[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Prvá slovenská pilotka (97) túži ešte letieť

Pridané: 20.08.2013 | Prečítané 1995 x

Vilma Hofferová, ktorá má 97 rokov je prvou slovenskou športovou pilotkou, ktorá začala lietať v roku 1939.

Hoci bolo lietanie je vášňou, krušné udalosti vtedajšej doby spôsobili že s ním musela v roku 1941 prestať. Počas druhej svetovej vojny totiž civilisti nemohli využívať vzdušný priestor.

Po vojne odišla s manželom do USA, kde neskôr opäť začala lietať, dokonca pred piatimi rokmi ešte lietadlo riadila a šlo jej to veľmi dobre. Jediný problém jej, vzhľadom na vysoký vek, robili pedále.

Aj teraz má ešte v pláne sadnúť do lietadla, pilotov si ho však už netrúfa.

Hoci pani Vilma trpí Alzheimerovou chorobou, spomienky na lietanie v dvojplošníku zostali živé. Jej syn hovorí, že bola vždy veľmi športovo založená a aj lietanie brala, ako šport, ktorý jej dával slobodu. V pamäti má niekoľko leteckých príhod a spomína aj to, ako počas hodín lietania musela pristáť na poli, kde sa pásli desiatky kráv.

Verí, že predtým, než opustí pozemský svet, bude sa naň môcť ešte pozrieť z oblakov z kabíny lietadla smiley. Držíme jej palce, aby sa tento sen stal skutočnosťou.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.