[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33154 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5418 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4989 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4954 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4041 prečítaní

Milujte Paríž

Pridané: 26.07.2012 | Prečítané 3543 x

Keď som začula našu reklamu v rádiu...leťte do Paríža s generálom Le Tenky, vynoril sa mi príjemný slnečný predĺžený víkend, ktorý som v tomto francúzskom meste zažila. Louvre, preslávená katedrála Notre Dame, útulné kaviarne a bulvár Champs Elysées...

Jednoducho, Paríž je hlavným mestom a srdcom krajiny, ktorej jazyk a kultúra ovplyvnili celý svet. Tristometrová Eiffelova veža, Víťazný oblúk, či prítomnosť arabských, afrických, čínskych štvrtí prispieva k pestrosti mesta, kde žije jedna tretina všetkých cudzincov vo Francúzsku. Dokonca tu bola skonštruovaná aj Socha slobody. V roku 1884 bola predaná do rúk americkému veľvyslancovi, ako dar francúzskeho národa Američanom.

Keďže som v tom období bývala v Londýne, nápad, dostať sa z centra Londýna priamo do centra Paríža za 2 hodiny Eurostarom, znel vynikajúco. Dali sme sa dokopy partia 6-tich ľudí zo Slovenska a Čiech a jedno krásne májové ráno sme vyrazili na stanicu Waterloo v Londýne, odkiaľ odchádzal elektrický vysokorýchlostný vlak. Neviem po francúzsky ani slovo. Teda okrem výrazu „milujem ťa!“ wink A týmto začala naša jazyková bariéra, ktorú sme, bohužiaľ, cítili počas celého pobytu. Rátali sme s odporom k angličtine, ale asi nie až s takým frown.

Paríž rozhodne nepatrí práve k najlacnejším svetovým metropolám. Symbol mesta, Eiffelovu vežu, si nenechá ujsť hádam žiaden turista. Ponúka nádherný výhľad na celé okolie. Vystáli sme si nekonečnú radu, ale určite to stálo za to. K najromantickejším výletom patrí výlet loďou po ospalom toku rieky Seiny. Vidno stadiaľ skoro všetky hlavné dominanty ako na dlani a historické budovy po oboch brehoch ponúkajú nádherný pohľad. Na najväčšom ostrove Seiny vo vás celkom určite zanechá dojem veľkolepá katedrála Notre Dame, stavba ktorá trvala 167 rokov. Prehliadnuť nemožno ani vežičky baziliky Sacre-Coeur, ktorá pôsobí ako diamant uprostred mestskej zástavby. Bola postavená z bieleho kameňa v roku 1876 na vrchole kopca Montmartre.

Mesto patrí aj k najlepším centrám nákupu. Spomeňme aspoň Samaritaine. Vynechať nemožno ani štvrť La Défense – najmodernejšiu časť mesta, zmes skla, ocele a výškových budov. Najlepšia preprava po Paríži je jednoznačne preprava metrom, ktorú sme značne využívali.

Kráčame k Louvru. Cestou narážame do tisícky turistov. Ako inak - japonských. Oni totiž asi nemusia pracovať, lebo inak neviem, kde sa všade berú.... robia 1000 záberov za minútu laugh. Vchádzame do maličkej a útulnej reštaurácie. Chceme sa konečne najesť. Žiadne jedálne lístky v angličtine, ozývajú sa k nám len francúzsky... ťažko bolo vybrať si. Pobrali sme sa ďalej, kde sa situácia opakovala, niekoľkokrát. Nakoniec sme zakotvili v Mc Donalde, kde sme prstom ukazovali na obrázky. Hlad vyhral smiley.
 

Len tak sme sa túlali uličkami a nasávali atmosféru, došli sme až ku slávnemu kabaretu Moulin Rouge, avšak dovnútra sme nešli kvôli pomerne vysokej cene. Sporo odeté dievčence nás lákali dovnútra. Nočný výlet sme tentoraz venovali pamiatkam, kde už sme boli počas dňa, teda znovu Víťazný oblúk, Champs Élysées a Eifelova veža. Miesta majú úplne inú atmosféru a nočnú návštevu rozhodne odporúčam. Keď je teplá noc, je všade veľa ľudí, ale nie zas toľko, aby sa človek neustále preplietal v tlačenici.

Počasie nám vyšlo nádherné počas celého pobytu. Vrelo odporúčam návštevu tohto mesta i keď se sa miestami nevedeli dorozumieť. Francúzi sa, aj napriek tomu, že nám rozumeli, tvárili, že nič nechápu, resp. nechcú chápať. To je jediné, čo by som im vytkla!

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.