[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

OKOLO ÁLP 4. časť - Cannes, Disneyland, Paríž

Pridané: 24.03.2014 | Prečítané 3475 x

Moja karavanová dovolenka blíži ku koncu. Už ma čaká len zopár miest vo Francúzsku a cesta domov. Viete si predstaviť lepšie zavŕšenie cestovania, ako prechádzkou po červenom koberci a niekoľkými dňami v Disneylande a v Paríži? Presne takto som svoju cestu ukončil.

 

FILMOVÉ CANNES


Vlakom som sa  pre zmenu vydal zasa na západ, smer do svetoznámeho Cannes.

Vlak šiel väčšinou popri pobreží. Je to celkom zážitok vidieť desiatky km krásnych azúrových pláží, zátok s prístavmi a luxusnými jachtami kotviacimi v nich alebo voľne na mori.

Väčšina už určite  počula o Cannes v súvislosti s filmovým festivalom.

Filmový festival sa koná v máji, trvá 12 dní a stretá sa tu cez 30 000 hercov, producentov, novinárov, režisérov, aby predali, spropagovali alebo kúpili jeden z viac ako 2000 (!) filmov.

Centrom celého diania je, prekvapivo, nepekná komunistická budova Palais des Festivals (domáci jej hovoria bunker). Tu na schodoch zažívajú celebrity svoje sekundy slávy, keď po červenom koberci kráčajú osvietení v žiare reflektorov a fotoaparátov.

Tiež som sa poprechádzal po červenom koberci, a potom som sa vrhol na hľadanie významných osobností. Okolo paláca je dlažba a na niektorých dlaždiciach sa nachádzajú odtlačky oboch rúk významných hercov spolu s ich menom. Boli tam odtlačky od Silvestra Staloneho až po Angelinu Jolie.

Celá široká pobrežná promenáda je ohraničená luxusnými budovami hotelov, do ktorých celoročne chodievajú dovolenkovať rôzne celebrity.

KDE NESTRETNEŠ RUSA

 

Pláž s hrubým pieskom je na malých úsekoch verejná, ale väčšina pláže je porozdeľovaná jednotlivými luxusnými hotelmi a aj servis na pláži je tu celkom luxusný. Kožené maxi-ležadlá, obsluha na úrovni až po ležadlo, prominentné miesta na pláži. Asi toto majú radi aj celebrity.

 

Podľa reči počuť, že je tu  veľmi veľa Rusov. Už ich cár tu rád chodil, tak pokračujú v tradícii. Večer som si vyšiel k múzeu na kopčeku nad mestom, odkiaľ som mal Cannes ako na dlani. Večer som si ešte užil promenádovaním po uličkách a následne som sa vrátil do Nice.

Nový alternátor šťastne dorazil a auto bol opäť jazdy schopné. Mojím ďalším cieľom bol Paríž.

Šiel som okolo Marseille a Lyonu.  Juh Francúzska je zaujímavý aj z hľadiska poľnohospodárstva.

Majú tu vybudované široké betónové zavlažovacie kanály, ktoré sa vinú z hôr po úbočiach až dolu do dolín. Pestujú tu väčšinou vinič.

Je zaujímavé, že Francúzi v tejto časti pestujú aj ryžu a s vypestovanou ryžou sú si sebestační. Nemusia dovážať.

 

 

DISNEYLAND - LÁKADLO NIELEN PRE DETI

 

Hľadám kemp blízko Disneylandu v meste Torcy. Zohnal som vstupenku do Disneylandu. Hoci vstupné je naozaj vysoké,  je to najlepšia atrakcia pre deti (a nielen pre ne:)) v Európe.

Tri dni som si vyčlenil na atrakcie Disneylandu.

Hlavnú časť tvorí DisneyPark v tvare kruhu, v strede je rozprávkový disneyovský hrad, po okrajoch tematické parky.

Bolo tam veľmi veľa ľudí.

Prvý deň som na niektoré atrakcie čakal aj hodinu. Ale to je Disneyland, tak to tu je celý rok. V ďalšie dni som využíval systém prioritných lístkov FastPass, ktoré umožňujú “predbiehať sa” v zvolenom čase.Je to celkom dobrý spôsob, ako toho stihnúť viac.

