[ Ľuboš]

Som typ človeka, ktorý berie prácu ako zábavu. Ak sa dá, tak pri nej v prvom rade relaxujem. Mám veľmi rád samotu a pokoj. Milujem prírodu a pokiaľ mi to práca dovoľuje, trávim čas na vidieku. Neznášam klamstvo povedané priamo do očí a nekompetentnosť niektorých ľudí. Z krajín, ktoré som doteraz navštívil sa mi najviac páčilo Chorvátsko a mojím cestovateľským snom je Austrália.

Aj leteckí dispečeri mavajú mikrospánok

Pridané: 31.05.2011 | Prečítané 1471 x

Dať si v práci „šlofíka“ nie je pre niektorých až tak celkom neznámy pojem, dokonca sú takí, ktorí si bez tohto rituálu ani nevedia predstaviť „pracovný“ deň.

Avšak dispečeri v Spojených štátoch svojou poobedňajšou siestou skomplikovali život pilotom, ktorí sú priam závislí od ich vzájomnej komunikácie.

 

 

Týchto prípadov zaznamenali v poslednom období niekoľko, čo prinútilo americké úrady okamžite sprísniť pravidlá pre leteckých dispečerov. Ich cieľ bol jasný - snaha zvýšiť bezpečnosť pasažierovsamotnej leteckej dopravy.

 

 

Nové pravidlá majú zamedziť dispečerom, aby počas práce zaspali a zároveň neohrozili chod strojov, ktoré prevážajú stovky cestujúcich. Podľa vyjadrenia amerického ministra dopravy Raya LaHooda „tolerancia voči spaniu v práci bude nulová“.

 

 

Vďaka novým pravidlám bude musieť každý dispečer dodržať najmenej 9 hodinovú prestávku medzi dvoma zmenami. Úpravy nastali aj pri nočných zmenách, kedy musia mať dispečeri minimálne deň voľna pred plánovanou zmenou. Taktiež si dispečeri nebudú môcť svojvoľne vymieňať služby.

 

 

Počas nočnej leteckej premávky, budú k dispozícii najmenej dvaja dispečeri, čo by malo zamedziť prípadnému spánku a nepozornosti.

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.