[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33085 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5392 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4971 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4933 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4018 prečítaní

Dublin – Guinness´s heaven

Pridané: 18.05.2012 | Prečítané 3195 x

Paríž má Eiffelovku, Rím má Koloseum, Sydney má Operu a Dublin? Dublin má Guinness :) Hovorím si, prečo tam neísť a neochutnať chuť tohto slávneho čierneho moku priamo u výrobcu!

Ranný let s írskou leteckou spoločnosťou Aer Lingus z Londýna do Dublinu bol fajn, až na to, že mi do Dublinu nedorazila moja batožina. Po pristáti v rozhlase hlásili moje meno asi 10-krát. Výslovnosť ani zďaleka nenapovedala, že ide o moje priezvisko. Pochopila som to až vtedy, keď som pri batožinovom páse stála sama a pás už bol prázdny.

Chcela som sa trochu odľahčiť a preto som so sebou mala len peňaženku a videokameru. Od vtedy som sa poučila, že si mám so sebou do lietadla zobrať aspoň základné veci. Bohužiaľ, kufor zabudli naložiť na môj let. Na letisku mi sľúbili, že ho pošlú ďalším letom a dovezú priamo do hotela.

V ten deň letela táto linka 20-krát. Dúfala som, že niektorou to snáď príde. Potom som prišla na to, že to má aj svoju výhodu  smiley Celý deň som sa mohla motkať po meste bez kufra, keďže check-in v hoteli bol až poobede. Sondovala som rôzne kúty tohto mesta. V hlave sa mi pomaly tvoril plán, kam povedú moje kroky. Letecká spoločnosť nesklamala. Okolo 17.00 hod. mi volá recepčná, že mi nesú kufor na izbu. Odľahlo mi. Na ich prízvuk som si musela ale zvykať, je to taká tvrdá odnož angličtiny.

Dublin je hlavné a najväčšie mesto Írska a zároveň aj najväčšie mesto na ostrove. Pôvodne bolo toto mesto založené ako centrum pre vikingský obchod s otrokmi. Mesto rozdeľuje rieka Liffey na severnú a južnú časť.

Určite sa oplatí vidieť Christ Church Cathedral (Katedrála Kristovho kostola) – najstaršia dublinská budova, pôvodne z 11. storočia, Dublin Castle, St. Patrick's Cathedral (Katedrála Sv. Patrika) – najväčší kostol v Írsku, v ktorom pôsobil takmer 30 rokov ako dekan autor Gulliverových ciest Jonathan Swift, Trinity College - najstaršia írska univerzita, založená Alžbetou I. v roku 1591.

Temple Bar – úžasná štvrť plná ľudí a živej hudby, nedalo sa neochutnať rôzne írske dobroty. Mala som pocit, že každé jedlo obsahovalo Guinness. Som za ochutnanie miestnych špecialít a musím povedať, írske dusené mäsko chutilo. Írske raňajky sa veľmi od tých anglických neodlišovali. Dala som si aj „irish breakfast tea“ s mliekom.

Zaujímavou pamiatkou je aj väznica Kilmainham Goal. Zvlášť pôsobivá je oválna hala, po jej obvode sú v troch poschodiach väzenské cely. Ak v živote ide všetko po masle, tak človek nemá možnosť nahliadnuť do väzenských cielsmiley. Natáčalo sa tu vraj mnoho známych filmov.

Najznámejší producent whisky na svete – Jameson. Navštíviť Old Jameson Distillery bolo výborným zakončením dňa. Výklad o výrobe tejto 12-ročnej tekutiny bol veľmi zaujímavý. Podrobne vysvetľovali, ako, z čoho, v akých sudoch a ako dlho sa wishky vyrába. Ústa prahli po ochutnávke, ktorá sa konala na konci prehliadky smiley  Zaslúžená odmena.

Odporúčam navštíviť Guinness Storehouse. Na túto atrakciu som sa tešila asi najviac. Vysoká budova v tvare ´pollitráka´ skrývala fázy výroby tohto chutného ´chleba´. Zdržíte sa tam aj pol dňa. Ochutnávka Guinness piva na vrchnom poschodí v presklenom Gravity Bare bola podčiarknutá super výhľadom na celý Dublin. Musím uznať, že pivo tam chutilo úplne inak, ako som bola zvyknutá. Bolo také husté a silné – také predsa má byť!

Tento vydarený víkend by niekto mohol nazvať aj alkoholickým víkendom. Malo to takúto príchuť, ale musíte uznať, že išlo aj o kultúru smiley.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.