[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Čo ste možno nevedeli o MDŽ alebo MDŽ nerovná sa karafiát a opití muži...

Pridané: 05.03.2013 | Prečítané 2747 x

Keď sa povie MDŽ, 8. marec, tak väčšina si predstaví červené karafiáty, opitých mužov... avšak historické pozadie tohto sviatku je dosť odlišné od tejto predstavy.

MDŽ má byť najmä pripomenutím boja žien za svoje zrovnoprávnenie, za slušné pracovné podmienky a politické práva. Tento sviatok má byť prejavom úcty k ženám a ich právam, bez ohľadu na ich národné, národnostné, etnické, jazykové, kultúrne, ekonomické alebo politické postavenie. Je prejavom s olidarity medzi ženami.

Historické korene tohto sviatku siahajú až do 19. storočia a sú odrazom ženského hnutia a robotníčok v priemyselných krajinách sveta za zlepšenie pracovných podmienok žien. Prvýkrát sa MDŽ oslavoval 19. marca 1911 v Rakúsko-Uhorsku, Dánsku, Nemecku a Švajčiarsku. Hovorilo sa o slušných pracovných podmienkach, volebnom práve, práve žien vzdelávať sa, práve na rovnaký plat za rovnakú prácu.

Týždeň po týchto oslavách sa v továrni Triangle Shirtwaist Factory odohrala tragická udalosť, ktorá vyvolala obrovské diskusie a solidaritu so ženami, ktoré pracujú v zlých podmienkach. V newyorskej fabrike pracovalo viac ako 500 žien, pracovný čas bol 14 hod./denne, pracovali v halách plných horľavých materiálov, kde sa nachádzali otvorené plynové horáky, žiadne hasiace prístroje. Niekoľko minút pred koncom pracovného času na ôsmom poschodí vypukol požiar. Rebríky hasičov boli príliš krátke, ženy skákali z okien, niektoré sa netrafili do hasičských sietí, požiar si vyžiadal 146 ľudských životov, najmä žien.

Téma pracovných podmienok a bezpečnosti práce sa stala nosnou pri všetkých demonštráciách na Medzinárodný deň žien v Európe i Amerike. Od roku 1913 sa MDŽ oslavovalo aj v cárskom Rusku. Po nepokojoch a demonštráciách v Petrohrade v roku 1917 sa ustálil dátum 8. marca ako MDŽ na celom svete. V období socializmu tento sviatok stratil svoj pôvodný význam, a možno práve z tohto obdobia sa presadila predstava o karafiátoch a opitých mužoch.

OSN v roku 1975 oficiálne vyhlásila MDŽ na 8. marca, odvtedy usporadúva rôzne akcie, ktoré pripomínajú historické začiatky hnutia za práva žien, ale tiež sa na nich riešia aj súčasné problémy. V roku 2011 sme si pripomenuli sté výročie MDŽ, aj Európska únia si tento sviatok pripomenula oslavami za účasti najvyšších predstaviteľov a silných ženských osobností.

Tak čo, zbúrali sa vo vás mýty o typickom MDŽ? Viete prečo je tento deň oslavou žien? Prosím vás, hlavne ženám vo svojom okolí nedávajte karafiát  Tip odo mňa, nechajte ženám priestor, nech si vyberú :) Darujte im takúto poukážku:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zakúpiť ju môžete tu: http://www.letenky.sk/darcekove-poukazky/

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.