[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10507 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7072 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6596 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6079 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5780 prečítaní

Andalúzsky skvost - Granada

Pridané: 03.07.2012 | Prečítané 2903 x

Veľmi obľúbenou a vyhľadávanou destináciou sa stáva španielska Andalúzia. Nedalo mi, aby som tento nádherný kus zeme nenavštívila aj ja, veď napríklad letenky do Malagy sú v poslednom čase veľmi výhodné.https://cestovanie.pelikan.sk/prenajom-auta

A tak v máji som sa zúčastnila pracovnej cesty a pozrela som si takmer celú Andalúziu – od Almérie až po Marbellu. Musím povedať, že táto krajina ma uchvátila. Spojenie mora a hôr bolo očarujúce. Okrem nádhernej prírody ma očarili aj niektoré mestá. Za srdce ma chytila napríklad Granada, a tiež Sevilla, z tých menších napr. Ronda. Ak chcete precestovať všetky tieto mestečká (prípadne sa pozrieť aj pri Gibraltár), určite sa oplatí využiť možnosť prenájmu auta na pár dní.

Granada je nádherné mesto s takmer štvrť miliónom obyvateľov. Leží na úpätí známej Sierra Nevady, a to znamená, že keď doobeda lyžujete, poobede sa môžete okúpať v mori, pretože k pobrežiu sa dostanete približne za hodinku. V pohorí Sierra Nevada sa nachádza najjužnejšie položený ľadovec. Najvyšším vrchom je Mulhacén s nadmorskou výškou 3478 m.n.m. V Sierra Nevade  sa tiež pravidelne koná aj svetový pohár v alpskom lyžovaní.

Granada je mesto študentov, nachádza sa tu jedna z najprestížnejších univerzít v Španielsku - Granadská univerzita, ktorú navštevuje približne 60 000 študentov z celého sveta, a to zabezpečuje v meste rušný nočný život. V mnohých baroch sa vo večerných hodinách konajú vystúpenia flamenca. Flamenco je spojenie hry na gitare, spevu a tanca. Bary bývajú pri tomto vystúpení úplne obsadené.

Granada je zaujímavá aj svojou architektúrou, je odlišná od iných miest v Španielsku. Podpísala sa na nej islamská kultúra. Najznámejšou pamiatkou je slávna Alhambra, ktorú začali budovať Maurovia už v 13. storočí. Alhambru tvorí množstvo nádherných palácov, ktoré sú vsadené do ešte krajších záhrad Generalife. Za hradbami Alhambry žilo v minulosti viac ako 3000 ľudí. Ak by ste sa rozhodli Alhambru navštíviť, je vhodné si lístky zabezpečiť popredu, nakoľko kapacita je obmedzená. V roku 1984 bola Alhambra spolu s Generalife vyhlásená za kultúrne dedičstvo Unesco.

Za pozornosť stojí aj granadská katedrála, kráľovská kaplnka, či cigánska štvrť Sacromonte alebo stará arabská časť Albaicín so svojimi úzkymi uličkami a množstvom tapas barov.

Granada je naozaj nádherná, preto ju pri návšteve Andalúzie určite nevynechajte.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.