[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Orloj v Starej Bystrici - unikát na Slovensku

Pridané: 31.05.2013 | Prečítané 2590 x

Vedeli ste, že aj na Slovensku máme orloj? Že ste o tom netušili? Netrápte sa tým, určite nie ste sami. Ja som jeho krásu objavila tiež len nedávno.

Orloj sa nachádza v Starej Bystrici na Kysuciach a je jediný svojho druhu na Slovensku. Tento orloj má však aj svetové prvenstvo a to v tom, že ako jediný ukazuje aj pravý slnečný čas.

Myšlienka výstavby Slovenského orloja sa zrodila v roku 2003 počas generálnej rekonštrukcie Rínku sv. Michala Archanjela v Starej Bystrici. Tento orloj je zároveň najväčšou drevenou sochou na Slovensku. Celková kompozícia zobrazuje sediacu Madonu – Sedembolestnú Pannu Máriu, ktorá je patrónkou Slovenska.

Orloj navrhol akademický sochár Loviška a najskôr vznikla hlinená predloha, podľa ktorej architekt Ivan Jarina prepracoval stavbu do výkresovej podoby. Kostru orloja tvorí 80 drevených ramien, ktoré umožnili tvarovanie diela v šindľovej konštrukcii. Kamenné prvky boli vytvorené zo slovenskej sopečnej horniny - ryolitu, a tiež z jediného slovenského mramoru zlatého ónyxu z Levíc. Ryolit tvorí aj vstupný portál do dolnej galérie.

Vo výklenkoch orloja je umiestnených 6 bronzových plastík, ktoré zastupujú významné osobnosti slovenského života, a to z najstaršieho obdobia knieža Pribina a kráľ Svätopluk, z 19. storočia sú to jazykoví kodifikátori Anton Bernolák a Ľudovít Štúr, z 20. storočia je to Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka. Postavy z 19. a 20. storočia sa vraj vyberali tak, aby šlo o dve postavy katolíckeho a o dve postavy z evanjelického prostredia.

Pribina je vyobrazený s mečom v ruke, kráľ Svätopluk s kráľovskou korunou, ako kráľ starých Slovákov. Plastiky z bronzu odliali v ateliéri Tri kamene v Stupave.

Súčasťou orloja je aj sedem sôch slovenských apoštolov. Tieto boli vytesané z topoľového dreva, a sú dielom rúk ľudového rezbára Petra Kuníka z Tvrdošína. Osudy apoštolov boli spojené so Slovenskom a sú nimi: sv. Cyril, sv. Metod, sv. Andrej – Svorad, sv. Beňadik, sv. Gorazd, sv. Bystrík a sv. Vojtech.

Samotné srdce orloja tvorí tzv. ASTROLÁB. Je to ciferník s astronomickými údajmi a je to základný prvok akéhokoľvek orloja, je to vlastne to, čo robí orloj orlojom. Vyhotoviť astroláb nie je vôbec jednoduché, a preto obec Stará Bystrica požiadala o jeho vyhotovenie pražskú firmu SPEL.  Astronomické údaje astrolábu sú špeciálne navrhnuté pre zemepisnú polohu tejto obce.

Farebnosť hlavnej dosky astrolábu vychádza z fáz dňa - čierna predstavuje noc, červená úsvit, bledomodrá deň (obzor) a červená súmrak. Podľa toho, kde sa slnko v danej fáze dňa aktuálne nachádza, ukazuje ručička na jednotlivých poliach.

Hlavná doska astrolábu je delená zlatými lemovkami, a tie označujú rovník, obratník raka, obratník kozorožca a tzv. miestny poludník- úsečku priamky, ktorá ukazuje kedy je slnko najvyššie na oblohe nad Starou Bystricou.

Okrem slnečného času ukazuje astroláb aj polohu mesiaca na oblohe, fázy mesiaca a polohu slnka v znamení zverokruhu. Na kalendárnej doske, ktorá sa nachádza na vonkajšom okraji a má 366 dielov, sú červenou hviezdičkou označené významné slovenské sviatky a pamätné dni.

Vo vežičke sa nachádzajú dva zvony, pričom jeden odbíja čas a druhý vytvára zvukovú kulisu počas promenády apoštolov. Druhý zvon má názov Riečnická Madona a text: Na pamiatku zatopených obcí Riečnica a Harvelka a dal ho odliať nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Zvon má vyobrazený emblém Panny Márie z obrazu na hlavnom oltári riečnického kostola, ktorý sa jediný zachoval pred zatopením.

Pod orlojom vznikla aj predajná galéria, v ktorej sú vystavené diela profesionálnych aj neprofesionálnych umelcov. A mala by tu byť aj turisticko-informačná kancelária, predajňa suvenírov a sprístupnené by malo byť aj schodisko k zadnej časti orloja, kde si návštevníci budú môcť detailne pozrieť mechanizmy orloja.

Nepovedali ste si práve v mysli: „Aké dokonalé dielo“. A teda buďme pyšní na to, že ho máme práve na Slovensku. Ja som sa na tento skvost bola pozrieť už dvakrát a odporúčam počkať do celej hodiny, odrazu sa ocitnete v inom svete yes .

Až teda budete mať cestu na OravuLiptov, či Kysuce, nezabudnite sa v Starej Bystrici zastaviť. Prípade si urobte aj viacdňový výlet na Kysuce, nudiť sa tu určite nebudete, stačí spomenúť skanzen vo Vychylovke, úzkokoľavojú železničku, ktorá je jeho súčasťou, a prípadne môžete navštíviť aj rodisko legendárneho slovenského hrdinu Juraja Jánošíka, ktoré je neďaleko v Terchovej. Tak čo, máte inšpiráciu, čo robiť cez víkend?

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.