.

Apropo: Staré monacké peniaze sa dali kúpiť v obchodoch so suvenírmi, ale naše burzy ich majú lacnejšie.

 

Ak sa rozhodnete do Francúzska či Talianska cestovať letecky, kliknite na môj portál.
© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.