[ Gabika]

Cestovanie za nepoznaným nie je mojou veľkou záľubou. Skôr uprednostňujem vyskúšané a overené destinácie, takže radšej stavím na istotu. Keby som si však mala vybrať medzi preplnenými morskými plážami a dovolenkou na Slovensku, určite by vyhralo to druhé. Veď žiadne more sa nevyrovná naším horám. A keď si predstavím okolo seba ľudí, ktorých mám rada, skvelé počasie a super náladu, tak nie je čo riešiť!

Ďalšie články

Najčítanejšie

01.10.2010
Pozor na podmienky zmeny a storna letenky
7359 prečítaní
22.02.2011
Kontrola cestujúcich pri letoch do USA
5754 prečítaní
18.07.2011
Základné informácie pred cestou do Talianska
4876 prečítaní
10.01.2011
Základné práva pasažierov EÚ v leteckej doprave
4202 prečítaní
12.09.2011
Príjemný víkend v Štúrove
3532 prečítaní

Pozor na podmienky zmeny a storna letenky

Pridané: 01.10.2010 | Prečítané 7358 x

Nie je nič neobvyklé, že si zakúpite letenku a nastanú dôvody, kvôli ktorým  sa plánovaná cesta nemôže uskutočniť. Nezostáva vám nič iné, ako začať zisťovať, čo môžete so zakúpenou letenkou urobiť.

Podmienky zmien a stornovania leteniek si určuje prepravca. Záleží od tarifných podmienok, v ktorých bola letenka zakúpená a či je teda nejaká zmena vôbec povolená.

V prípade, že máte to šťastie a podmienky letenky zmenu umožňujú, určite to nebude bez poplatku. Napríklad pri zmene termínu letu má prepravca právo vyžiadať si za zmenu letenky doplatok do aktuálnej výšky letiskových a palivových poplatkov ku dňu zmeny, a to v prípade, že k takémuto zvýšeniu prišlo odo dňa, kedy bola letenka vystavená.

V prípade, že by ste svoju letenku chceli previesť na niekoho iného, teda došlo by k zmene mena, tak by to bolo určite možné len u niektorých leteckých spoločností, a tie by sme mohli spočítať snáď na prstoch jednej ruky. Tu máme na mysli predovšetkým klasické letecké spoločnosti. Tie nízkonákladové sú k svojich zákazníkom v tomto smere zhovievajšie a väčšina lowcostových spoločností zmenu mena povoľuje. Samozrejme, tiež to nebude bez vyrúbeného poplatku.

Čo sa týka stornovania letenky, tak suma ktorá by sa vám vrátila za stornovanú letenku taktiež závisí od tarifných podmienok, v ktorých bola letenka zakúpená. Ak je letenka nestornovateľná, tak sa klientovi pri väčšom šťastí vráti možno len časť letiskových táx. Ich výška môže byť minimálna, a to aj napriek vysokej cene, ktorú ste za letenku zaplatili. Z toho dôvodu je vhodné informovať sa u predajcu, ešte pred zakúpením letenky, na výšku stornopoplatku, respektívne na sumu, ktorá by sa vám vrátila, ak by ste letenku z nejakého dôvodu nevyužili vôbec, alebo by ste nevyužili len jej časť, t.j. spiatočný let.

Preto je vhodné informovať sa o podmienkach zmeny či storna letenky ešte pred jej samotným zakúpením, aby ste zbytočne neprišli o peniaze.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.