[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Koniec roka na Samoe alebo Keď zajtra znamená včera

Pridané: 29.12.2011 | Prečítané 2393 x

Na súostroví Západná Samoa by v decembri tohto roka Robinson Crusoe len ťažko mohol svojho spoločníka nazvať Piatok.

Posledný piatok v tomto roku sa tu totiž „nekoná“. Jednoducho z kalendára vymizol. Súostrovie Západná Samoa leží uprostred Tichého oceána a mohli by sme ho označiť ako eden južného Pacifiku. Nachádza sa približne 30 km od pomyselnej medzinárodnej časovej línie, ktorá akoby od seba oddeľovala zajtrajšok od včerajška.

V skratke povedané, keď je Sydney sobota ráno, na Samoe je ešte len piatok dopoludnia. Táto časová „nesúrodosť“ komplikovala obchodovanie, a tak sa po viac než sto rokoch vracia toto súostrovie do časového pásma, ktoré by sa viac priblížilo tomu austrálskemu.

Znamená to, že 29.12. budú mať Samojčania predvečer Silvestra, pretože 30. deň v tomto mesiaci vynechajú. Cca 775 Samojčanov príde o svoj narodeninový deň a turisti o deň svojej dovolenky. Táto „zmena“ však skomplikuje aj letové poriadky a naplánované pobyty cestovných kancelárií.

Nuž, ale kde si už len môžu povedať, že zajtra znamená vlastne včera cheeky

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.