[ Ľuboš]

Som typ človeka, ktorý berie prácu ako zábavu. Ak sa dá, tak pri nej v prvom rade relaxujem. Mám veľmi rád samotu a pokoj. Milujem prírodu a pokiaľ mi to práca dovoľuje, trávim čas na vidieku. Neznášam klamstvo povedané priamo do očí a nekompetentnosť niektorých ľudí. Z krajín, ktoré som doteraz navštívil sa mi najviac páčilo Chorvátsko a mojím cestovateľským snom je Austrália.

Kuracie soté vo výške 10 000 metrov. Sen alebo skutočnosť?

Pridané: 04.08.2010 | Prečítané 5900 x

Veľmi veľa ľudí mi vraví, že cestovanie lietadlom nie je to, čo bývalo. A najviac narážajú na komfort lietania – pohodlia, ochoty personálu a hlavne stravy. To posledné prízvukujem - strava. Nie náhodou. Stále sú medzi nami cestujúci, ktorí sa ako prvé pýtajú na jedlo. V minulosti sa letecké spoločnosti predháňali, ktorá z nich si lepšie pohostí klienta.

V súčasnosti letecké spoločnosti šetria, kde sa dá a ako prvé prišlo na rad jedlo, resp. občerstvenie na palube. To, čo bolo v minulosti štandard, to znamená, že sa podávalo teplé jedlo – kuracie soté s ryžou alebo hovädzie so zemiakmi a k tomu dezert, je dnes vo väčšine už minulosť. Dnes dostane na palube iba suché pečivo s maslom, prípadne džemom, ktoré má otrasnú chuť.

 

Takéto novinky sa začali vo veľkej miere objavovať po nástupe nízkonákladových spoločností. Tie v prvom rade ponúkali nízku cenu letenky a občerstvenie na palube za „mastný“ poplatok. A to vravíme i o poháre čistej vody. Asi mi dáte za pravdu, že sa vynára otázka, ako to teda vlastne je? Kedy sa teda podáva snack a kedy teplé jedlo? Vo všeobecnosti začalo platiť akési nepísané pravidlo, že pri letoch do 1 hod. sa podáva iba kúsok napolitánky alebo mufinka, prípadne kúsok čokolády a k tomu pohár džúsu alebo koly.

 

Pri letoch od 1 do 3 hod. sa podáva zväčša studené jedlo, pečivo s maslom, prípadne džemom, eventuálne kúsok syra. Na pitie sa zdarma podáva nealko ako kola, džús alebo minerálka. Káva a čaj sú tiež zdarma. O niečo lepšie je to pri letoch nad 4 hod. Sú to lety do USA, Južnej Ameriky, Ázie a Austrálie. Tu býva viac chodov a obvykle sa podáva minimálne jedno jedlo teplé. Tu už naozaj môžeme naraziť na spomínané soté s ryžou. Vo veľkých spoločnostiach sa podávajú počas letu zdarma už i alkoholické nápoje.

 

Ak si chcete na palube lietadla naozaj dopriať, odporúčam vám zakúpiť si letenku prvej alebo business triedy. Tu nebudete ukrátení ani o pohár dobrého šampanského a jedlo bude servírované v porceláne so strieborným príborom. Nesmiem zabudnúť poznamenať, že cena letenky sa vám zvýši oproti ekonomickej triede minimálne o 100 až 200%.

Tak teda  „bon appétit“.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.