[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Zažili sme večer v múzeu

Pridané: 29.01.2013 | Prečítané 2451 x

Ak máte chuť zažiť niečo netradičné, niečo zaujímavé sa dozvedieť a pritom sa zabaviť, jednoznačne odporúčam program s názvom Večer v múzeu v Múzeu oravskej dediny v Zuberci.

Ak si predstavujete múzeum ako uzavretú miestnosť, kde máte nejaké exponáty a máte ho prejdené za hodinku, tak túto predstavu pri Múzeu oravskej dediny rýchlo vymažte z vašich predstáv. Múzeum, teda presnejšie povedané skanzen, sa nachádza v prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Teda tí, čo milujú lyžovanie si sem aj v zime ľahko po lyžovaní zájdu -  tak, ako to urobila aj časť našej partie počas nášho silvestrovského pobytu.

Keď prejdete bránou múzea ocitnete sa v inom svete, v samostatne „fungujúcej“ dedine. Svoju pečať na tom určite nesie to, že "správcovia" múzea bývajú väčšinou priamo v ňom a sú s ním akoby zžití. Múzeum zahŕňa 50 stavieb ľudovej architektúry, ktoré sú rozostavané do celkov, a tie sa nazývajú podľa jednotlivých častí Oravy – Dolnooravský rínok, Hornooravská ulica, Goralské lazy. Zaujímavosťou bolo aj to, že hoci snehu nebolo v tom čase veľa, v múzeu bol, celkovo tam bolo chladnejšie, ako na okolí, asi to bude aj tým, že ním preteká potok.

Počas prehliadky sme mohli nazrieť do jednotlivých domov Oravcov - z tej či onej oblasti, dozvedeli sme sa čo to o tom, ako trávili Vianoce, čo nesmelo chýbať na štedrovečernom stole a veľa iných vecí. Takisto sme si mohli pozrieť, ako funguje plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače. Vtipným spôsobom podaktorých z nás zapojili priamo „do akcie“ smiley. Ďalej si to možno pozrieť mlyn na vodný pohon, olejáreň, hrnčiarsku pec a mnoho iných a zaujímavých vecí.

Dominantou je aj kostol s neskorogotickým maľovaným stropoms barokovým organom, ktorý je funkčný a mohli sme si aj vďaka jeho tónom naplno vychutnať duchovnú atmosféru.

Starostliví správcovia naozaj dbajú o dôkladné vybavenie domov, počas leta dokonca pestujú typické plodiny – aj vďaka tomu si viete predstaviť život a prácu Oravcov v minulosti.

Program s názvom Večer v múzeu je naozaj originálnym spoznávaním múzea, dostanete do rúk lampáše, za zvuku hudby harmoniky spoznávate jednotlivé „ulice“, informácie sa k vám dostávajú voľným, nenúteným spôsobom vďaka vtipnému podaniu pána správcu. Posedíte si v kostole a keď už vám mráz načisto zalieza pod nechty, vrátite sa späť do prijímacej miestnosti, kde vás ponúknu horúcim čajom, medovinou a tí najmenší si pochutia na čokoláde. Ak si však myslíte, že týmto program končí, veľmi sa mýlite. Práve tu začína ozajstná zábava. Folklórny súbor BRESTOVÁ, ktorý tvorí kolektív rodiny Janoštínovcov (pán správca s rodinou) vás uchváti svojou šikovnosťou, možno sa chvíľami pristihnete ako šikovnosť chlapcov Janoštínových obdivujete s otvorenou pusou, najmenšia sestrička sa tiež ochotne zapája do programu. A tak si vypočujete typické oravské piesne, pozriete si krásny kultúrny program a zároveň si môžete zasúťažiť v klasickom „klobúkovom súboji“.

Celý program spolu s prehliadkou trvá 2,5 hodiny. Večer v múzeu môžete zažiť v januári – marci. Všetky potrebné informácie o dňoch, kedy sa program koná, kedy začína a pod. nájdete na webovej stránke múzea a prípadne sa môžeme informovať aj telefonicky či mejlom.

Pre nás to bol skutočne zaujímavý a duchaplný zážitok. Pobavili sme sa a veľa sme sa aj dozvedeli. A musím povedať, že pohybovať sa po oravskej dedine v tme, s lampášom v ruke , keď vám pod nohami vŕzga sneh, je nezabudnuteľný zážitok pre malých aj veľkých. A zároveň sme si povedali, že toto múzeum musíme navštíviť aj v lete – keď bude svetlo a pozrieť si všetko, čo nám tma skryla a čo je v lete iné, ako v zime.

Takže môj tip pre vás – ak neviete čo cez víkend a plánujete si aj zalyžovať, aj sa niečo zaujímavé dozvedieť– ZUBEREC a Múzeum oravskej dediny je tá správna voľba. 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.