[ Eva]

Som aká som, značkový originál, ktorý je zaručene len jeden :) Milujem svoju rodinu, dve krásne krstniatka a svojho priateľa. Mám rada chvíle, ktoré trávime všetci spolu na chalupe, kde vypneme z celotýždňového pracovného tempa. Zbieram rôzne a zaujímavé recepty a už teraz sa teším, až budem mať vlastnú kuchyňu, že budem variť a vypekať :-) Do mojej dovolenkovej batožiny patrí určite kniha a krém s vysokým faktorom. Patrím k ľudom, ktorí sú zástancami skôr aktívnej dovolenky, než obyčajného a nudného prehadzovania sa na ležadle, ale návštevy historických pamiatok tiež nie sú mojou šálkou kávy. Ale aj tu je výnimka potvrdzujúca pravidlo, a tou je EGYPT, ktorého pyramídy sú pre mňa veľkým lákadlom.

Ďalšie články

Najčítanejšie

30.04.2012
Novoobjavený ostrov kontrastov VIR
14467 prečítaní
10.07.2012
Ostrov Pag - najneobyčajnejší ostrov Jadranu
5934 prečítaní
28.06.2013
Malta - dovolenka s prívlastkom exclusive
4117 prečítaní
15.06.2012
Mesto ZADAR „Malý Rím Chorvátska“
4082 prečítaní
11.10.2012
VODICE alias chorvátske SANT TROPEZ
3772 prečítaní

Ostrov Pag - najneobyčajnejší ostrov Jadranu

Pridané: 10.07.2012 | Prečítané 5933 x

Ak ešte stále váhate, kam toto leto vyraziť na dovolenku, skúste ostrov PAG. Ja som mala to šťastie a tento ostrov navštívila minulý rok, keď som dovolenkovala v Chorvátsku na ostrove VIR.

Keďže nás už nebavilo iba sa slniť, rozhodli sme sa prezrieť si širšie okolie. Ostrov Pag leží v južnej časti Kvarnerského zálivu a hovorí sa o ňom, že je jedným z najdlhších ostrovov Jadranu. Dlhý je 63 km, 5 km široký a svojou rozlohou 284,56 km2 mu patrí status piateho najväčšieho ostrova v Chorvátsku.

Je vyhľadávaný najmä pre svoje krásne pláže s jemným štrkom a pieskom a tyrkysovo čistému moru.

Ak máte kožné choroby alebo vás trápi reuma, objavte na ostrove pláž s názvom Katarelac, ktorá sa pýši liečivým bahnom s blahodarnými účinkami práve na tieto problémy.

Dostanete sa sem dvoma spôsobmi. Buď trajektom z prístavného mestečka Prizna alebo cca 30 km od mesta Zadar sa spája ostrov s pevninou. Druhý spôsob sme využili aj my a pri moste zaparkovali auto a vychutnávali si ten neskutočne krásny výhľad.

Na ostrove sú najnavštevovanejšie mestá Pag a Novalja. Pre dovolenkárov, ktorí sa nezaujímajú iba o pláže, ale aj o kultúrne a historické pamiatky, je mesto Pag ako stvorené. Za všetkých spomeniem rímsky kostol Panny Márie, ktorý bol postavený na základoch chorvátskej baziliky z 8. storočia.

Pre aktívnych dovolenkárov bude určite zaujímavé navštíviť centrum v regióne Lokunje, kde na vás čakajú tenisové kurty a mnoho ďalších športových aktivít, ktorým sa môžete venovať či už na pevnine alebo v mori.

Letovisko Novalja leží 25 km severne od Pagu. Je to modernejšie a veľmi navštevované mesto. Bohatý nočný život zažijete na pláži Zrce, ktorá si turistami ale i domácimi vyslúžila pomenovanie „chorvátska Ibiza“.

Taktiež sa na ostrove nachádza mnoho tržníc, barov, kaviarní. Nezabúda sa ani na deti a aj pre tie je tu mnoho atrakcií. Samozrejme ochutnajte aj pravú chorvátsku zmrzlinu, o akej si na Slovensku môžeme nechať iba snívať ;)

Čo sa týka gastronómie, odporúčam ochutnať chorvátske špeciality v štýlových reštauráciách s výhľadom na more. Bez čoho by ste nemali odchádzať z návštevy na tomto ostrove je pašský syr, ktorý je charakteristický svojou tvrdosťou a slanosťou a na ktorý sú domáci právom pyšný. Tento syr zožal viaceré ocenenie v medzinárodných aj národných súťažiach.

Je toho veľa čo by sa dalo o ostrove Pag napísať. Ale najlepšie je užiť si tento ostrov so všetkým čo ponúka na vlastnej koži smiley.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.