[ Monika]

Už ako 5-ročná som vďaka mojim rodičom prvýkrát uvidela more - tú nekonečnú nebesky modrú, od slnka trblietajúcu sa hladinu plnú života. Bola to láska na prvý pohľad a dodnes je to moja srdcová záležitosť. Najskôr mi cestovanie umožnili rodičia, s ktorými som navštívila Sardíniu, Malorku, Korfu, Elbu, Korziku, Tunis, Taliansko či Chorvátsko a neskôr som už cestovateľské zážitky získavala s priateľmi. Cestovanie a cestovný ruch ma natoľko ohúrili, že som sa rozhodla aj pre štúdium v oblasti cestovného ruchu, ktoré som pred pár týždňami úspešne dokončila :) Okrem mora milujem pohyb, šport, jahody, slovenskú prírodu (hlavne tú kopaničiarsku), moju labrado-retrieverku Duffy a samozrejme môjho chlapa ;)

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.08.2012
Momentka v Aténach
5769 prečítaní
26.08.2011
Bohatá ponuka služieb letiska Schwechat vo Viedni
5186 prečítaní
07.11.2011
Moja prvá infocesta
4449 prečítaní
20.09.2011
Vysoké Tatry medzi najlepšími parkmi v Európe
4238 prečítaní
19.10.2011
Svetový deň cestovného ruchu
4223 prečítaní

Čierna Hora - známa neznáma

Pridané: 20.12.2011 | Prečítané 3176 x

Čierna Hora, perla Stredozemného mora, sa nachádza v južnej časti Jadranu. Nikde inde nenájdete také prírodné bohatstvo, krásy, jemné pláže, čisté jazerá, rieky a nádherné hory v takom kompaktnom celku, ako v Čiernej Hore.

V dopoludňajších hodinách sa môžete prebudiť s výhľadom na krásne pobrežie Jadranského mora, obedovať môžete na brehu Skadarského jazera a večernú prechádzku si môžete vychutnať v horách Čiernej Hory.

 

Poloha Čiernej Hory

Čierna Hora leží na Balkánskom polostrove v samom srdci Európy. Má len 14.000 km2 a obýva ju asi 640.000 obyvateľov. Väčšinu územia tvorí Dinárske pohorie s planinami, tiež nížiny pri Skadarskom jazere a v údolí rieky Zeta a Tara. Hlavným mestom je Budva, ktorá žije nočným aj denným rušným životom. Nachádza sa tu prístav s luxusnými loďami a starobylé centrum plné romantických uličiek a rozváňajúcich reštaurácií.

 

Cestovný ruch

Najväčšia časť príjmov Čiernej Hory plynie z cestovného ruchu. Najčastejšie tu stretnete Slovákov a Čechov, ktorí sú už presýtení chorvátskou dovolenkou a priťahujú ich sem hlavne piesočné pláže na rozdiel od severných susedov. Čierna Hora je nielen vynikajúcou voľbou pre trávenie letnej dovolenky, má aj mnoho ďalších pozoruhodných vlastností: históriu, kultúru, tradíciu, dobré počasie, čistý vzduch, krásnu prírodu, modré Jadranské more,... Táto malá krajina v sebe spája prvky tak Balkánu ako Stredomoria, nachádza sa v blízkosti Srbska, Bosny, Chorvátska, Talianska a Albánska. Napriek svojej "malosti" ponúka veľkú rozmanitosť a je bohatá na prírodné krásy. 

 

Príroda v Čiernej Hore

Jeden z najcennejších darov prírody Čiernej Hory je polostrov Svätý Štefan. Ide o malý polostrovček kruhového tvaru spojený s pevninou krátkym mostom. Nachádza sa iba niekoľko kilometrov od hlavného mesta Budvy. Legenda hovorí, že miestna rodina začala obývať tento polostrov v 15. storočí. V súčasnosti je bývalá rybárska dedinka najluxusnejším a najzaujímavejším hotelovým mestečkom na východnom pobreží Jadranu. Pôvodné obyvateľstvo tu tiež zanechalo bohaté kultúrne a historické dedičstvo. Nájdeme tu tri kostoly. Na ľavej a pravej strane sa nachádzajú dve krásne piesočné pláže s červenkastou farbu. Mestečko, ktoré akoby plávalo na hladine nádherného Jadranu sa krátko po druhej svetovej vojne začalo meniť na hotelový komplex. Dnes má bežný turista vstup na ostrov zakázaný, prístup tam majú len ubytovaní hostia. Domčeky sa pomaly poprerábali na apartmány a luxusné vily. Toto miesto si obľúbilo aj množstvo svetoznámych hviezd ako napr. Sophia Loren, Marilyn Monroe či Claudia Schiffer.

 

Letenky Čierna Hora

Letenky do Čiernej Hory si viete zakúpiť napríklad z Viedne a Budapešti, odkiaľ do Podgorice pravidelne lieta nízkonákladový Wizzair. Letenky teda často nájdete už od 40 eur.

 

Takže ak už teraz premýšľate nad letnou dovolenkou Čierna hora by mohla byť tou správnou voľbou.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.