[ Monika]

Už ako 5-ročná som vďaka mojim rodičom prvýkrát uvidela more - tú nekonečnú nebesky modrú, od slnka trblietajúcu sa hladinu plnú života. Bola to láska na prvý pohľad a dodnes je to moja srdcová záležitosť. Najskôr mi cestovanie umožnili rodičia, s ktorými som navštívila Sardíniu, Malorku, Korfu, Elbu, Korziku, Tunis, Taliansko či Chorvátsko a neskôr som už cestovateľské zážitky získavala s priateľmi. Cestovanie a cestovný ruch ma natoľko ohúrili, že som sa rozhodla aj pre štúdium v oblasti cestovného ruchu, ktoré som pred pár týždňami úspešne dokončila :) Okrem mora milujem pohyb, šport, jahody, slovenskú prírodu (hlavne tú kopaničiarsku), moju labrado-retrieverku Duffy a samozrejme môjho chlapa ;)

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.08.2012
Momentka v Aténach
5756 prečítaní
26.08.2011
Bohatá ponuka služieb letiska Schwechat vo Viedni
5165 prečítaní
07.11.2011
Moja prvá infocesta
4439 prečítaní
20.09.2011
Vysoké Tatry medzi najlepšími parkmi v Európe
4230 prečítaní
19.10.2011
Svetový deň cestovného ruchu
4216 prečítaní

Chorvátsko 2013

Pridané: 23.04.2013 | Prečítané 1868 x

Od prvého júla 2013 sa stane Chorvátsko členom Európskej únie. Ak budete aj vy patriť medzi množstvo dovolenkárov, ktorí sa sem každoročne vyberú, máte sa skutočne na čo tešiť.

Pre letnú turistickú sezónu 2013 pripravilo Chorvátsko lákavé novinky. 

Práve vďaka vstupu do EÚ očakáva veľký nárast počtu turistov počas nadchádzajúcej letnej sezóny 2013. Chorvátsko je najobľúbenejšou letnou destináciou najmä pre Slovákov i Čechov, výnosy z cestovného ruchu pre krajinu znamenajú viac ako pätinu príjmov národného hospodárstva. Dovolenkári sa na cestu môžu tešiť ešte viac, lebo už nebudú musieť stáť v zápchach pred colnou kontrolou.

Hraničné kontroly si však krajina ponechá. Šoférom pomôže aj mobilná aplikácia Croatia Traffic Info. Dostupná je v štyroch jazykoch - angličtine, nemčine, taliančine a chorvátčine. Ponúka informácie o situácii na hraničných priechodoch, cestách a trajektoch, aktuálne ceny pohonných hmôt a dôležité kontakty.

Chorvátska vláda rokuje v súčasnosti aj o niekoľkomiliardovom projekte tunelov prepájajúcich pevninu s jadranskými ostrovmi. Pod morom ich má ochrániť špeciálna gumová vrstva. V plánoch sú cesty oddelené od chodníkov pre cyklistov a chodcov. Mali by uľahčiť dopravu turistov na ostrov a zjednodušiť život ľuďom, ktorí ich obývajú. Jediným spôsobom je zatiaľ trajekt. Ako prvý na zozname realizovateľnosti je tunel medzi Zadarom a ostrovom Ugljan.

Novinkou počas dovolenky v Chorvátsku je i rozdelenie hotelov na rezorty len pre dospelých a hotely výhradne pre rodiny s deťmi. Láka i výborne vybavený liečebný hotel. Hotely pre dovolenkárov starších ako 16 rokov, ktorí cestujú bez detí, otvorili v meste Umag a volá sa Meliá Coral. Ako informuje oficiálna stránka hotela, je tiež výbornou voľbou pre romantické pobyty v prostredí stredomorskej flóry, neďaleko mora. Ponúka tiež večerné párty v Beach klube, nočný bar, wellness, veľký vonkajší bazén, hodiny tanca, degustáciu vín či Tapas bar.

Letenky do Chorvátska sú čoraz dostupnejšie, čo tiež zvyšuje záujem turistov o túto destináciu. Môžeme za to vďačiť hlavne Ryanairu, ktorý začal lietať do Chorvátska z Viedne. 

Pre najmenších turistov pribudol v Šibeniku hravý a jedinečný Solaris Hotel Andrija. Zaujme tu herňa napodobňujúca podmorský svet, kuchynský kútik na prípravu jedál pre najmenších či bar s nápojmi a sladkosťami...

Hotel podobného názvu - Adria v dalmátskom Biograde ako prvý získal titul liečebného hotela v tejto oblasti. Okrem klasického parného kúpeľa, sáun, masáží či aromaterapie ponúka i procedúry ako inhalovanie morskej vody a relax v soľných miestnostiach.

Ďalšou novinkou bude jedna z najkrajších a najhlbších jaskýň Chorvátska Lokvarka. Je opäť prístupná pre návštevníkov. Objavená bola v roku 1911 a leží v pohorí Gorski Kotar. Uzatvorená bola pre rozsiahlu rekonštrukciu a znovuotvorená bude už túto sezónu s novým schodiskom, zábradlím a osvetlením.

Od januára 2013 nadobudla účinnosť novela trestného zákona, podľa ktorej bezohľadným vodičom hrozia až tri roky väzenia. Za bezohľadnú jazdu považuje chorvátska vláda prekročenie najvyššej povolenie rýchlosti o viac ako 50 km/h, ohrozenie zdravia ľudí, jazdu v nepovolenom smere, a tiež predchádzanie v neprehľadných úsekoch. Výnimkou samozrejme nie je ani vedenie vozidla pod vplyvom drog, vrátane alkoholu.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.