[ Gabika]

Som typická Váha, niekedy potrebujem byť stredobodom pozornosti, inokedy vyhľadávam samotu. Milujem jedinečnosť, aj preto som študovala literatúru a filozofiu. Zbožňujem medzivojnovú literatúru, expresionizmus a neviem sa nasýtiť Smrekovho vitalizmu. Viac cestujem prstom po mape, ako reálne, o to viac sa zaujímam o zážitky ostatných. Nemám vysnívané miesto - pre mňa je úžasné každé, kde cítim vnútorný pokoj a harmóniu. Neodmysliteľne ku mne patrí kniha, káva, kvalitné červené víno a samozrejme moji najbližší.

Ďalšie články

Najčítanejšie

Aj dispečeri a piloti sú len ľudia...

Pridané: 04.09.2012 | Prečítané 1724 x

Možno to znie trochu odstrašujúco, ale je to tak. Niektorí chyby robia, iní chyby naprávajú...

Napríklad taká dispečerka, ktorá zabránila zrážke lietadiel v USA. Chýbalo 12 sekúnd a mohla sa stať tragédia obrovských rozmerov. Na letisku Ronalda Reagana vo Washingtone sa mohli zraziť tri lietadlá. V tom istom čase malo totiž jedno pristávať a ďalšie dve vzlietať presne tou istou dráhou. Piloti o nebezpečenstve vôbec netušili. Išlo o lietadlá spoločnosti US Airways.

Dispečerka pristávajúcemu pilotovi nakázala prudko zmeniť kurz. O tejto udalosti informoval aj Federálny úrad pre civilné letectvo (FAA).  Príčinou je podľa neho preorganizovanie letov v dôsledku zmeny počasia a hlavne v skrate v komunikácii, pretože sa o zmene nedozvedeli všetky miesta.

Vo Washingtone totiž v čase incidentu zúrila búrka a nad letiskom sa zmenil vietor. Kontrolná veža vo Warrentone preto menila kurzy všetkých pristávajúcich strojov a tento plán bol oznámený aj riadiacej veži letiska. Veža síce súhlasila, ale správa sa nedostala k všetkým, ku ktorým sa dostať mala. A tak, podľa výpočtov, stačilo len 12 sekúnd a mohli sa pristávajúce a vzlietajúce lietadlá zraziť... Dispečerka však pohotovo zareagovala a pilotovi kázala otočiť stroj k juhu, pilot mal spočiatku obavy, aby mal na celý manéver spojený s pristátím dosť paliva, našťastie všetko dobre dopadlo a lietadlo bezpečne pristálo.

Na washingtonskom letisku už pred rokom jeden z dispečerov zaspal a nereagoval na požiadavky pilotov, ktorí sa chystali bezpečne pristáť.

Ale aj piloti bývajú omylní. Pilot Boeingu 737-700 spoločnosti All Nippon Airways si pomýlil tlačidlá a lietadlo sa takmer prevrátilo. Lietadlo smerovalo z Okinavy do Tokia. Druhý pilot sa snažil odomknúť kokpit pilotovi, ktorý sa vracal z toalety a pomýlil si tlačidlá. Lietadlo tak v priebehu 30 sekúnd stratilo 1900 m výšky a vo vzduchu sa skoro prevrátilo. Pilotovi trvalo cca 17 sekúnd kým si svoj omyl uvedomil a napravil chybu. Našťastie sa mu podarilo zareagovať včas a nakoniec pristál bez problémov v japonskej metropole. Počas tohto incidentu sa vraj ľahko zranili dvaja členovia posádky.

Takže niekedy vďaka a niekedy nanešťastie, že leteckú dopravu riadia tiež len ľudia.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.