[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Poplatok za príručnú batožinu WizzAir – väčší komfort či obyčajné zdieranie?

Pridané: 10.07.2012 | Prečítané 6309 x

Letecká spoločnosť WizzAir vraj plánuje spoplatniť príručnú batožinu. Bez poplatku by mala zostať len batožina do max. rozmerov 42x32x25 cm.

Menšia príručná batožina by sa mala umiestňovať pod sedačku, nie do batožinového priestoru nad sedačkou. Zdá sa, že nízkonákladové letecké spoločnosti mienia o chvíľu spoplatňovať už asi aj to, v čom vstúpite do lietadla.... Na to, že batožina do podpalubia je spoplatnená, a povezdme si na rovinu, nie malými sumami, sme si pri lowcost spoločnostiach už asi zvykli, avšak osobne si myslím, že mať min. príručnú batožinu v cene by malo byť samozrejmosťou.

Predstavitelia WizzAiru sa bránia, že oni sa týmto krokom len snažia zvýšiť komfort cestovania. Domnievajú sa vraj totiž, že až jednu desatinu meškajúcich letov má na svedomí manipulácia s príručnou batožinou na palube lietadla. Uličky v lietadle sú vraj ukladaním batožiny do priestoru nad hlavou upchané a vznikajú zmätky.Dosť chabá výhovorka, najmä v prípade, keď si uvedomíte, že nákupy, ktoré ste urobili v obchodoch na letisku si môžete bez poplatku zobrať na palubu, hoci tieto takisto zaberajú miesto.

Je asi viac než jasné, že letecká spoločnosť sa zavádzaním nových poplatkov snaží len zarobiť a nejde tak o komfort, ako sa snaží argumentovať. Ako prví si  vraj priplatia cestujúci letiaci s WizzAirom medzi Katovicami a Londýnom od 1. augusta 2012, avšak len vtedy ak prekročia povolený limit 42x32x25 cm. Väčší kufor (pozor, aj ten však musí mať maximálne 55x40x20 cm) bude spoplatený 10€/osoba na každý let. Cestujúci, ktorí si priplatia väčšiu príručnú batožinu získajú vraj automaticky prednosť v nastupovaní do lietadla.

Dodatočné poplatky vraj až také zisky, ako za samotné letenky, leteckým spoločnostiam neprinášajú, ale i napriek tomu získa napr. Ryanair ročne z dodatočných poplatkov cca 800 mil. eur, čo nie je vôbec zanedbateľná suma.

Otázkou však zostáva, čo všetko budú ešte ochotní pasažieri nízkonákladovkám priplácať a či si radšej nezakúpia letenku klasickej leteckej spoločnosti, ktorá sa síce môže zdať na prvý pohľad drahšia, ale pri prepočítaní všetkých poplatkov možno až tak drahá nebude...

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.