[ Gabika]

Cestovanie za nepoznaným nie je mojou veľkou záľubou. Skôr uprednostňujem vyskúšané a overené destinácie, takže radšej stavím na istotu. Keby som si však mala vybrať medzi preplnenými morskými plážami a dovolenkou na Slovensku, určite by vyhralo to druhé. Veď žiadne more sa nevyrovná naším horám. A keď si predstavím okolo seba ľudí, ktorých mám rada, skvelé počasie a super náladu, tak nie je čo riešiť!

Ďalšie články

Najčítanejšie

01.10.2010
Pozor na podmienky zmeny a storna letenky
7355 prečítaní
22.02.2011
Kontrola cestujúcich pri letoch do USA
5747 prečítaní
18.07.2011
Základné informácie pred cestou do Talianska
4871 prečítaní
10.01.2011
Základné práva pasažierov EÚ v leteckej doprave
4197 prečítaní
12.09.2011
Príjemný víkend v Štúrove
3529 prečítaní

Základné informácie pred cestou do Talianska

Pridané: 18.07.2011 | Prečítané 4870 x

Taliansko – malá veľká krajina, ktorá každoročne priláka tisícky turistov. Ak plánujete svoju tohoročnú dovolenku stráviť práve v Taliansku, tak vám prinášam pár základných údajov, ktoré vám môžu byť pred vycestovaním nápomocné.

Taliansko každoročne navštívia tisícky turistov. Ak ste si zvolili na tohoročnú dovolenku práve túto krajinu, tak tu je pár rád aby vás niečo nemilo neprekvapilo.

 

 

Menovou jednotkou Talianska je EURO. K vycestovaniu do Talianska stačí pre občanov Slovenskej republiky občiansky preukaz. Dieťa mladšie ako päť rokov môže vycestovať do zahraničia bez vlastného cestovného dokladu, ak cestuje s rodičom, v ktorého cestovnom doklade je zapísané. Pri vstupe do Talianska musí každý cudzinec disponovať zdravotným poistením, a to buď komerčným, alebo Európskou zdravotnou poisťovacou kartou. Bezplatná zdravotná pomoc je poskytovaná len v urgentných prípadoch ohrozujúcich život a zdravie osoby. V ostatných prípadoch je potrebné uhradiť sumu za spoluúčasť, ktorá sa pohybuje od 15 Eur vyššie.

 

 

Ak si zvolíte individuálnu dopravu, tak sa musíte počítať s diaľničnými poplatkami. Rakúska diaľničná známka 10 – dňová stojí 7,90 Eur, dvojmesačná je za 23 Eur a dostanete ju kúpiť na čerpacích staniciach. V Taliansku je priemerný dialničný poplatok na 100 km cca 5 Eur. Konkrétna výška poplatku je závislá od vzdialenosti a kategórii vozidla. Na väčšine dialnic môžete platiť úverovou kartou Viacard, ktorú je možné zakúpiť v kanceláriách ACI – Autoklub, na stanovištiach platenia poplatkov, v niektorých bankách a predajniach tabaku.

 

V prípade že ste sa rozhodli pre individuálnu dopravu je potrebný medzinárodný vodičský preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla a doklad o medzinárodnom poistení vozidla – zelená  karta. Obmedzenie rýchlosti je v Taliansku v obciach do 50 km/h, na cestách prvej triedy do 100 km/h , na diaľnici maximálne do 130 km. Počas jazdy je zakázané používať mobilné telefóny, telefonovať možno len s prístrojom umožňujúcim handsfree telefonovanie.

 

 

Používanie bezpečnostného pásu je povinné na všetkých sedadlách. Podobne ako na Slovensku či v Rakúsku, tak i v Taliansku platí povinnosť mať aj cez deň rozsvietené stretávacie svetlá nepretržite po celý rok. Okrem iného je aj povinnou výbavou každého motoristu reflexná vesta a autosedačka pre dieťa do 12 rokov, ktoré nedosahuje výšku 150 cm.

 

 

V Taliansku platí zákon, ktorý zakazuje fajčenie vo všetkých verejných a súkromných uzavretých priestoroch, do ktorých je verejný prístup s výnimkou priestorov vybavených zariadeniami na recykláciu vzduchu. Pri porušení tohto zákona hrozí tomu, kto bude pristihnutý so zapálenou cigaretou pokuta vo výške od 27,50 do 275 Eur.

 

 

Verím, že pár základných údajov o Taliansku vám pomôže spríjemniť tohoročnú dovolenku.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.