[ Lenka]

Som narodená v znamení Leva, ako levica uprednostňujem kvalitu pred kvantitou, milujem pohodlie, svoju rodinu a vrcholom pôžitku je pre mňa dobrá kniha, teplo a pohoda. Ak by som mohla, mala by som vlastnú reštauráciu – milujem varenie, vymýšľam si vlastné špeciality a následne "nútim" okolie ich degustovať :) Ale keďže musím „vystrčiť aj päty z domova“, mojou vášňou je, okrem bylinkovej záhradky, hubárčenie. Na huby chodím celý rok, zbierame takmer všetko jedlé... a čo s nimi? Mrazím, varím, zaváram... a rozdávam.

Témy

Ďalšie články

Najčítanejšie

09.05.2011
Bella Italia
3009 prečítaní

Bella Italia

Pridané: 09.05.2011 | Prečítané 3008 x

Názov Talianska pochádza z gréckeho slova „italos“ – teľa. Najskôr tak bolo označované územie dnešnej Kalábrie, ktoré osídlili už vo 8. storočí pred Kristom grécki prisťahovalci. Farby talianskej vlajky, zelená, biela, červená symbolizujú: zelená – nádej, biela – viera, červená – dobročinnosť.

Taliani boli, sú a budú milovníci rodiny, podľa správy UNICEF o kvalite života detí vo vyspelých štátoch je Taliansko krajina, kde sa najlepšie darí rodinnému životu.

 

 

Taliani sú gurmáni a kávičkári. Espresso, caffé frappé, silné espresso ristretto, latte machiatto espresso, to všetko sú pre Taliana životabudiče, ktorých vypije niekoľko denne. Ak máte chuť na špeciálnu kávu, v Taliansku si prídete na svoje. Existuje tu okolo 2000 pražiarní kávy a každá je niečím iná, špecifická. Dokonca prvá kaviareň bola otvorená v r. 1624 v Benátkach a prvý stroj na capuccino vynašiel Talian Gaggia v r. 1946 podľa rádu kapucínov. Ich odev pripomína farbu tejto kávy. Možno aj toto sú dôvody prečo toľko slovákov obľubuje dovolenku v Taliansku, veď aj u nás máme silnú kávovú kultúru. 

 

Tiramisu:

 

200g krištáľového cukru

1 balenie kvalitných cukrárskych piškót ( kvalitné ostanú uprostred nerozmočené)

4 žĺtky

500g mascarpone

1 štamprlík likéru amaretta

2 silné kávy

horké kakao na poprášenie

a tortovú formu

Do misy si dáme  cukor zo žĺtkami a miešame ručným mixérom min. 5 minút. Vznikne nám hustá zmes. Pokiaľ sa vám zdá zmes málo hustá, pokojne pridajte cukor. Inak sa môže stať, že po vmiešaní do syra mascarpone vznikne veľmi riedky krém, a to by sme nechceli:) Ďalej si pripravíme 2 silné kávy, ktoré zmiešame s amarettom. Do takto pripravenej kávy namáčame rýchlo piškóty a ukladáme do tortovej formy.

 

Do vymiešaných žĺtkov pridáme po častiach syr mascarpone a dobre vymiešame aby nám zostal hustý krém. Polovicu krému nanesieme v rovnomernej vrstve na piškóty, na krém zase navrstvíme piškóty namočené v káve.

 

Zvyšok krému nanesieme na vrch torty a husto poprášime horkým kakaom. Vložíme do chladničky, najlepšie na celú noc a ráno sa z kľudom môžete pustiť do toho:)

 

 

 

Niečo o mascarpone

 

 

Pravé mascarpone sa vyrába v Taliansku z nízkotučnej smotany. Smotana použitá na výrobu mascarpone sa robí z kravského mlieka. Nie sú to však obyčajné kravy. Tieto totiž držia špeciálnu bylinkovo-kvetinovú diétu. Kŕmenie špeciálnou zmesou tráv zaisťuje chuť mlieka a výsledok sa odráža aj v chuti mascarpone. Pôvod tohto syra siaha na prelom 16. a 17. storočia do severnej časti Talianska. K čomu ho však použiť okrem tiramisu? Pridáva sa do rôznych iných koláčov a cestovín.

 

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.