[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Malebné Živogošče

Pridané: 16.08.2010 | Prečítané 8971 x

Makarská riviéra je miestom, kde v letných mesiacoch stretnete možno viac známych, ako keď ste doma na Slovensku. Keď sme si pred rokmi vyberali našu prvú dovolenku, tak nám ako prvá učarovala práve Makarská a jej strediská. Ako prvé si nás získali Tučepi, potom nás očarila Baška Voda a minulý rok sme sa nechali zlákať pokojnou atmosférou malej bývalej rybárskej dedinky Živogošče.

Priznávam, že na Živogošče nás lákalo aj to, že v tomto pokojnom prostredí trónil hotel s all inclusive službami – Nimfa. Práve Nimfa bola týždeň našim „domovom“. Prívlastok „malá dedinka“ je pre časť Porat, kde sa nachádza tento hotelový komplex viac než výstižný. Kto hľadá oddych, pokoj a netúži po rušnom nočnom živote jednoznačne na tomto mieste nájde raj na zemi.

 

Živogošče sa nachádza v južnej časti Makarskej riviéry asi 20 km juhovýchodne od letoviska Makarská a obkolesuje ho majestátne pohorie Biokovo. Živogošče sa skladá z troch menších častí, ktoré sú od seba vzdialené – Porat, Mala Duba, Blato. Priznávam, že my sme boli v časti Porat a najskôr sme si mysleli, že to je celé Živogošče smiley. Nachádza sa tu františkánsky kláštor z 18. storočia a neďaleko od neho je do skaly vytesaný antický nápis, ktorý hovorí o prameni, ktorý sa tu nachádza a o nymfe, ktorej je tento prameň zasvätený.

 

Ako prvé naše oči upútalo, ako vždy pri návšteve Makarskej, krištáľovo čisté more, do ktorého akoby sa nerovnomerne vyliala raz paleta azúrovej, raz tyrkysovej a inokedy tmavomodrej farby. Proste pohľad, ktorý ma vždy dostane. Vlny mora obmývali pláž, ktorá sa rozprestierala pred hotelom. Pláž nebola vôbec preplnená, jedným z dôvodov bolo to, že bol už začiatok septembra, a predsa len vtedy už nie je toľko dovolenkujúcich, ako júli či auguste, a druhý bol asi ten, že o niečo ďalej za malým prístavom sa rozprestierala pláž, ktorá bola predsa len o niečo krajšia. Hneď teda musím povedať, že my sme, v rámci „pokojového a oddychového“ režimu – tzv. ničnerobenia, a tiež kvôli blízkosti hotelového baru, využívali skôr hotelovú pláž. V zmysle dobre známeho slovenského kréda – „veď to máme zaplatené,“ sme v hoteli využívali, čo sa dalo, takže sme akosi zleniveli ísť na pláž vzdialenú len niekoľko metrov od tej hotelovej.

 

Ešte pred ubytovaním sme sa boli prejsť po dedinke, zistili sme, že sa tu nachádza malý prístav, pár barov a nejaké potraviny, čiže all inclusive hotel bol správnou voľbou. Samozrejme, že sme neodolali a v prvom prístavnom bare sme si dali zlatistého moku. Mimochodom v hotelovom bare sme si mohli sami čapovať pivo, a keď aj môj drahý skonštatoval, že je skutočne dobré, tak pivu v Nimfe dávame 1 s hviezdičkou. Takže v podstate sme mieste bary ani nevyužívali.

 

Okolie v Živogošče je typické chorvátske, pláže lemujú borovice nájdete tu početné olivovníky. Ideálne miesto pre prechádzky na prečistenie hlavy a utriedenie myšlienok.

 

Keď sa vrátim späť k hotelu Nimfa, tak hoci zvonka nevyzeral nejako extra moderne, vo vnútri ukrýval útulné a veľmi dobre zariadené klimatizované izby s balkónmi a výhľadom na more, odkiaľ sme mali možnosť sledovať až mierne "gýčové" západy slnka. So stravou sme boli veľmi spokojní, len teda na raňajky by som osobne privítala viac zeleniny, ale tak zase človek nemôže mať všetko, však?! Bola to naša prvá all inclusive dovolenka, tak sme nevedeli porovnávať, niektorí hostia si sťažovali na slabší výber stravy pre deti, nakoľko my ešte deti nemáme, tak nevieme zhodnotiť.

 

O to, aby sme sa však samým pokojom na tomto čarovnom mieste neunudili, sa starali hoteloví animátori, ktorí boli skutočne „akční“ a neustále pripravovali program pre deti aj dospelých. V čase medzi chytaním bronzu a jedením to prišlo skutočne vhod.

 

Keby ste aj napriek tomu dostávali z tohto pekného miesta ponorkovú chorobu, tak jednoznačne odporúčame peší výlet do neďalekého Igrane. Dostanete sa tam po ceste bez chodníka, ale tak my sme na nej stretli asi tak tri – štyri autá. Igrane je väčšie stredisko, nájdete tu aj viac barov, reštaurácií, možností na ubytovanie a typické prímorské obchodíky so suvenírmi. Samozrejme, že som neodolala a kúpila blízkym domov nejaké „super potrebné“ dekorácie smiley. No tak ale boli to darčeky od srdca, tak čo?! V Igrane sa nachádzajú tiež nádherné pláže, na jednom mieste tam do farieb mora pribudla ďalšia – bledozelená, naskytol sa nám tak nádherný pohľad a výlet do Igrane stál skutočne za to. Aj tu sme pravdaže museli ochutnať chmeľový zázrak, aby sme samozrejme vedeli porovnať, kde je lepší.

 

Jediným zlým zážitkom, ktorý pokazil až priveľmi ideálny dojem z tejto dovolenky, bola pre mňa, ako osobu trpiacou panickým strachom z bleskov a hromov, trojhodinová nočná búrka, počas ktorej som sa div nemodlila na posteli, aby som už bola doma. Môjmu drahému však ani búrka nič nepokazila, nakoľko spal akoby bola tá najjasnejšia noc.

 

Na záver možno teda povedať, že pre tých, ktorí hľadajú  dokonalý relax  utekajú pred realitou všedného dňa, toto miesto jednoznačne odporúčame. Možno si urobiť výlet do neďalek ých Tučepov, Makarskej, Gradacu, Brely, Bašky Vody či Podgory, alebo sa ísť vykúpať na, vraj, najkrajšiu chorvátsku pláž na cípe Zlatni rat, ktorú nájdete na ostrove Brač.

 

My máme krásne spomienky a domov sme sa vrátili oddýchnutí a spokojní.

 

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.