[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

1.časť cestopisu Írsko, Škótsko – Stonehenge, Powerscourt Estate

Pridané: 28.02.2013 | Prečítané 3617 x

Bonžúúr, drahí priatelia!

Niekde som sa dočítal, že rok 2013 je ako stvorený na cestovanie pre všetkých Francúzov, ktorí majú niečo spoločné s letenkami. Povedal som si: „Veď to hovoria o mne!“
Rozhodol som sa teda, že tento rok konečne strávim tým, čo som doteraz umožňoval iným: cestovaním a objavovaním úchvatných kútov tejto planéty.

Ako prvý cieľ svojej cesty som si zvolil Írsko a Škótsko. Všetci neustále ospevujú a vychvaľujú Britské ostrovy, lietajú tam každú chvíľu. Konečne sa aj ja chcem vedieť zapojiť do debaty! I Anglicko I bolo na hrdého Francúza zatiaľ prisilná káva.

Pozrel som sa teda na moju stránku www.letenky.sk a využil som akciové letenky do Londýna. Veď keď už budem na ostrovoch, rýchlo ich prebehnem autom a možno hodím očkom aj na slávny Stonehenge.
Hneď po prílete na letisko Heathrow som sa takmer stratil, keď ma nával ľudí namiesto k východu zatlačil na ženské toalety. Heathrow je totiž najvyťaženejšie letisko v Európe a tretie na svete! Našťastie tam stojí kopa chlapíkov v uniforme, ktorí čakajú len na vašu prosbu o pomoc. Rukami a nohami ma odprevadili k požičovni áut (ja síce po anglicky viem, no kým to bude možné, budem sa radšej držať francúzštiny).
Na anglické cesty som vhupol ešte mierne dezorientovaný a volant na opačnej strane mi, veru, veľmi nepomohol. Na toto si budem dlho zvykať. Maličké značky (takmer polovičné oproti našim) mi ku komfortu tiež veľmi neprispeli.
Mojou prvou zastávkou bola tá slávna hŕba skál - Stonehenge. Keď som dorazil, privítalo ma typicky anglické počasie: dážď, ktorým sa mi mračná vyhrážali už celú cestu predtým. Malo to však aj svoje výhody, turisti sa rozpŕchli do svojich áut a ja som sa mohol lepšie vcítiť do atmosféry spred 5000 rokov. Ako sem, merde, dotiahli tie kvádriská až zo 400 km vzdialenej hory v Južnom Walese??? 
Príchuť histórie ma uchvátila, a tak som sa rozhodol cestovať ešte ďalej – do doby dinosaurov. Rovno som si odtiaľ chcel uchmatnúť aj suvenír v podobe nejakej skameneliny. Na to je ako stvorené jediné miesto: Devon Coast, alias Dinosaurus Coast.
 
Nasmeroval som si to rovno do Lyme Regis. Toto maličké mestečko, ktoré sa hrdí prívlastkom „centrum pobrežia“, obklopujú z oboch strán červenkasté útesy plné nálezísk skamenelín. Bohužiaľ, až na mieste som sa dozvedel, že tzv. výpravy za skamenelinami sa konajú len raz týždenne, keďže sa k nim dá dostať len pri silnom odlive. Keď už som si teda nenašiel vlastnú skamenelinu, jednu som si aspoň kúpil v miestnom múzeu.
 
Ešte som sa poprechádzal po nádhernej promenáde pri pláži. Pozdĺž nej sa tiahol rad roztomilých pastelových plážových chatiek, pred ktorými vysedávali dôchodcovia a popri čítaní kníh alebo debate s priateľmi popíjali čaj a kávu. Idylka ako v Saint- Tropez, až na tú zimu a plačlivé počasie. 
Rozhodol som sa, že sa už viac nenechám zlákať anglickými unikátmi, tento výlet má byť predsa o Írsku. Ponáhľal som sa teda do prístavu Holyhead, kde som chytil prvý trajekt na ostrov leprechaunov. Tri hodiny som strávil hojdajúc sa na vlnách, z čoho mi nebolo dvakrát dobre. Zlaté lietadlá...
 
