[ Ľuboš]

Som typ človeka, ktorý berie prácu ako zábavu. Ak sa dá, tak pri nej v prvom rade relaxujem. Mám veľmi rád samotu a pokoj. Milujem prírodu a pokiaľ mi to práca dovoľuje, trávim čas na vidieku. Neznášam klamstvo povedané priamo do očí a nekompetentnosť niektorých ľudí. Z krajín, ktoré som doteraz navštívil sa mi najviac páčilo Chorvátsko a mojím cestovateľským snom je Austrália.

Kto je lepší výrobca lietadiel? Airbus alebo Boeing?

Pridané: 24.02.2012 | Prečítané 3124 x

Ak si aj vy často kladiete podobnú otázku, verte mi, že na to nie je jednoduchá odpoveď. Každý z výrobcov je v niečom dobrý a každý má schovaný „tromf“ v rukáve, ale i obaja majú za sebou veľa neúspechov.

Tak teda ktorý? Európsky Airbus s momentálne najväčším dopravným lietadlom sveta Airbusom A380, ktorý v poslednej dobe stojí viac na zemi s častými poruchami alebo americký Boeing, ktorý už začal vďaka lietadlu 787 Dreamliner svoj sen i prežívať?

Ak sa pozrieme sa na čísla za rok 2011, tak zistíme, že Airbus eviduje celkovo 1419 objednávok a jeho hlavný rival, americký Boeing eviduje 805 objednávok na nové stroje.

To postavilo Airbus na piedestál so 64% podielom na trhu a ziskom 140 mld. eur. Slušné, však?! V roku 2011 dodal Airbus na trh celkovo 534 skompletovaných lietadiel a Boeing 477 ks.

No v roku 2012 sa má karta obrátiť už v prospech Boeingu. Dôvod? Boeing začne už v tomto roku ponúkať nový model B737MAX, ktorý si zrejme zvolí väčšina existujúcich zákazníkov. Uvedený model bude na trhu od roku 2017, ale už teraz Boeing eviduje 1220 objednávok.

Obavy z neúspechu má i šéf predaja spoločnosti Airbus, ktorý odhaduje pokles podielu na trhu už v tomto roku o 14% oproti roku 2011. Obaja výrobcovia stavili na ekológiu, modernizáciu a úspornosť čoho dôkazom je už spomínaný Boeing 737MAX alebo Airbus A320neo.

Samozrejme, že i obaja výrobcovia nezabudli mať v oblakoch nielen svoje stroje, ale zrejme v nich nechali aj svoje hlavy. To sa im obom i čiastočne vypomstilo. Airbus A380 síce už lietať začal, ale neustále problémy a poruchy s motorom Rolls-Royce, ktoré mali byť osadené i na A350-tke, posunuli jej vývoj minimálne o dva roky, aby sa vyrovnali s kritikou na uvedené motory.

O nič lepšie na tom nie je ani Boeing. Jeho model 787 Dreamliner je tiež viac na zemi ako na nebi a akosi sa stále nemôže vyrovnať s ťažkosťami a technickými problémami.

Obaja výrobcovia lietadiel sú veľmi dobrí, ale stále neviem, kto z nich je ten lepší. Vy viete?

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.