[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Chute a vône Vianoc vo Viedni

Pridané: 30.11.2010 | Prečítané 5416 x

Zima sa už neúprosne hlási o slovo, máme tu prvú snehovú nádielku, mráz kreslí obrázky po našich sklách a všetko nasvedčuje tomu, že nastal advetný čas. Kto túži nasiaknuť pravou vianočnou atmosférou a zabudnúť na všedné problémy, tomu odporúčam navštíviť vianočné trhy.

Od polovice novembra odštartovali tradičné vianočné trhy vo Viedni, konajú sa na rôznych miestach, známe sú napríklad Wiener – Altwiener Christkindlmark; Weihnachtsdorf Maria Theresien – Platz, Weihnachtsdorf – Altes AKH Universitätscampus; Weihnachtsmarkt Schloss Schönbrunn; Cisárky zámok Festschloss Hof či Wiener Christkindlmarkt – Rathausplatz.

Možno práve vianočné trhy na námestí pred radnicou (Rathausplatz) patria k tým najznámejším. V približne 150 stánkoch, ktoré sú rozostavané na Radničnom námestí, nájdete všetky „vône a chute“ Vianoc. Rôzne vianočné dekorácie, sviečky, drevené hračky, medovníky, vanilkové rožky, ovocie a samozrejme nesmie chýbať vianočný punč.

Vaše ratolesti sa tiež isto potešia návšteve týchto trhov, čakajú ich totiž dielne, v ktorých si môžu vytvoriť vlastné vianočné darčeky z hliny, papiera alebo skla, urobiť si vianočnú pohľadnicu, a tiež si tu môžu upiecť vlastnoručne vyrobené vianočné pečivo.

Kultúrne sa tu vyžijú ale všetky vekové kategórie, možno si tu vypočuť napríklad koncerty zborov z celého sveta alebo len sa len tak prechádzať a „vdychovať“ vianočnú atmosféru. Pre nás, ktorí stále veríme na Ježiška smileya neovládol nás komerčný „amerikanizmus“ je pozitívne hlavne to, že na viedenských trhoch prevláda postava Ježiška nad Santa Clausom.

Nezabudnuteľné čaro získavajú trhy hlavne po zotmení, vtedy sa totiž rozžiari niekoľkotisíc farebných žiaroviek a dekorácií a všetko vyzerá ako v tej najkrajšej rozprávke Vianoc. Aj vôňa imela a ihličia či vareného punču a vína je odrazu akoby prenikavejšia a vábivejšia.

Medzi najkrajšie Vianočné trhy tie vo Viedni nepatria len tak náhodou, majú predsa svoju svoju bohatú históriu. Predstavte si, že sa organizujú už sedemsto rokov. Už v roku 1296 Albrecht I. zorganizoval podujatie s názvom Decembrové trhy. V 16. stor. sa tieto trhy nazývali Thomasmarkt a trvali až do Nového roka. Na Radničnom námestí sa trhy organizujú od roku 1975 a dodnes lákajú milióny návštevníkov. Aj tento rok sa predpokladá okolo 3 až 3,5 miliónov návštevníkov. Na námestí tróni krásny 28 metrov vysoký vianočný stromček, ktorý prvýkrát rozsvietili v sobotu 13. novembra.

Tento trh je otvorený od 11.novembra denne od 9.00 do 21.00 hod., piatok a sobota až do  22,00 a jeho „brány“ sa definitívne tento rok zatvoria 24. decembra o 18,00.

Z návštevy trhov určite neobídete naprázdno, spolu so suvenírmi si hlavne prinesiete pekné spomienky a skutočnú vianočnú náladu. Keďže som mala možnosť tieto trhy navštíviť, tak vám ručím za to, že to tak bude wink

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.