Hneď po vkročení na pevnú zem som sa cítil ako v raji. Všetko bolo nádherne sýtozelené, ukryté v jemnom opare. Ani ten dážď mi už nevadil. Bolo to, akoby som vošiel do obrovského skleníka, kde neustále kropia rastliny jemným rozprašovačom. Takú vlhkosť ignorujete, lebo máte pocit, že musí byť dočasná. Neskôr som zistil, že nebola, ale medzitým som sa s tým už nejako vyrovnal.
 
Moje prvé otáčky kolesami auta smerovali do Powerscourt Estate, nádherné sídlo s rozlohou až 64km2 zo 17. storočia. Toto miesto vás chytí za srdce, najmä vďaka obrovským záhradám, ktoré ho obklopujú. Takmer sa vyrovnajú aj „tým našim“ versaillským, a to je už čo povedať! Záhrady sú obrovské nielen rozlohou, ale aj výškou – rastie tu totiž mnoho starodávnych sekvojí, tují a borovíc.
 
Jedným z najzaujímavejších momentov powerscourtských záhrad je cintorín domácich zvierat. Väčšina náhrobkov patrí, samozrejme, psím miláčikom miestnej šľachty. Nájdu sa tu však aj najlepšie dojné kravy alebo poníky.
 
Nad každým hrobom je malá kamenná doska s menom, druhom, dátumom narodenia, príp. vekom a krátkym textom so spomienkou na domáceho miláčika. Jedna krava mala náhrobok s textom (voľný preklad): „Zomrela ako 17-ročná, ale zo svojich sedemnástich prsníkov vyprodukovala asi 100.000 galónov mlieka.“
Na obrovskom pozemku som objavil aj japonské záhrady, nádhernú kvetinovú záhradu so sochami írskych básnikov, a dokonca aj vežičku pre Šípkovú Ruženku alebo Rapunzel! Bohužiaľ, princezné zrejme utiekli, namiesto princa ich totiž prišiel zachrániť „len“ generál.
 
Čerešničkou na torte bol Powescourt Waterfall, najvyšší vodopád na Britských ostrovoch. Voda steká zo skál z výšky až 130 m! To sú takmer dva Boeingy 747 postavené na sebe. Bol to skutočne monumentálny pohľad.
Nateraz sa však už lúčim. Idem sa venovať objavovaniu Írska. Som zvedavý, či ešte niečo prekoná dnešný deň.
 
Prajem veľa nalietaných kilometrov!
 
Váš generál LeTenky :)
 
 

Špeciálna ponuka

KamOdkiaľCestaSpoločnosťKonečná cena s taxami
LondýnKošice[obojsmerná letenka]Ryanair41,- Výber dátumov
LondýnPoprad/Tatry[obojsmerná letenka]Ryanair41,- Výber dátumov
LondýnViedeň[jednosmerná letenka]Ryanair43,- Výber dátumov
LondýnPraha[jednosmerná letenka]Ryanair44,- Výber dátumov
LondýnBudapešť[obojsmerná letenka]Ryanair45,- Výber dátumov
LondýnBrno[jednosmerná letenka]Ryanair47,- Výber dátumov
LondýnBratislava[obojsmerná letenka]Ryanair54,- Výber dátumov
LondýnOstrava[obojsmerná letenka]Ryanair55,- Výber dátumov
LondýnBratislava[obojsmerná letenka]Wizz Air58,- Výber dátumov
LondýnViedeň[obojsmerná letenka]Wizz Air60,- Výber dátumov
LondýnPraha[obojsmerná letenka]Wizz Air62,- Výber dátumov
LondýnPraha[jednosmerná letenka]Wizz Air62,- Výber dátumov
LondýnPraha[jednosmerná letenka]Easyjet Airline62,- Výber dátumov
LondýnKošice[obojsmerná letenka]Wizz Air63,- Výber dátumov
LondýnDebrecín[obojsmerná letenka]Wizz Air78,- Výber dátumov
LondýnPoznaň[obojsmerná letenka]Ryanair90,- Výber dátumov
Ceny sú konečné, zahŕňajú letenku, taxy a poplatok za vystavenie.
© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.