[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33135 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5413 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4985 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4947 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4037 prečítaní

Turecko - Gümbet

Pridané: 07.01.2013 | Prečítané 2962 x

Turecko krajina, ktorá vás očarí svojou rozmanitosťou a vôňou orientu. Zem, ktorá je nazývaná spojnicou Európy a Ázie alebo tiež Malou Áziou.

Bola a je zrkadlom mnohých historických udalostí. Dá sa tu nájsť skutočne všetko: dlhé slnečné pláže, horské masívy, step vo vnútrozemí a stredoeurópske lesy pri Čiernom mori. Pri Turecku sa dá vždy polemizovať o tom, kým vlastne sú jeho obyvatelia a vynára sa niekoľko otázok: Európania alebo Aziati? Dobyvatelia alebo dobytí? A tak som sa aj ja rozhodla v roku 2006 "zľahka" preskúmať tento kúsok zeme.

Na juhovýchode Turecka sa v oblasti Egejskej riviéry rozkladá turisticky veľmi obľúbené letovisko Gümbet. Má výhodnú polohu, je situované v rovnomennej zátoke, asi 2 kilometre od centra mesta Bodrum, ktoré je považované za centrum zábavy a nákupov v tejto oblasti.


Gümbet je v súčasnosti hojne navštevovaným letoviskom, turisti sem prichádzajú predovšetkým za piesočnými plážami, ktoré v centrálnej časti neďalekého Bodrumu chýbajú. Na plážach si môžete vyskúšať najrôznejšie vodné športy, ako je potápanie, šnorchlovanie, windsurfing, jazda na vodných lyžiach či skútroch. Ani ja som neodolala a dala sa prvýkrát v živote nahovoriť na vodné skútre. Mám pocit, že v mojom prípade ani nešlo o prehováranie. Bolo to super a určite odporúčam. Pri jazde som si trúfla aj postaviť. Vtedy som sa cítila ako Pamela z ´Baywatcha´. coolPerfektný pocit byť sám na šírom mori a vyblázniť sa na vlnách. Ešteže som mala zápästie priviazané o skúter. Inak ma určite hľadajú wink.

Väčšina hotelov bola vybudovaná vysoko na kopci alebo na skale. Vďaka polohe vysoko na skale sú z hotelov krásne výhľady na Egejské more. Gümbet je vyhľadávaný predovšetkým mladými ľuďmi, blízkosť mesta Bodrum umožňuje zažiť pestrý nočný život. Nikdy nezabudnem na super penovú diskotéku v Bodrume. Toľko peny pokope som hádam ani nevidela. Super penové delá...v pene sa dalo skoro aj plávať smiley.

Jedno šťastie, že v cene pobytu boli len raňajky. Počas obedov a večerí sme aspoň  mohli spoznávať rôzne miestne špecialitky. Každý deň sme obmieňali lokál a skúšali samé „fajnotky“. Bola by škoda nevyskúšať typické turecké kúpele. Nebolo mi všetko jedno, keď ku mne pristúpil veľký, silnejší Turek smiley. Ale aj napriek tomu odporúčam.

Asi kilometer od centra Gümbetu možno vidieť veterné mlyny z 18. storočia. Za návštevu stojí samozrejme mesto Bodrum plné historických pamiatok, ako je hrad sv. Petra z 15. storočia, v ktorom sa v súčasnosti nachádza múzeum podmorskej archeológie.

Ďalšou možnosťou, ktorú by bol hriech nevyužiť je grécky ostrov Kos. Išlo o jednodňový výlet loďou. Je super, ak môžete z jednej dovolenky poslať pohľadnice z dvoch krajín. Tomu sa ja vždy veľmi teším. Pozor na to, že prekračujete hranicu, teda musíte počítať s hraničnou kontrolou pasov ako na území Turecka, tak aj Grécka. Za 35 min. sme vystúpili v prístavnom meste. Po vystúpení z lode ma dojal pohľad na veľké množstvo mačiek. Vyzerali biedne a bolo mi ich ľúto. Aj toto je Kos.

Turecko je okrem krásnych kultúrnych pamiatok známe aj výrobou veľmi pekných kobercov. Vždy ma zaujímalo, ako taký ručne tkaný koberec prichádza na svet, a tak som si nechala ich výrobu vysvetliť priamo od miestnych odborníkov. Neuveriteľná práca. Koberce, ktoré menili farbu, boli utkane z malých vzorov určené na stenu, na zem. Podľa mňa by bolo hriechom také skvosty poloziť na zem a chodiť po nich. Skrýva sa za tým kopec práce.

Nedalo sa vynechať aj výrobňu zlata a kože. Ešteže bolo horúco a človek nemal chuť riešiť koženú bundu a šperky mi tiež nič nehovoria smiley.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.