[ Eva]

Som aká som, značkový originál, ktorý je zaručene len jeden :) Milujem svoju rodinu, dve krásne krstniatka a svojho priateľa. Mám rada chvíle, ktoré trávime všetci spolu na chalupe, kde vypneme z celotýždňového pracovného tempa. Zbieram rôzne a zaujímavé recepty a už teraz sa teším, až budem mať vlastnú kuchyňu, že budem variť a vypekať :-) Do mojej dovolenkovej batožiny patrí určite kniha a krém s vysokým faktorom. Patrím k ľudom, ktorí sú zástancami skôr aktívnej dovolenky, než obyčajného a nudného prehadzovania sa na ležadle, ale návštevy historických pamiatok tiež nie sú mojou šálkou kávy. Ale aj tu je výnimka potvrdzujúca pravidlo, a tou je EGYPT, ktorého pyramídy sú pre mňa veľkým lákadlom.

Ďalšie články

Najčítanejšie

30.04.2012
Novoobjavený ostrov kontrastov VIR
14518 prečítaní
10.07.2012
Ostrov Pag - najneobyčajnejší ostrov Jadranu
5966 prečítaní
28.06.2013
Malta - dovolenka s prívlastkom exclusive
4140 prečítaní
15.06.2012
Mesto ZADAR „Malý Rím Chorvátska“
4118 prečítaní
11.10.2012
VODICE alias chorvátske SANT TROPEZ
3800 prečítaní

Novoobjavený ostrov kontrastov VIR

Pridané: 30.04.2012 | Prečítané 14517 x

Tento ostrov som navštívila aj s partiou kamarátov minulý rok. Musím sa priznať, dovtedy som o tomto ostrove nepočula ani slovo. Výber padol skôr tak náhodne, jediné čo sme vedeli bolo, že to nemá byť ani hore ani dole, čiže stred a Severná Dalmácia. Surfovaním po internete sme natrafili na tento, pre nás neobjavený, ostrov a apartmán cca 100 metrov od mora.

My sme bývali v časti TOROVI a konkrétne v Pedinke. K ostrovu prislúcha ešte časť LOZICE. Cesta nám „se vším všudy“ smiley trvala necelých 11hodín.

Ostrov VIR je vzdialený iba 30 km od hlavného mesta Severnej Dalmácie – Zadaru. Je dlhý 10,2 km, široký 4,5km a s pevninou ho spája most, ktorý je bezplatný.

Veľkou nevýhodou tohto na ostrova je, že tu nie je pitná voda (čo sme sa dozvedeli až na mieste) a teda k výdavkom na cestu a ubytovanie, si pripočítajte aj bandasky s vodou.

V časti, kde sme boli ubytovaní my, sme mali hneď pred apartmánom stánok, kde každý deň vozili čerstvé a voňavé pečivo. Obchod bol len pár metrov ďalej.

Ak by ste na VIRE čakali veľké nákupné centrá, tak ostanete sklamaní, okrem  pár obchodíkov so suvenírmi (pre zaujímavosť - vôbec sa tu nedá zjednávať cena! frown), potravinami, pizzeriou, sem tam nejakou reštauráciu, malým trhoviskom s ovocím (napr. mega sladkým melónikom smiley) a zeleninou a obchodíkom s pravou nefalšovanou chorvátskou zmrzlinou, tu už nenájdete vôbec nič.

Nie sú tu skoro žiadne veľké kopce, preto ak sa vám dá pribaliť si k batožine i bicykel, budete určite spokojní, pretože ostrov sa dá na dvoch kolesách prejsť celý a je to určite krásny zážitok. My sme bicykle nemali a tak sme chodili všade pešo. Ostrov sme teda videli iba z jednej strany.

Stalo sa nám, že k moru sme riadne nabalení (plutvy, šnorchel, kniha, časopis, fľaša vody, niečo na zahryznutie, krém, osušky, malý slnečník..) šliapali aj 5 km, len aby sme sa nekúpali každý deň na tom istom mieste.  

Proti spáleniu, je nutnosťou vlastniť slnečník. Nie je tu toľko stromov, aby vás ochránili pred slniečkom.

Ak ste zvyknutí, že vstupujete do mora a aj po 100 metroch máte vodu po kolená, max. po zadok, na to tu rýchlo zabudnite smiley( v Torovi určite a v centre VIR, je možné, že by to mohlo byť aj inak). Vstup do mora teda vôbec nie je pozvoľný (nie že by ste hneď po prvom kroku plávali, ale po desiatich už určite plávať budete) a bez obuvi do vody ho tiež neodporúčam. Je tam dosť kameňov, ale ježka som tam tuším za celý pobyt ani nevidelasmiley.

Inak more tu je krásne, čisté, teplučké a úžasne tyrkysové, raj ako stvorený na šnorchlovanie a potápanie. Pri majáku s názvom Lanterna Vir vás prekvapí priehľadné more s pieskovým pozvoľným vstupom.

Nočný život tu tiež nie je žiadny, iba ak si ho spravíte samidevil, čo my sme si robili každý večer.

Teda skôr by som tento ostrov odporučila rodinám s deťmi alebo tým, ktorých nebaví len ležať na pláži (vôbec tu nie je hlava na hlave! Čo je veľké plus), ale chcú aj niečo vidieť a zažiť, čiže aktívnym dovolenkárom. A na tomto ostrove je toho zaručene veľa i keď ostrov je skôr vo fáze budovania a vyplnenia prázdnej trávnatej plochy novými apartmánmi.

Spravili sme si i výlet na ostrov Pag a do mesta Zadar, ale o tom potom...v ďalšej časti wink.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.