[ Monika]

Už ako 5-ročná som vďaka mojim rodičom prvýkrát uvidela more - tú nekonečnú nebesky modrú, od slnka trblietajúcu sa hladinu plnú života. Bola to láska na prvý pohľad a dodnes je to moja srdcová záležitosť. Najskôr mi cestovanie umožnili rodičia, s ktorými som navštívila Sardíniu, Malorku, Korfu, Elbu, Korziku, Tunis, Taliansko či Chorvátsko a neskôr som už cestovateľské zážitky získavala s priateľmi. Cestovanie a cestovný ruch ma natoľko ohúrili, že som sa rozhodla aj pre štúdium v oblasti cestovného ruchu, ktoré som pred pár týždňami úspešne dokončila :) Okrem mora milujem pohyb, šport, jahody, slovenskú prírodu (hlavne tú kopaničiarsku), moju labrado-retrieverku Duffy a samozrejme môjho chlapa ;)

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.08.2012
Momentka v Aténach
5762 prečítaní
26.08.2011
Bohatá ponuka služieb letiska Schwechat vo Viedni
5171 prečítaní
07.11.2011
Moja prvá infocesta
4441 prečítaní
20.09.2011
Vysoké Tatry medzi najlepšími parkmi v Európe
4233 prečítaní
19.10.2011
Svetový deň cestovného ruchu
4218 prečítaní

Svetový deň cestovného ruchu

Pridané: 19.10.2011 | Prečítané 4217 x

Svetový deň cestovného ruchu sa oslavuje každoročne 27. septembra. Jeho účelom je podporovať vedomie ľudí o význame cestovného ruchu a jeho sociálne, kultúrne, politické a ekonomické hodnoty.

Hlavným zmyslom Svetového dňa cestovného ruchu je zdôrazniť význam turizmu pre medzinárodnú spoluprácu, posilňovanie svetového mieru, ochranu prírody a zlepšovanie kvality života. Táto akcia sa snaží riešiť globálne problémy ako znečistenie ovzdušia, vôd a morí, globálne otepľovanie a topenie pevninových ľadovcov, deforestácia (proces odlesňovania), či lov veľrýb. Týmto dňom sa ešte viac zdôrazňuje prínos odvetvia cestovného ruchu pri znižovaní nepriaznivých účinkov týchto svetových problémov.

 

Svetový deň cestovného ruchu mal v roku 2011 prepojenie témy cestovného ruchu a rôznych kultúr. Tohtoročnou témou je úloha cestovného ruchu pri spájaní kultúr vo svete prostredníctvom cestovania. Každoročne cestujú po svete a do rôznych destinácií milióny ľudí, a tak sa dostávajú do styku s inými kultúrami stále častejšie a vo väčšom počte. Táto interakcia medzi jednotlivcami a spoločenstvami a ich rôznymi kultúrami vedie k tolerancii, rešpektovaniu a vzájomnému porozumeniu, a tým sa vytvárajú základné piliere pre mierumilovnejší svet.

 

A ako podporiť svetový deň turizmu?
 

Organizácia spojených národov, Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) pozýva ľudí na celom svete podieľať sa na Svetovom dni cestovného ruchu 27. septembra každý rok. Mnoho podnikov a organizácií cestovného ruchu, rovnako ako vládne agentúry so zvláštnym záujmom v oblasti cestovného ruchu, oslavujú udalosť rôznymi špeciálnymi akciami a slávnosťami. Podnikajú rôzne druhy súťaží, ako sú fotografické súťaže na podporu cestovného ruchu, rovnako tak aj vyhodnotenia ocenení cestovného ruchu v oblastiach ako napr. ekoturizmus. Medzi ďalšie aktivity patria voľné vstupy, zľavy a špeciálne ponuky pre širokú verejnosť na akékoľvek miesto v oblasti cestovného ruchu.

 

Cestovný ruch v posledných rokoch zaznamenal ďalší rast a hlbšiu diverzifikáciu a stal sa jednou z najrýchlejšie rastúcich hospodárskych odvetví sveta. Moderný cestovný ruch je úzko spojený leteckou dopravou a obsahuje viac nových a vzdialenejších destinácií. Cestovný ruch sa aj vďaka tejto dynamike stal  hlavnou hnacou silou sociálno-ekonomického pokroku. Turizmus je jedným z kľúčových hráčov v medzinárodnom obchode a predstavuje zároveň zdroj príjmov pre mnoho rozvojových krajín.

 

27. septembra bol vybraný ako Svetový deň cestovného ruchu pretože tento dátum sa zhodoval s významným medzníkom svetového cestovného ruchu - výročím prijatia stanov UNWTO 27. septembra 1970. UNWTO sa navyše domnieva, že tento termín je vhodný preto, že je na konci turistickej sezóny na severnej pologuli a počas otvorenia turistickej sezóny na južnej pologuli.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.