[ Barborka]

Je cestovanie ako cestovanie? Vo svojom blogu vám rada priblížim odpoveď na túto i mnohé ďalšie otázky. Zaujímavosti z oblasti cestovného ruchu spríjemnia vaše voľné chvíle. V treskúcej zime príjemne zohrejú, pri horúcich slnečných lúčoch vytvoria jemný vánok príjemných predstáv či spomienok...

Ďalšie články

Najčítanejšie

10.10.2013
Ako zmeniť zaplatenú letenku?
14001 prečítaní
16.08.2012
Čo ponúka Podgora
4875 prečítaní
14.05.2013
Myjava a "myjafské" kopanice :)
4573 prečítaní
06.06.2012
Individuálna dovolenka v Chorvátsku
4074 prečítaní
17.04.2012
Liverpool
3251 prečítaní

Myjava a "myjafské" kopanice :)

Pridané: 14.05.2013 | Prečítané 4572 x

Keďže som rodáčkou z Myjavy, rada by som vám v nasledujúcich riadkoch priblížila krásy tejto oblasti.

Mesto Myjava sa nachádza v kopaničiarskej oblasti medzi Záhorím, na jednej a Považím, na druhej strane. V minulosti sa toto mesto nazývalo i Miava a v súčasnosti ju domáci nazývajú i Metropola pod slamou. Od hlavného mesta Bratislava je Myjava vzdialená približne 100 km a od mesta Trenčín asi 50km.

Myjava je charakteristická svojím kopaničiarskym nárečím a hlavne myjavskou slivovicou, ktorá je obľúbená nielen medzi miestnymi obyvateľmi. Celej kopaničiarskej oblasti dominuje evanjelická cirkev. Byť evanjelikom je na Myjave akési dedičstvo a tradícia.

Samotné mesto a jeho okolie je bohaté najmä na kultúrne podujatia a aktivity, ktoré vám spríjemnia voľný čas. V meste Myjava sa každoročne koná Medzinárodný folklórny festival Myjava, kde sa okrem domáceho súboru Kopaničiar predstavujú i mnohé zahraničné folklórne súbory. Samotný súbor Kopaničiar je dlhoročným šíriteľom tradícií myjavského folklóru. K Folklórnym slávnostiam neodmysliteľne patrí i myjavská cimbalovka. Jej repertoár tvoria piesne z myjavského kraja.

V letnom období domáci radi chodia na Starú Myjavu, kde majú možnosť okrem kúpania vo vodnej nádrži i hrať volejbal, poprípade si posedieť v neďalekej reštaurácii. V zime sa Stará Myjava pýši svojím lyžiarskym strediskom Skiland, ktoré ponúka okrem denného i večerné lyžovanie. Stredisko je vybavené i požičovňou lyží, sú tu i inštruktori lyžovania a ak sa nelyžujete, občerstvíte sa chutnými jedlami v miestnom bufete.

Ak by ste cez leto neboli dostatočne vykúpaní na Starej Myjave, môžete navštíviť neďalekú vodnú nádrž Dubník nachádzajúcu sa neďaleko mesta Stará Turá. Návštevníkom ponúka okrem príjemného prostredia i možnosť požičania lodiek na okružnú jazdu po vodnej nádrži. Pre turistiky chtivých nadšencov je pri meste Stará Turá i Javorina, kde miestni neraz absolvujú zdravé prechádzky. Na Javorine sa i tradične každoročne konajú Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov. Ide o spojenie týchto dvoch národov, ktoré predstavujú svoju kultúru. V zimnom období je Javorina i vyhľadávaným lyžiarskym strediskom.

Pre nadšencov turistiky je pri meste Brezová pod Bradlom možnosť navštíviť i mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Táto sa nachádza vo výške 543 m.n.m nad cestou medzi Brezovou pod Bradlom a Košariskami. Na Bradlo sa návštevníci vedia dostať po ceste z mesta Brezová pod Bradlom alebo po turistickom chodníku s názvom Štefánikova magistrála.

Pri meste Myjava sa nachádzajú i viaceré rozhľadne. Konkrétne ide o rozhľadňu Turá Lúka - Hrajky, ktorá sa nachádza vo výške 298 m.n.m, ďalej vyhliadková veža Poľana vo výške 530 m.n.m. a vyhliadková veža Drahy nachádzajúca sa na území Českej republiky pri obci Javorník. Každá z týchto veží ponúka neopakovateľný výhľad na krásy myjavskej pahorkatiny.

Mesto Myjava je srdcovou záležitosťou pre svojich obyvateľov. Radi ju zveľaďujú, o čom svedčí i nedávno vybudované námestie s fontánou. Myjavčania sú odpradávna srdeční ľudia. Tvrdou prácou si vybudovali všetko potrebné k životu a ťažké časy si spríjemňovali tancom a spevom. Myjava svojim návštevníkom ponúka mnohé krásy a nevídané nielen prírodné skvosty - na jej návštevu ste samozrejme srdečne vítaní!

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.