[ Generál LeTenky]

Svoju kariéru som začal vo francúzskej armáde ako letec, kde som sa vďaka svojej usilovnosti a vynaliezavosti vypracoval až na hodnosť generála. Vtedy som sa rozhodol, že opustím vojenskú službu a svoje najlepšie roky venujem ľuďom. V súčasnosti spravujem portál, kde ľuďom pomáham s kúpou leteniek za čo najlepšie ceny. Precestoval som veľkú časť sveta, avšak väčšinou pracovne. Teraz som sa rozhodol, že sa naň chcem pozrieť ako dobrodruh.

India 2. časť - Jaisalmer, Jodhpur, Alwar

Pridané: 15.04.2013 | Prečítané 3280 x

Bonžúúr, drahí cestovatelia!

Znova sa vám po týždni hlásim zo svojej dobrodružnej cesty po Indii. Týždeň bol plný zaujímavých zážitkov, a tak vám dávam možnosť, prežiť ich spolu so mnou aspoň prostredníctvom nasledujúcich riadkov.

V jedno ráno vyrážam za novými dobrodružstvami - 2-dňové jeep&camel safari. Sadám si do džípu indickej výroby – značka mojim očiam aj ušiam neznáma. Jednou zo zastávok bol Bada Bagh – ide o chrám pri vode s veľmi pekne zdobenými fasádami. V komplexe stálo 5 kaplniek. V jazere sa kúpali Indovia. V okolí boli kríky, košaté kaktusy vysoké aj 1,5 – 2 m.

 

Za dedinou čakalo 5 tiav a dvaja sprievodcovia, ďalej sme spoznávali okolie z ťavích chrbtov, avšak po 1,5 hod. už z takéhoto dopravného prostriedku riadne bolí zadok. Zastavili sme na okraji dediny, nabrali sme z miestneho tábora vodu a šli sme ďalej. Bolo asi 45°C, v tieni okolo 36°C. K obedu nám sprievodcovia ukuchtili chapati – placky z múky na ne šla štipľavá zmes z cibule a paradajok. Cínové hrnce umyli ošúchaním v piesku. Tomu sa hovorí hygiena!

 

Plameň udržiavali suchou trávou, a keď bolo treba aj suchým trusom tiav. Ako správny generál som sa naučil ovládať aj ťavu -  pritiahnutím uzdy zastala, a keď ste je povedali džip-džip-džip, tak si kľakla a ľahla. Podvečer sme dorazili k pieskovým dunám Kesua, kde sme sa zložili. Miestni obyvatelia vyzerali dosť zúbožene a choro. K večeri sa podávali chapati, rozvarená ryža, kapusta so strúčikmi, ktoré zostali z potravy pre ťavy a nejaká dyňa. Snívam o chrumkavej bagetke a syre. Podaktorých žalúdky túto „lahôdku“ nezvládli a miestne vrany mali večeru smiley. Spali sme v spacákoch pod šírym nebom, sem tam náš nerušený spánok narušili chrobáky, ktoré nás otravovali, inak pohoda.

Postrehy dňa: sedieť na ťave je asi tak pohodlné, ako sedieť na zárubni dverí. Sprievodca varil obed –miesil posúchy tými istými rukami, ktorými drobil ťaví trus, ktorým prikuroval surprise.

 

Ďalšie mesto, ktoré som v Indii navštívil bol Jodhpur. Rikšou som sa vyviezol na najkrajšie miesto mesta – pevnosť Mehrangarh. Pevnosť je vo vlastníctve miestneho maharadžu, resp. on je šéfom neziskovej organizácie, ktorá ju spravuje. Z pevnosti bol krásny výhľad na modrý Jodhpur (podľa farby domov).

Pevnosť Mehrangarh je postavená na 130 m vysokej skale a nachádza sa v nej pekné múzeum so starými maľbami, pôvodnými sedlami na slony, detskými kolískami a iným predmetmi. Pozrieť si tu možno aj pôvodne zdobené miestnosti – spálňa, tanečná miestnosť, pracovňa...Vonkajšie fasády boli tiež krásne prepracované. Teplo bolo opäť neznesiteľné, oddýchol som si v tieni pevnosti. Pevnosť malo na starosti dosť ľudí, v každej miestnosti boli 1-2 ľudia, ktorí dávali pozor a ešte k tomu ochrankári v uniforme.

Zišiel som do mesta ku Cloch Tower. Ďalej som šiel do ZOO, ak sa tak dá nazvať. Skôr by som povedal, že šlo o trápenie sa ľahko chovateľných zvierat. Boli tu zajace, sliepky, husi, kačice, ale aj supy, krokodíly, andulky. Najlepšie sa mala sviňa, ktorá si behala okolo „ZOO“ a váľala sa, kde sa dalo. Pozrel som sa aj do štátneho múzea, v ktorom sa nachádzali prírodné, historické i prírodovedné exempláre v 4 miestnostiach. Po regáloch behali potkany...

Ďalší deň som cestoval autobusom do Alwaru. Sedel sme hneď za vodičom, a tak sa mi naskytol vskutku jedinečný pohľad na samovražedné jazdy miestnych šoférov autobusov a nákladných áut. Toalety na staniciach, to je zážitok sám o sebe, radšej ho tu nebudem ani rozpisovať, ak tieto riadky čítajú nejaké citlivejšie povahy, mohlo by sa im urobiť nevoľno. Problém bol zbaviť sa žobrajúcich Indov. Neďaleko Alwaru som sa ubytoval v izbe, v ktorej mi spoločnosť robili jašterice. Zvieratká v Indii vás sprevádzajú takmer na každom kroku smiley okolo hotela bolo po stromoch veľa opíc.

Ráno o 7 hod. ráno som vyrazil na terénnej Mahindre so šoférom a sprievodcom do Národného parku Sariska. Park má rozlohu cca 850 km2, funguje od roku 1979 a jeho cieľom je udržanie populácie tigrov. Žije tu 27 tigrov, 70 leopardov a veľa antilop a jeleňov. Ráno bolo chladno. Národný park leží v údolí medzi dvoma hrebeňmi. Jelene ani opice sa vôbec nebáli, i keď sme boli blízko cca 5 metrov. Na lesnej cestičke sme videli malé aj staré prasce, malé aj veľké antilopy. Okrem toho bolo vidieť zajace aj prepelice. Motor auta zhasol a my sme sa ponorili do ticha, o chvíľu sme začuli výstražné „hlásenia“ jeleňov a antilop, čo signalizovali, že neďaleko je tiger. Bol som napätý ako struna, tešil som sa, že uvidím naživo tigra. Tiger sa však nezjavil... škoda.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.