[ Eva]

Som aká som, značkový originál, ktorý je zaručene len jeden :) Milujem svoju rodinu, dve krásne krstniatka a svojho priateľa. Mám rada chvíle, ktoré trávime všetci spolu na chalupe, kde vypneme z celotýždňového pracovného tempa. Zbieram rôzne a zaujímavé recepty a už teraz sa teším, až budem mať vlastnú kuchyňu, že budem variť a vypekať :-) Do mojej dovolenkovej batožiny patrí určite kniha a krém s vysokým faktorom. Patrím k ľudom, ktorí sú zástancami skôr aktívnej dovolenky, než obyčajného a nudného prehadzovania sa na ležadle, ale návštevy historických pamiatok tiež nie sú mojou šálkou kávy. Ale aj tu je výnimka potvrdzujúca pravidlo, a tou je EGYPT, ktorého pyramídy sú pre mňa veľkým lákadlom.

Ďalšie články

Najčítanejšie

30.04.2012
Novoobjavený ostrov kontrastov VIR
14469 prečítaní
10.07.2012
Ostrov Pag - najneobyčajnejší ostrov Jadranu
5936 prečítaní
28.06.2013
Malta - dovolenka s prívlastkom exclusive
4119 prečítaní
15.06.2012
Mesto ZADAR „Malý Rím Chorvátska“
4085 prečítaní
11.10.2012
VODICE alias chorvátske SANT TROPEZ
3774 prečítaní

Malta - dovolenka s prívlastkom exclusive

Pridané: 28.06.2013 | Prečítané 4118 x

Nespútaná, tak trocha schizofrenická, ale určite nádherná. Buď to bude láska na prvý pohľad a na celý život, alebo ju budete nenávidieť a už nikdy o Malte nebude chcieť nič počuť a vedieť. Medzi tým nič neexistuje....

Ak ste skôr tvor, ktorý prahne po piesočných plážach, prehnane úctivom personáli, najmodernejších aquaparkoch, ležadlách na pláži a dovolenke s prívlastkom all inclusive, tak Malta pre vás nebude... Tento ostrov vám totižto dokáže ponúknuť omnoho viac.

Maltu tvorí skupina ostrovov v Stredozemnom mori, z ktorých sú obývané len tri najväčšie, a to Malta, Gozo a Comino.

Hlavné mesto Valletta vyrástlo v roku 1565 pod dozorom veľmajstra Jeana de Vallette, čo vysvetľuje samotný pôvod jeho mena.

Zaujímavosťou je, že patrí k najmenším hlavným mestám na svete. Rozprestiera sa na území o rozlohe 1 km x 600 metrov. Trvalo tu žije okolo 6000 obyvateľov a mesto bolo zaradené na prestížny zoznam UNESCO s najväčšou koncentráciou pamiatok na svete.

Ak ste historický fajnšmekri, potom nemôžete obísť Národné archeologické múzeum, Pevnosť St. Elmo, Veľmajstrov palác či Katedrálu sv. Jána.

Štátnym jazykom je maltčina, ktorá podobne ako arabčina spadá do skupiny semitských jazykov. Dozorumiete sa aj po taliansky, mnohí Malťania používajú práve  tento jazyk. Oficiálne druhým úradným jazykom je angličtina a až na pár prisťahovalcov ňou hovoria všetci. Malta sa chopila príležitosti  a buduje tu kult výučby anglického jazyka s pridanou hodnotou. Na prvý pohľad sa kurz javí byť kurzom, ale od začiatku je jasné, že to bude aj dovolenka na Malte a aj poznávací zájazd.

A ešte more. Ak chcete spoznať ostrov lásky a medu, plavte sa na ostrov Gozo. Tmavomodrá farba sa mení na azúrovú a vytvára kontrast s jednou z mála piesočných pláží Ramla Bay.

Ak vás láka potápanie a šnorchlovanie, môžete sa ponoriť pri Comino do tyrkysových vôd, kde sa táto aktivita stala jednou z najvyhľadávanejších aj pre pestrú faunu a flóru, pre ktorú je typické, že ani jeden druh nie je ľudskému zdraviu nebezpečný. Takisto je v okolí ostrova potopených niekoľko lodí, bojové lietadlo či tanker a niektoré z nich sú aj prístupné a dajú sa prezrieť zblízka.

Ďalšou zaujímavosťou je, že v zátoke Anchor Bay je postavené mestečko Pepka námorníka a nakrúcala sa tu aj kreslená verzia tohto detského seriálu.

Ak vás Malta zaujala a chcete si ju prísť obzrieť na vlastné oči, výhodné letenky sú vám k dispozícii na www.letenky.sk. Letieť na Maltu môžete napríklad z Viedne alebo z Budapešti. 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.