[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33154 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5418 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4989 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4954 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4041 prečítaní

Potulky Izraelom

Pridané: 16.01.2012 | Prečítané 4040 x

Izrael 2001 - 2003 – môj prvý zážitok z lietania, moje prvé more, môj prvý „vážny“ odchod z domu..., asi preto to vo mne zanechalo toľko neuveriteľných spomienok.

Pre tínedžerku, akou som bola v tom čase ja, bolo nemysliteľné ocitnúť sa v srdci Tel Avivu a ešte k tomu 5 minút peši od úžasnej pláže. Cítila som sa zrazu ako v raji. Dievča z malého mesta odišlo do jediného židovského štátu na svete. (Moje pevné rozhodnutie odísť bolo ťažké vysvetliť mojim rodičom, čomu dnes po 10 rokoch, rozumiem oveľa viac ako vtedy).

Izrael je krajinou, kde nájdete veľmi veľa biblických miest a pamiatok. Zaručene tu budete kráčať aj po miestach, kadiaľ pred dvomi tisíckami rokov kráčal Ježiš. Žiť v krajine, ktorá má úplne odlišnú kultúru ako tá naša, je zaujímavé sledovať a porovnávať.

Keďže som dieťa slnka, nevedela som si vynachváliť počasie, ktoré tam vládne. Zimy boli ako naše jesene a letá neuveriteľne dlhé a teplé. Na moje prekvapenie v krajine vládne táto hierarchia: 1. žena, 2. dieťa, 3. zviera, 4. muž. Presne v tomto poradí! Môžem dosvedčiť, že je to takto.

Zatiaľ čo Izrael samotný považuje za svoje hlavné mesto Jeruzalem, väčšina štátov uznáva ako hlavné mesto Tel Aviv. V Izraeli sa nachádza aj najstaršie mesto na svete JAFFA, ktoré už takmer splynulo s kozmopolitným Tel Avivom. Mŕtve more je najnižšie položené odkryté miesto na zemskom povrchu, najnižšie položené slané jazero a tiež najslanšie jazero na svete.

Ak by ste náhodou chceli z tejto krajiny vycestovať do Libanonu, či Sýrie, tak na túto myšlienku rýchlo zabudnite. Hranice medzi Izraelom a Libanonom, resp. Sýriou sú uzatvorené, jednoducho vstup do týchto krajín je z Izraela nemožný.

Úradnými jazykmi sú hebrejčina a arabský jazyk, ale vďaka zmesi ľudí, ktorí sa sem prisťahovali z celého sveta sa tu dohovoríte bez problémov takmer všetkými svetovými jazykmi, najmä však anglicky, nemecky a rusky.
 
...zažiť zvuk bômb a rakiet si Slovák ani len nevie predstaviť a preto môžeme byť radi, že sme sa narodili tu u nás - doma. Zažila som aj odvrátenú stranu izraelského sveta a viem o čom hovorím.

Na vycestovanie do tejto krajiny vám stačí platný cestovný pas. Medzi našimi krajinami je zavedený bezvízový styk. Ten umožňuje 90-dňový turistický pobyt. Prekročenie doby je prísne trestané deportáciou a zákazom vstupu do krajiny...uups blush, ale neľutujem ani sekundu!

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.