[ Ľuboš]

Som typ človeka, ktorý berie prácu ako zábavu. Ak sa dá, tak pri nej v prvom rade relaxujem. Mám veľmi rád samotu a pokoj. Milujem prírodu a pokiaľ mi to práca dovoľuje, trávim čas na vidieku. Neznášam klamstvo povedané priamo do očí a nekompetentnosť niektorých ľudí. Z krajín, ktoré som doteraz navštívil sa mi najviac páčilo Chorvátsko a mojím cestovateľským snom je Austrália.

Ušetrite na diaľniciach v Chorvátsku

Pridané: 31.07.2013 | Prečítané 8137 x

Patrím k dovolenkárom, ktorí najradšej a najčastejšie dovolenkujú v Chorvátsku. Zo zásady a z dôvodu nechuti cestovať na dlhšie vzdialenosti autobusom, cestujem autom.

Pokoj, pohodlie a hlavná výhoda auta – kedy chcem, vtedy prídem a odídem. I keď musím povedať, že sa v poslednej dobe cesta do Chorvátska autom začala predražovať, a to nemám priamo na mysli PHM, ale diaľničné poplatky za diaľnice v Chorvátsku.

Človek si povie, že s tým nič nevie urobiť, ale zistil som, že to nie je tak celkom pravda. Keďže často dovolenkujem na juhu Chorvátska, v severnej a strednej Dalmácii, diaľničné poplatky za jednu cestu sa vyšplhali v priemere až na sumu 33 EUR + cesta späť, teda 66 EUR, čo nie je málo.

Tento rok som si vybral destináciu Tučepi a v duchu dom rátal poplatky. Suma spolu 262 HRK – 35-€ za jednu cestu + cesta späť = 70€ a to nehovoriac o rade, ktorý musím vystáť na mýtniciach. Chorvátsko patrí k štátom, kde sa platí za použitie diaľnice formou mýtneho za každý prejazd. Teda nie ako u nás kúpou diaľničnej nálepky za obdobie týždňa,  mesiaca alebo roka.

Keďže mávam nástupný deň na dovolenku v sobotu (chodím cez CK), začal som uvažovať o lacnejšom variante úhrady za mýto. Tí, čo chodievate do Chorvátska, už asi viete, že hovorím o použití elektronického mýtneho systémuENC (elektronička naplata cestarine).

Veľa som o ňom nevedel, nepoznal som dobre systém používania a ani možnosť zakúpenia onej „zázračnej krabičky“.  

Rozhodol som sa teda navštíviť stránky poskytovateľa diaľnic v Chorvátsku, ktorý využívajú elektronický systém ENC. Patria medzi ne spoločnosti HAC – Hrvatske autoceste d.o.o. – www.hac.hr  a ARZ – Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. – www.arz.hr . ENC využíva i poskytovateľ na Istrii – BinaIstra, ale tu je podmienka vytvorenia registrácie zariadenia ENC i u daného poskytovateľa a samostatné dobíjanie kreditu.

Informácie o ENC som hľadal i na rôznych chatoch, ale nič som sa tam poriadne nedozvedel. Práve naopak, uvedené informácie ma iba doplietli.

Podľa dostupných informácií na stránke www.hac.hr , sú v predaji tri druhy tzv. ENC paketov, teda balíkov, ktoré obsahujú snímacie zariadenie s predplateným kreditom.

 Čo je ale podstatné, zľava za prejazd daných úsekov je 21,74 % čo ma zaujalo najviac. Druhou výhodou je to, že už nemusíte stáť v niekoľko kilometrových kolónach na mýtniciach.

Nabitý informáciami som sa vybral na cestu a pokusom zakúpiť dané zariadenie na hociktorej mýtnici v Chorvátsku. Nakoľko cestujem zo Slovenska cez Maďarsko, vstupujem do Chorvátska cez hraničný prechod Letenye - Goričan. Ide síce o diaľničný prechod, teda i diaľničnú mýtnu bránu bez možnosti zaparkovania, ale i tak auto odstavujem  na kraji vozovky a idem do hlavnej budovy za vedúcim zmeny zakúpiť zariadenie ENC. Nepochodil som so slovami, že už nemajú ENC pakety, vypredali. Podotýkam, že bola sobota, 7:30 hod. Či naozaj nemali alebo sa mu iba sa mu so mnou nechcelo baviť som nezisťoval. No dal mi radu, aby som kúpil ENC paket v Záhrebe na mýtnici Lúčko. Tu ma oblial pot z predstavy, že budem musieť na najväčšej mýtnici niekoho v rade žiadať o ENC krabičku. Sadol som teda do auta, zoberúc si na mýtnici Goričan lístok a znechutený som pokračoval ďalej. Chcel som sa už na to celé vykašlať, až ma napadlo, že na mýtnici Varaždin (čo je po ceste z Goričanu do Záhrebu) je samostatné predajné miesto spoločnosti HAC, d.o.o a teda i ENC balíčkov.

