[ Eva]

Som aká som, značkový originál, ktorý je zaručene len jeden :) Milujem svoju rodinu, dve krásne krstniatka a svojho priateľa. Mám rada chvíle, ktoré trávime všetci spolu na chalupe, kde vypneme z celotýždňového pracovného tempa. Zbieram rôzne a zaujímavé recepty a už teraz sa teším, až budem mať vlastnú kuchyňu, že budem variť a vypekať :-) Do mojej dovolenkovej batožiny patrí určite kniha a krém s vysokým faktorom. Patrím k ľudom, ktorí sú zástancami skôr aktívnej dovolenky, než obyčajného a nudného prehadzovania sa na ležadle, ale návštevy historických pamiatok tiež nie sú mojou šálkou kávy. Ale aj tu je výnimka potvrdzujúca pravidlo, a tou je EGYPT, ktorého pyramídy sú pre mňa veľkým lákadlom.

Ďalšie články

Najčítanejšie

30.04.2012
Novoobjavený ostrov kontrastov VIR
14501 prečítaní
10.07.2012
Ostrov Pag - najneobyčajnejší ostrov Jadranu
5957 prečítaní
28.06.2013
Malta - dovolenka s prívlastkom exclusive
4136 prečítaní
15.06.2012
Mesto ZADAR „Malý Rím Chorvátska“
4107 prečítaní
11.10.2012
VODICE alias chorvátske SANT TROPEZ
3792 prečítaní

Mesto ZADAR „Malý Rím Chorvátska“

Pridané: 15.06.2012 | Prečítané 4106 x

Keď sme sa rozhodli spraviť si výlet do tohto krásneho mestečka, ani sme netušili, že v ten deň sa tu budú konať „Adria Air Race Zadar 2011“.

Išlo o súťaž lietadiel, ktoré riadili tí najlepší z najlepších akrobatických pilotov z celého sveta. Nad zadarskou promenádou bolo vtedy riadne rušno, pretože o víťazovi rozhodovali okrem riadnych rozhodcov aj diváci smiley.

Zadar sa od ostrova VIR, v ktorom sme boli ubytovaní, nachádza cca 35km. Je obkolesený piatimi národnými parkami (Kornati, Paklenica, Vodopády Krka, Plitvické jazerá, severný Velebit), čiže nápadov na výlety je mnoho. Nuda nehrozí.

Dosť dlho nám trvalo kým sme si našli nejaké voľné miestečko na zaparkovanie auta. Bolo tam neskutočne veľa ľudí, za čo pravdepodobne mohli spomínané akrobatické preteky lietadiel. Blúdením zadarskými uličkami, ktoré nám miestami pripomínalo skôr španielsku dedinu, sme sa ocitli na námestí pred zadarskou katedrálou.

Miesto, kde sa to hemžilo ľuďmi snáď každej rasy a národnosti, dýchajúce históriou. Ako prvé, čo nám "udrelo do očí" bola Zvonica sv. Donata.

Pre naše potešenie, vstup na túto cca 30 metrov vysokú zvonicu bol pre verejnosť otvorený, a tak nám ani, podľa mňa, dosť vysoké vstupné (20 kun) nezabránilo vyšliapať ten nekonečný počet schodov, vedúcich až na samotný vrch zvonice. No a v momente, keď sme vstúpili na nie príliš priestrannú výhľadnu veže, sa nám ponúkol úžasný panoramatický pohľad na mesto.

Mali sme šťastie. Počasie nám prialo, obloha bola nádherne čistá, nebesky modrá. Farebné efekty, ktoré vytvárali piloti na svojich strojoch s upevnenými dymovnicami ešte znásobili náš zážitok.

Na veži sme strávili dobrú hodinu, no výška, z ktorej sme sledovali toto nádherné mesto niektorým členom výletu nerobila práve najlepšie, preto sme boli donútení znova sa vrátiť nohami pevne na zem.

Nás, členky "výpravy" nežného pohlavia, potešilo množstvo butikov a rôznych obchodíkov s bižutériou a iným tovarom, lahodiacim našim očiam, no už menej našim peňaženkámwink.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.