[ Barborka]

Je cestovanie ako cestovanie? Vo svojom blogu vám rada priblížim odpoveď na túto i mnohé ďalšie otázky. Zaujímavosti z oblasti cestovného ruchu spríjemnia vaše voľné chvíle. V treskúcej zime príjemne zohrejú, pri horúcich slnečných lúčoch vytvoria jemný vánok príjemných predstáv či spomienok...

Ďalšie články

Najčítanejšie

10.10.2013
Ako zmeniť zaplatenú letenku?
14002 prečítaní
16.08.2012
Čo ponúka Podgora
4876 prečítaní
14.05.2013
Myjava a "myjafské" kopanice :)
4573 prečítaní
06.06.2012
Individuálna dovolenka v Chorvátsku
4074 prečítaní
17.04.2012
Liverpool
3251 prečítaní

Ako zmeniť zaplatenú letenku?

Pridané: 10.10.2013 | Prečítané 14001 x

Konečne vytúžený a dlho očakávaný oddych. Na internete strávite hodiny, chodíte zo stránky na stránku hľadajúc lacnú letenku, ktorá by splnila vaše finančné, či iné nároky. Veď každý chce predsa zažiť kvalitnú, no pritom nie príliš drahú dovolenku.

Po dlhom pátraní nájdete vhodný let, a tak si ho zarezervujete. S pokojným svedomím, že už máte všetko vybavené a zabezpečené si žijete až do chvíle, kedy vás prekvapí nepredvídateľná situácia a nemôžete odletieť v pôvodnom termíne. Čo teraz?

Ak máte zakúpenú letenku so spoločnosťou Ryanair a potrebujete na letenke zmeniť dátum letu, táto zmena býva vždy spojená s určitými poplatkami. Častokrát ide o poplatky dosť vysoké. Veď ako všetci vieme, nízkonákladové letecké spoločnosti majú síce lacné letenky, ale pri dodatočnom zakúpení tej či onej služby už nie sú ceny príliš „lowcost.“  Pred tým, ako budete chcieť vykonať zmenu na takejto letenke sa vopred ubezpečte, či nebude lacnejším riešením kúpa novej letenky. Pôvodná letenka sa, žiaľ, pri nízkonákladových letov stornovať nedá, no aspoň ušetríte časť sumy, ktorú by ste uhradili za zmenu pôvodnej letenky. Tu sa letecká spoločnosť totiž riadi heslom ;- buď klient poletí alebo letenka prepadne. Samozrejme iná situácia nastáva, ak máte k letenke zakúpené poistenie jej storna. Tu je ale veľmi dôležité uvedomiť si fakt, že vám poisťovňa preplatí časť sumy uhradenej letenky IBA zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov (úmrtie). Samozrejme s týmto stornom letenky je spojené i dokladovanie rôznych dokumentov do poisťovne. Jedným a hlavným z nich je lekárske potvrdenie o neschopnosti absolvovať daný let. Pri kúpe nízkonákladových leteniek je teda lepšie zakúpiť letenku o pár eur drahšiu v termíne kedy vieme, že sa letu isto zúčastníme, ako následne platiť veľké položky za ich zmeny. Ešte treba podotknúť, že aj zmeny za poplatok sú možné len do chvíle, pokým ste sa na let nezaregistrovali, t.j. nevykonali si online check-in.

Druhou kapitolou pri zmenách letov sú „klasické“ letecké spoločnosti, ktoré vám už povoľujú s letenkou robiť viacero úkonov. Ak máme vopred zlý pocit, že by sa niečo pred odletom mohlo udiať a potrebovali by sme letenku následne meniť, je v tomto prípade viac ako dôležité prečítať si tarifné podmienky danej rezervácie, kde nájdete možnosť zmeny konkrétnej letenky. Nie pri všetkých letenkách letecká spoločnosť povoľuje jej zmenu, preto je potrebné vybrať si takú, pri ktorej je táto možnosť dovolená. V tarifných podmienkach je vždy uvedený i základný poplatok, za ktorý sa letenka bude dať zmeniť. Tento poplatok sa následne môže zvyšovať v závislosti od rôznych faktorov, ako napríklad aktuálna ponuka letov, či vypredanosť danej rezervačnej triedy.

Veľmi dôležité je v tomto prípade upozorniť na fakt, že letenky sa síce dajú meniť, no vždy musíte letieť s tou leteckou spoločnosťou, ktorú ste si zvolili na pôvodnej letenke. Nie je možné, aby ste na pôvodnej letenke leteli napríklad s Austrian Airlines a zmenu by ste chceli tak, aby ste leteli so spoločnosťou Air Berlín. I keď je v letenke zmena povolená, zmenu leteckej spoločnosti to nezahŕňa. Ak sa už rozhodnete letenku meniť, je potrebné kontaktovať svojich predajcov leteniek, ktorí vám ochotne vyhľadajú aktuálny let podľa vašich požiadaviek. Takisto vás  informujú o poplatku za zmenu letu a v prípade záujmu vám i letenku zmenia. Samozrejme i pri týchto letenkách je možné doplatiť si k letenke poistenie jej storna. Postup je taký istý ako pri nízkonákladových leteckých spoločnostiach, kde vám poisťovňa uzná storno letenky iba zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov (úmrtie).

Zmena letenky nie je nič zložité, ak je to pri nej možné, no každý z nás je isto spokojnejší, ak vždy ide všetko podľa pôvodného plánu smiley.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.