[ Zuzana]

Ako akčný Lev som vo svojich 19-tich rokoch opustila svoj rodný kraj Bardejov a vybrala sa do Izraela, kde som následne strávila viac ako 2 roky svojho mladučkého života. Neuveriteľne to zmenilo môj pohľad na svet. Po návrate do bežného slovenského života mi to opäť nedalo a moje kroky viedli do Londýna, kde som strávila ďalšie 4 roky. Toto nevyspytateľné, internacionálne mesto plné možností mi dovolilo cestovať a spoznávať rôzne kúty sveta. Som nesmierne vďačná, že mi bolo dopriate zažiť to, čo som zažila.

Ďalšie články

Najčítanejšie

04.12.2014
Náročné Vianoce? Uleťte na Kubu
33128 prečítaní
12.04.2012
Amsterdam – predĺžený víkend
5412 prečítaní
13.05.2013
Eurotrip časť 1.- Taliansko, Francúzsko
4985 prečítaní
12.03.2012
Dubaj - miesto s prívlastkom luxusu
4947 prečítaní
16.01.2012
Potulky Izraelom
4035 prečítaní

Eurotrip časť 2 - Španielsko

Pridané: 14.10.2013 | Prečítané 2114 x

Opäť vám prinášam zážitky z nášho Eurotripu, tentokrát budeme spoznávať Španielsko.

Konečne sme sa dostali do Barcelony. Strávili sme tam 3 dni. Auto sme odstavili pri hoteli a na presun po meste sme zvolili metro. Barcelona, druhé najväčšie mesto Španielska, je hlavným mestom Katalánska, ktoré je v rámci kráľovstva autonómiou a nachádza sa na severovýchode krajiny. Samotná Barcelona má 1,6 milióna obyvateľov a spolu s predmestiami až 3 milióny, pre porovnanie s ostatnými svetovými metropolami. Oficiálne sa tu rozpráva až troma jazykmi. Takisto nie je problém sa dohovoriť starou dobrou angličtinou. Je súčasťou pobrežia zvaného Costa Brava, jedným slovom by sa dalo charakterizovať ako viac ako 100 km širokej pláže (pekne upravenej po celej dĺžke). Tiež veľmi jednoducho by sa dala charakterizovať ako mesto architekta Antonia Gaudího a samozrejme, kto by nepoznal slávny veľkoklub FC Barcelona.

Už som vyššie spomenula slávneho architekta Antonia Gaudího, ktorý je zodpovedný za väčšinu kultúrnych monumentov v meste, a na ktorého domáci nedajú dopustiť, no a šikovne z jeho diel vedia efektívne vyťažiť a prilákať turistov z celého sveta. V skratke povedané, Antonio Gaudí je veľmi osobitým architektom, ktorý má svoj jedinečný štýl, nedá sa nikam zaradiť a práve svojou nezameniteľnosťou je taký výnimočný. Pri pohľade na jeho stavby musíte hneď spozorovať jeho zmysel pre detaily a často badať oblé tvary. Pri mnohých projektoch sa inšpiroval hlavne tvarmi rastlín, či stromov a iných prírodných útvarov. Hovorí sa: radšej raz vidieť, ako stokrát počuť, preto aj opísať jeho svojský štýl nie je jednoduché. smiley

Sagrada Familia – naveky nedostavaná katedrála je asi najveľkolepejšou a najznámejšou atrakciou. Na celom svete sú katedrály rôznych štýlov, rozmerov atď., ale táto je úplne niekde inde. Už prvou nevšednosťou je, že sa stavia ešte aj dnes, a to od roku 1883. Do hlavy mi nejde, ako je možné, že „obchoďák“ postavia za rok a katedrálu stavajú (pri dnešných technických prostriedkoch) ako v stredoveku viac ako 100 rokov. Určite v tom hrajú svoju rolu peniaze.

Dnes sú okolo celého objektu domy, ale zaujímavosťou je, že z archívnych snímok z múzea možno vidieť, že Gaudí začal stavať v podstate uprostred trávnika. Obrovskou výhodou je stanica metra umiestnená rovno pod katedrálou, takže hneď ako vyjdete z podzemia, máte chrám k dispozícii. Pre tých konzumnejších je tu po ruke aj McDonald’s rovno cez cestu, čo je však trochu rušivým elementom. Nesmú chýbať ani stánky so suvenírmi.

Park Guell - Gaudí neprojektoval len „domy“, ale pohral sa aj s výstavbou parku na úpätí mesta, neďaleko  Sagrady Familie. Pôvodne to mal byť len akýsi objekt pre výstavbu luxusných rezidencií, ale z tohto plánu sa upustilo a nakoniec park získalo mesto.

La Rambla - je dlhý bulvár a taká hlavná avenue s obchodmi, stánkami, reštauráciami, niečo ako Obchodná ulica v Bratislave. Kde je veľa ľudí a hlavne turistov, tam je aj veľa peňazí, a to si dobre uvedomujú domáci, preto sa nájdu odvážni jedinci, ktorí sa prezlečú do rôznych zaujímavých kostýmov a za symbolické drobné sa s vami v rôznych polohách odfotia.

Gastroturistika patrí u mňa k najobľúbenejším zložkám cestovania a ponuka Barcelony je v tejto oblasti bohatá. Určite odporúčam návštevu tohto krásneho mesta, kde sa hrdosť a pýcha snúbi s eleganciou. Osobné pocity a autentické zážitky sú neprenosné, ale možno sa mi podarilo vás na Barcelonu navnadiť. cheeky

Ak by sa vám do Barcelony nechcelo autom, výhodné ceny leteniek nájete TU.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

 

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.