[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10528 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7100 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6618 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6126 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5796 prečítaní

Turistika v Nendaz

Pridané: 27.10.2011 | Prečítané 3113 x

Ak patríte k milovníkom hôr a neboli ste ešte vo Švajčiarsku, neváhajte. Je to naozaj veľmi krásna krajina s neopísateľne krásnou prírodou

Po roku som si sadla k fotografiám z našej dovolenky vo Švajčiarsku a hneď sa mi vynorili krásne spomienky, o ktoré sa s vami veľmi rada podelím. Vybrali sme si ubytovanie  v mestečku Nendaz, ktoré sa nachádza v južnej časti Švajčiarska, približne 12 km od mesta Sion. Je v blízkosti známych lyžiarskych stredísk Verbier, Veysonnaz alebo Siviez. Cestu tam sme si zvolili nie po diaľnici, ale cez horské prechody, kde sa nám vynárali neskutočné výhľady. Úzke a kľukaté cestičky nás viedli až k oblakom a potom späť.

V okolí Nendaz sa nachádza približne 250 km turistických chodníkov, ktoré vedú až na ľadovec. Tam sme sa síce nedostali, ale nevadísmiley

Keďže sme si chceli najskôr „omrknúť“ okolie, ako prvý sme zvolili výstup na Dent de Nendaz. Bolo to najbližšie a vychádzalo sa hneď spoza nášho apartmánového domu. Prvý úsek – z Nendaz na Tracouet – sme vyšli lanovkou. Potom sme slnkom zaliatou kosodrevinou vyšli na Dent de Nendaz do výšky 2463 m. Bola to nádherná turistika, ale zdalo sa nám to príliš nenáročné. Chceli sme ísť aspoň trošičku vyššie a čakali sme aj náročnejší terén.

Tak sme sa ďalší deň odviezli autobusom z Nendaz do Siviez a odtiaľ sedačkou na Combatseline do výšky 2240 m. Na smerovej tabuli nás oslovila trasa na Grepon Blanc. Trošku nám mrholilo, ale odradiť sme sa nedali. Najskôr sa nám trasa zdala veľmi jednoduchá a nebavilo nás to, až pokým sa pred nami nezjavil kopec. Po prehýrenej noci to časť skupiny nezvládla a v tretine svahu sa otočili a vydali sa zostup. Ostatní sme pokračovali ďalej. Oplatilo sa smiley. Terén sa postupne zmenil z trávnatého na skalnatý a až sme sa dostali na vrchol Grepon Blanc do výšky 2714 m. Aj napriek nepriaznivému počasiu sme mali krásny výhľad. Super.

Neopísateľným zážitkom bol výstup na Les Gentianes. Je to kúsok od vrchu Mont Fort. Môžem povedať, že toto bola zatiaľ moja najnáročnejšia turistika. Opäť sme vychádzali zo Siviez. Prešli sme lesy, lúky, kosodrevinu, menší skalnatý terén s plesami a až sme sa nakoniec dostali do vysokohorského terénu. Chvíľami som mala pocit, že by bolo lepšie sa vrátiť, lebo sme mali so sebou aj deti, ale zvládli sme to. Dostali sme sa na vrchol Les Gentianes do výšky 2900 m. Bolo to super až na to, že keď sme sa vrátili do Siviez, nestihli sme autobus do Nendaz a ďalších 8 km sme šliapali peši. Vtedy nám do smiechu neboloangry, ale dnes sa na tom dobre zabávame.

Zážitkov bolo veľa, máme na čo spomínať a verím, že sa ešte na tieto úžasné miesta vrátime.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.