[ Monika]

Už ako 5-ročná som vďaka mojim rodičom prvýkrát uvidela more - tú nekonečnú nebesky modrú, od slnka trblietajúcu sa hladinu plnú života. Bola to láska na prvý pohľad a dodnes je to moja srdcová záležitosť. Najskôr mi cestovanie umožnili rodičia, s ktorými som navštívila Sardíniu, Malorku, Korfu, Elbu, Korziku, Tunis, Taliansko či Chorvátsko a neskôr som už cestovateľské zážitky získavala s priateľmi. Cestovanie a cestovný ruch ma natoľko ohúrili, že som sa rozhodla aj pre štúdium v oblasti cestovného ruchu, ktoré som pred pár týždňami úspešne dokončila :) Okrem mora milujem pohyb, šport, jahody, slovenskú prírodu (hlavne tú kopaničiarsku), moju labrado-retrieverku Duffy a samozrejme môjho chlapa ;)

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.08.2012
Momentka v Aténach
5769 prečítaní
26.08.2011
Bohatá ponuka služieb letiska Schwechat vo Viedni
5186 prečítaní
07.11.2011
Moja prvá infocesta
4449 prečítaní
20.09.2011
Vysoké Tatry medzi najlepšími parkmi v Európe
4238 prečítaní
19.10.2011
Svetový deň cestovného ruchu
4223 prečítaní

Rio de Janeiro ožilo svetoznámym karnevalom

Pridané: 09.03.2012 | Prečítané 2662 x

Svetoznámy karneval v metropole Južnej Ameriky sa konal od polovice februára, konkrétne začal 18. februára a trval 5 dní.

Rio však v karnevalovom ošiali žilo dávno predtým, než sa všetky tie úžasne vyzdobené alegorické vozy a tanečníci samby predviedli na známom sambodróme (800 metrov dlhá betónová plocha) a ukázali čo to zo svojho tanečného talentu.

Areál sambodrómu je otvorený už od polovičky januára počas víkendov, a tak mohol každý prežiť aspoň kúsok karnevalu na vlastnej koži. Každá zo škôl samby mala totiž vyhradený čas, aby absolvovala technickú skúšku ešte pred veľkým otvorením. Počas karnevalu, ktorý sa začína vždy v sobotu večer a končí sa v utorok, sa verejný život v meste zastaví. Nefunguje nič. Banky, inštitúcie aj obchody sú zatvorené, vymeniť si napríklad niekde peniaze je úplne nemožné.

Celkovo mal karneval prilákať až 850 000 domácich a zahraničných turistov a priniesť zisky vo výške až 650 miliónov dolárov. Promenáda sambodróm bola prvýkrát otvorená v roku 1984 a pre tento rok bola zrenovovaná a zväčšená. Sambodróm je lemovaný po oboch stranách tribúnami pre desaťtisíce divákov.

Snom tisícov ľudí po celom svete je byť aspoň raz za život  priamo v centre diania karnevalu a dostať sa na jednu z hlavných tribún a sledovať všetok ten „humbuk“ na vlastnej koži. Dostať sa však na priamy prenos nie je až také jednoduché už vôbec nie lacné.

Najlacnejšie vstupné sa pohybovalo od 140 €. K vstupenke dostanete nielen brožúrku s textami piesní, na ktoré sa bude tancovať, ale aj aspirín, aby vás nebolela hlava, ak to preženiete s alkoholom a pre istotu aj prezervatív. Ak patríte medzi šťastlivcov a ujde sa vám vstupenka, stačí dokúpiť letenku, ktorej cena sa pohybuje už od 570 € z Viedne s 1 medzipristátím.

Turista vníma šou ako zábavu, pre tanečníkov je to mimoriadne prestížna tanečná súťaž najlepších škôl samby v Brazílii. Do Ria sa dostanú len tí najlepší z najlepších z celej Brazílie. Každoročne sa ich na promenáde predstaví štrnásť a ich vystúpenia hodnotí medzinárodná porota. Poslední dvaja zostupujú do nižšej súťaže a sú nahradení zase inými tanečnými školami. Treba ich však obdivovať, pretože vystúpenie jednej školy trvá 80 minút, teplota vzduchu aj v noci prekračuje 30 stupňov Celzia a dole na ploche je aj viac. Dianie na ploche je naozaj pastvou pre oči hlavne pre pánov, keď sa objavia dievčiny, ktoré sú oveľa viac vyzlečené ako oblečené.

Rio de Janeiro je nielen známe karnevalom, ale má aj výnimočnú polohu a je vychytenou dovolenkovou destináciou. Z jednej strany ho obmýva more, z ďalších je obklopené vždy zelenými kopcami. Najznámejší z nich je Cukrová homoľa, pomenovaná podľa svojho tvaru. Mesto chráni známa socha Krista s roztiahnutými rukami, ktorá sa týči nad mestom na 704 metrov vysokom kopci.

Návšteva Ria je cieľom mnohých turistov a dúfam, že raz sa mi tam tiež podarí vycestovať.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.