Väčšinou sú atrakcie riešené tak, že sa v špeciálnych vozidlách prevážate miestnosťami s rozprávkovými motívmi. Letel som Krajinou nekrajinou Petra Pana,  bol som u Pinokia, u Snehulienky, strieľal som pre Buzzyho terče laserovými pištoľami na dobitie jeho batérií, letel som do vesmíru (fakt výborné - pre mňa ako generála obzvlášť). Atrakcií je tu naozaj veľmi veľmi veľa.

Vždy o 19.hod. bol cez celý park dlhý sprievod „alegorických“ vozov s postavičkami z rozprávok. K tomu emotívna hudba, výborné!

Druhý deň som bol v susednom parku Disney Studios, kde som sa dozvedel veľa zaujímavých informácií o tom, ako sa natáčajú filmy.

KASKADÉR, KASKADÉR, SKOČIL DO ČIERNYCH DVIER...


Bol som na kaskadérskej šou s naháňačkami áut, prenasledovania lupičov a streľbou na nich. Jazda cez oheň, výbuchy áut, roztrhnutie auta na polovicu. Dozvedel som sa, ako môže jazdiť auto bez vodiča atď. Bolo to výborne urobené. Človek aspoň pochopil, ako všetky tie fígle v telke fungujú. A veľmi sme sa čudovali, aké to je jednoduché. A poučné aj pre deti.

Bol som sa tiež vláčikom pozrieť na krátku ukážku filmových trikov. Vlakom sme zastali pod skalou, na ktorej horel oheň.  Nad nami bol kamión, zvrchu tiekol potok z priehrady. Zrazu obrovský výbuch (skutočný oheň), roztrhla sa priehrada hore a obrovský stĺpec vody sa lial priamo na nás. Takmer odtrhlo aj kamión nad nami a všetko to padalo na nás.... Toto trvalo 15 sekúnd a nakoniec sa voda minula, zmizla v jame pred koľajnicami, oheň zhasol a všetko bolo ako predtým. A pred chvíľou sme si všetci mysleli, že je už koniec sveta.

Disneyland naozaj odporúčam, až pôjdete na dlhšie do  Paríža, nevynechajte ho.

 

ZAŽIŤ PARÍŽ NA VLASTNEJ KOŽI

 

Byť pri Paríži a aspoň na chvíľku si nepozrieť jeho krásy, by bolo asi hriechom. Vybral som na vlakovú stanicu v mestečku Torcy, odkiaľ každých cca. 15 minút šiel vlak RER až do centra Paríža. Výhodou je, že sa dá kúpiť celodenný lístok, v ktorom je doprava po celom Paríži všetkými druhmi dopravy.

Prešiel som si  hlavné pamiatky mesta: Víťazný oblúk s krásnym výhľadom na mesto, Chrám Matky Božej Notre Dam, vybehol som do umeleckej štvrte Montmartre s nádhernou Sacré

Coeur, potom smer Eiffelova veža a nakoniec som skončil v Elyzejských záhradách pred Louvrom.

Paríž má čo ponúknuť nie na deň, ale aj na týždeň. Avšak mňa čakal vláčik doTorcy. Tak som prešiel všetko, čo som chcel. Už sa len vyspať, zbaliť a vyraziť domov.

 

BILANCIA

 

Mám pred sebou 1450 km domov cez Rakúsko. Bolo mi  výborne, videl som kus sveta, pochodil som po horách i zaujímavých mestách, zažil som síce aj nepríjemnosti, ale tie sa vyriešili.

Zopár štatistík a naj:

Čo sa mi najviac páčilo: turistika Taliansko a Rakúsko
Z čoho som bol najviac sklamaný: „čistota“ mora pri Cavalline v Taliansku
Čo ma najviac prekvapilo: Nice ako mesto
Počet najazdených kilometrov: 5653 km.
Maximálna cena nafty: 1,78 Taliansko; Minimálna 1,319 Francúzsko (Carrefour pumpa)

 

A ak patríte k tým, ktorých karavana šou neláka, na tieto krásne miesta sa možno dopraviť aj letecky - letenky nájdete na mojom portáli  www.letenky.sk aj s doplnkovými službami :)
© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.