[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Konkurenčný boj Airbusu a Boeingu na parížskom aerosalóne

Pridané: 21.06.2011 | Prečítané 2371 x

Vo francúzskom Le Bourget pri Paríži sa otvoril najväčší aerosalón, na ktorom sa predstaví civilná aj vojenská technika od viac ako 2000 vystavovateľov zo 45 krajín sveta.

Leteckí výrobcovia si od tejto akcie sľubujú veľa, je to totiž jedinečná príležitosť na zvýšenie predaja, keďže v posledno čase letecký trh sužujú stúpajúce náklady na palivo a nepokoje na Blízkom východe či negatívnych dopadov japonskej katastrofy.

 

 

Podobne najväčší európsky a americký výrobcovia Airbus a Boeing si od tejto akcie sľubujú vzrast objednávok ich strojov. Nádej do budúcnosti vidia aj v dynamickom raste ekonomiky v Ázii, ktorá prekonala Severnú Ameriku a získala pozíciu najrušnejšieho trhu leteckej dopravy na svete.

 

 

A s čím chcú sú potenciálnych zakázníkov ohúriť? Airbus orientuje svoje nádeje do modernizovaného A320 neo a Boeing jednoznačne verí, že uspeje so strojom pre stredné vzdialenosti typu 787 Dreamliner a novinkou na medzikontinentálne lety Jumbo jet 747-8.

 

 

Airbusu sa však na tejto výstave doslova lepí smola na päty. Najväčšiemu stroju A380 sa totiž podarilo pri pomalom manévrovaní narazil špičkou pravého krídla do jednej z budov na letisku v Le Bourget. Prvotné informácie hovorili o tom, že Airbus A380 sa na ukážkových letoch nezúčastní, avšak podľa najnovších správ bude tento stroj predsa len možné vidieť pri tejto disciplíne. Druhým fiaskom je vojenské viacúčelové lietadlo A400M, ktoré bolo skonštruované v rámci európskeho obranného projektu má chybu na prevodovke. Avšak včera sa mal predsa len na oblohe objaviť, a to v čase návštevy prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Práve prítomnosť francúzskeho prezidenta svedčí o dôležitosti tejto výstavy aj z politického hľadiska. Nedávno sme spomínali v rámci aktualít, že práve prezident podporuje firmu Airbus a dokonca prebieha petičná akcia, ktorá má prinútiť Air France – KLM, aby dávala prednosť Airbusom pred Boeingom. Zvláštne je to aj z toho dôvodu, že štát vlastní len 15 % akcií tejto leteckej spoločnosti.

 

 

Čo sa týka Boingu, ten na seba upútal pozornosť po tom, keď v nedeľu, po svojom prvom zahraničnom lete, pristála na letuisku nová, predĺžená verzia Jumbo jet 747-8.

 

Ak by sme sa na šance Airbusu a Boeingu pozreli na základe minuloročných výsledkov, tak je ide o veľmi vyrovnaný boj.  Minulý rok získal Airbus svojimi zákazkami v hodnote 13,2 miliardy dolárov menší náskok pred Boeingom, predal vtedy 510 lietadiel, pričom Boeing mu šliapal na päty s počtom 460 lietadiel. Tento rok je zatiaľ na čele Boeing, ktorý získal 183 objednávok a Airbus 176.

 

Tak uvidíme, či bude smola Airbusu, ktorá mu skomplikovala prezentáciu na výstave pokračovať, alebo sa situácia nakoniec vyvine celkom inak. Jedno je však isté, pôjde o tvrdý bol dvoch najväčších rivalov v oblasti výroby lietadiel a každý bude isto tasiť svoje najsilnejšie zbrane cheeky

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.