Na zjazde Varaždin som zišiel z diaľnice a pred mýtnicou som otočil auto a zostal stáť na parkovisku. Našiel som z boku vchod do budovy, ktorý bol označený ako predajné miesto ENC paketov. Vošiel som do vnútra a pracovníkovi som povedal, že zháňam ENC paket. Keďže vôbec neovládam chorvátčinu, snažil sa mi vysvetliť že už má iba ENC paket v hodnote 380HRK s kreditom 333HRK, čo je najnižší možný balík. Čo bolo ale pre mňa málo, preto som si chcel zakúpiť druhý ENC balík v hodnote 544 HRK s kreditom 555 HRK. Ten by mi stačil na celú cestu tam i späť.

Problém sme ale veľmi rýchlo vyriešili dobitím kreditu v hodnote 200 HRK. Čo ma ale potešilo viac, tak to bola suma 55 HRK, ktorá sa automaticky pripočítala k dobitej sume. Teda som zaplatil za kredit 200 HRK, ale navýšený kredit bol v hodnote 255 HRK. Ak to zrátam, tak som mal kredit 333 HRK+255 HR = 588 HRK, čo mi už stačilo. Pracovník mi podal formulár, kde som vyplnil iba meno a priezvisko, adresu, telefón a mejl. To bolo všetko. Na ďalšom formulári bolo uvedené číslo zariadenia a číslo účtu, kde som si mohol dobíjať kredit. Všetko som platil platobnou kartou a nebolo nutné platiť kunami. Ešte mi nezabudol vysvetliť ako sa zariadenie používa a že ak už som prešiel mýtnicou a zobral som si na vstupe v Goričane vstupný tiket, musím ísť teraz cez klasický platiaci pruh a nie pruh ENC, pretože pri vstupe zariadenie neevidovalo ako ENC klienta.

Na mýtnici Sv. Helena som prechádzal cez klasickú bránu s tiketom a ako úhradu som im tam dal ENC krabičku. Pracovník z nej odrátal kredit v hodnote 41HRK a pokračoval som ďalej. Pri ďalšej vstupnej bráne v Záhrebe – Lučko som s obavami vstúpil do pruhu ENC, ako to bude prebiehať. Zariadenie som nelepil na predné sklo (tak to bolo písané v návode), iba som ho na prednom skle pri spätnom zrkadle pridržal. Podstatné je dodržať min. odstup 10 metrov od vozidla pred vami. Prišiel som k závore, zariadenie ENC píplo, ukázalo mi na tabuli hodnotu môjho kreditu a číslo môjho zariadenia. Závora sa mi otvorila a pokračoval som v jazde.

Ako výjazd na Makarskú som zvolil mýtnicu Zagvozd, na mýtnici rad vozidiel, ale na výstupe ENC nebol NIKTO smiley. Na tabuli sa mi objavila hodnota zostatkového kreditu a hodnota mýta za daný prejazd. Ešte viac ma potešil fakt, že za úhradu prejazdu cez tunel Sv.Ilja môžem použiť ENC krabičku. Hodnota prejazdu bola 20 HRK. Keď som si neskôr cez internet prekontroloval na základe prihlasovacích údajov zostatkovú hodnotu kreditu na ENC zariadení, zistil som, že za prejazd tunela Sv. Ilja sa mi vrátila suma 10 HRK späť na účet, čiže prejazd ma stál iba 10 HRK. No nepotešilo by vás to?!

Na spiatočnej ceste sa proces opakoval, nikde som nestál, prechádzal  som cez pruhy ENC na vstupe i na výstupe.

Nevýhodou zariadenia ENC je, že sa nedá použiť na všetkých diaľniciach v Chorvátsku. Príkladom je diaľnica A2, ktorá vedie zo Slovinska – Mariboru do Záhrebu. Jej prevádzkovateľom je spoločnosť AZM – Autocesta Zaghreb-Macelj. Tu Vám bude ENC krabička k ničomu, nakoľko ich daný prevádzkovateľ nepoužíva. A to je pre nás, Slovákov, škoda.

Ak to zhrniem, tak hoci som mal zo začiatku obavy z  kúpy zariadenia, tie napokon vystriedala radosť z toho, že ho mám a že to dobre funguje. Cez portál spoločnosti HAC - prodaja.hac.hr sa prihlásim pomocou prihlasovacích údajov na môj ENC účet, kde si viem prekontrolovať zostatkový kredit, prípadne si dobiť kredit pomocou platobnej karty.  

Ak aj vy patríte k ľudom, ktorí zvažujú kúpu ENC krabičky, tak neváhajte, naozaj sa to vyplatí. Ušetrí vám čas aj peniaze.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.