[ Monika]

Už ako 5-ročná som vďaka mojim rodičom prvýkrát uvidela more - tú nekonečnú nebesky modrú, od slnka trblietajúcu sa hladinu plnú života. Bola to láska na prvý pohľad a dodnes je to moja srdcová záležitosť. Najskôr mi cestovanie umožnili rodičia, s ktorými som navštívila Sardíniu, Malorku, Korfu, Elbu, Korziku, Tunis, Taliansko či Chorvátsko a neskôr som už cestovateľské zážitky získavala s priateľmi. Cestovanie a cestovný ruch ma natoľko ohúrili, že som sa rozhodla aj pre štúdium v oblasti cestovného ruchu, ktoré som pred pár týždňami úspešne dokončila :) Okrem mora milujem pohyb, šport, jahody, slovenskú prírodu (hlavne tú kopaničiarsku), moju labrado-retrieverku Duffy a samozrejme môjho chlapa ;)

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.08.2012
Momentka v Aténach
5763 prečítaní
26.08.2011
Bohatá ponuka služieb letiska Schwechat vo Viedni
5171 prečítaní
07.11.2011
Moja prvá infocesta
4441 prečítaní
20.09.2011
Vysoké Tatry medzi najlepšími parkmi v Európe
4233 prečítaní
19.10.2011
Svetový deň cestovného ruchu
4218 prečítaní

Momentka v Aténach

Pridané: 21.08.2012 | Prečítané 5762 x

Hlavné mesto Grécka, Atény, lákajú každoročne množstvo turistov, či už ich cieľom je iné mesto či ostrov v Grécku alebo sú Atény ich cieľovou destináciou.

Keď sa mi naskytla možnosť vycestovať na infocestu na Rodos a Krétu, dúfala som, že bodom programu bude aj zastávka v Aténach a budem si ich môcť pozrieť. Netrpezlivo som čakala na pokyny k ceste s časmi letov. Keď konečne dorazili rýchlo som otvorila e-mail a prezrela si letové časy a medzipristátie. Atény boli prvou našou zastávkou, a čas medzi príletom a odletom rovných 8 hodín.

Už pri pristávaní sme obdivovali tú obrovskú rozlohu, na akej sa Atény rozkladajú. Síce nás mierne negatívne zaskočila cena lístka na metro, ktoré stálo 14€, ale tešili sme sa na svetoznámu Akropolu. Cesta metrom z letiska priamo do centra trvala skoro hodinu. Na prehliadku Atén sme mali teda nie plánovaných 8 hodín, ale nakoniec len niečo cez 2 hodinky, aby sme v poriadku stihli odlet na ostrovy.

Metro bolo čisté a moderné, dokončené bolo až v roku 2000. Na informáciách nám odporučili, kde vystúpiť a keď sme podľa inštrukcií vystúpili na zastávke Akropoli ocitli sme sa priamo pod Akropolou. Mesto bolo rušné, v kaviarňach a reštauráciách posedávali domáci aj turisti a vychutnávali poobedné latté.

Skôr však, ako sme sa pripojili ku kávičkárom vybrali sme sa rovno k najväčšiemu lákadlu Atén - Akropole. Je symbolom klasického gréckeho umenia a kultúry a bol postavený v rokoch 447 až 406 pred Kr. Aj keď bol ešte prvý májový týždeň, slnko neskutočne hrialo a kým sme prišli k vstupnej bráne trvalo to snáď večnosť.

Na naše nešťastie bola práve volebná nedeľa a komplet všetky pamiatky vrátane najslávnejšej aténskej Akropoly boli pre verejnosť zatvorené. Gréci si totiž volili svoju vedúcu parlamentnú stranu. S týmto sme nerátali, prístupnosť ich najväčšej hrdosti sme pokladali za samozrejmú. Veď práve turistický ruch je gréckym hnacím motorom. No ťažko som presviedčala neoblomných pracovníkov pri vstupnej bráne, voľby sú voľby a turisti môžu pricestovať hoci z Japonska, Akropolu zblízka v ten deň neuvidia.

Odfotili sme si aspoň Atény z vrchu a Akropolu aspoň z diaľky, dali sme si latté, kúpila som magnetky do zbierky a odchádzala som z tohto veľkomesta s pocitom, že sa tam ešte určite musím niekedy vybrať a hlavne si skontrolovať, či náhodou vtedy nebudú práve Gréci voliť hlavy štátu smiley

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.