[ Ľuboš]

Som typ človeka, ktorý berie prácu ako zábavu. Ak sa dá, tak pri nej v prvom rade relaxujem. Mám veľmi rád samotu a pokoj. Milujem prírodu a pokiaľ mi to práca dovoľuje, trávim čas na vidieku. Neznášam klamstvo povedané priamo do očí a nekompetentnosť niektorých ľudí. Z krajín, ktoré som doteraz navštívil sa mi najviac páčilo Chorvátsko a mojím cestovateľským snom je Austrália.

Chcete cestovať lietadlom s kufrom?

Pridané: 18.10.2012 | Prečítané 1740 x

Nielen že to môže byť drahý špás, ale i je. Mnohí z vás asi nevedia o čom hovorím, ale tí cestujúci, ktorí cestovali nízkonákladovou spoločnosťou vedia veľmi dobre o doplatkoch za batožinu.

Ale poďme pekne po poriadku. V minulosti, keď boli ceny leteniek vyššie boli letecké spoločnosti štedrejšie ku svojim klientom. Nevravím teraz iba o pohodlí, strave a akomsi väčšom luxuse, ale i o prepravovanej batožine. Vtedy sa akosi „ospravedlňovali“ kilá nad stanovený hmotnostný limit. A po pravde, ani neboli na kontrolu batožiny nikde inštalované váhy alebo nejaké pomocné klietky, ktoré kontrolovali veľkosť batožiny.

V súčasnosti je situácia úplne iná. O zmenu sa v prvom rade postarali nízkonákladové spoločnosti, ktoré zaviedli poplatok za každú zapísanú batožinu, inak povedané za batožinu do podpalubia. Veľké letecké spoločnosti akými sú Lufthansa, British Airways majú v cene letenky mimo USA zarátaných 1x8kg – priemer (v závislosti od leteckého prepravcu) na palubu a do podpalubia 1x23kg batožinu. Zdá sa vám to málo? Nie je problém, za každý 1kg nad stanovený limit si priplatíte od 10 do 15 EUR alebo ekvivalent meny odletovej destinácie v závislosti od leteckého prepravcu.

Druhá možnosť je priplatiť si druhú batožinu, ale doplatok by bol cca 50 EUR. Pri cestovaní do USA bolo dobrým zvykom ešte v roku 2009 zarátať do ceny letenky i druhú batožinu. Ak to zrátame, tak  príručná batožina bola 1x 8kg na palubu a 2x 23kg do podpalubia. Čo bolo super.

Dnes je situácia ale iná, batožina do USA 1x23kg do podpalubia. To je už horšie. Ale nič sa nedá robiť.

Iná situácia je pri nízkonákladových spoločnostiach. Pri nich máte v cene letenky iba príručnú batožinu, a to v limite od 1x 3 kg až po 1x 10 kg na osobu. Niekto môže povedať, že je to super. Ale nesmie nikto zabúdať na to, že do príručnej batožiny nemôžete dať všetko ako do podpalubia, pretože to ide na palubu lietadla. Tam platí zásada zväčšenej ochrany.

Ceny do podpalubia sú rozdielne, je to podľa daného prepravcu. Ceny štartujú na 8 eurách/ 20kg až po 35€/15kg batožina, závisí to však od konkrétneho prepravcu, destinácie a termínu letu a častokrát sú tieto sumy aj vyššie. Ak by ste si neboli ceľkom istí aké pravidlá platia pre Váš let, radšej si pravidlá pre ceny, rozmery a váhy batožiny do lietadla vopred naštudujte

Možno sa pýtate, prečo sa zmenila politika a za batožinu si začali prepravcovia účtovať sumu. Odpovedí je hneď niekoľko. Prvý dôvod je úspora paliva, čím je lietadlo ľahšie má menšiu spotrebu paliva a o to predsa ide. Druhý dôvod je možnosť zárobku na batožine do podpalubia. Každé euro je predsa dobré a ak si spočítame, aké škody leteckým spoločnostiam napáchala a neustále pácha kríza, tak sa niet čo čudovať.

Viaceré letecké spoločnosti radia klientom cestovať iba s príručnou batožinou, keby to však bolo také jednoduché, však?!

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.