[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10533 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7106 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6622 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6146 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5802 prečítaní

Čarovná Matmata a Douz

Pridané: 04.08.2010 | Prečítané 4006 x

Radi by ste navštívili ostrov Djerba, no nechce sa vám len nečinne ležať pri mori a neviete kam ísť? Určite nevynechajte aspoň tieto dve nádherné miesta- Matmata a Douz, ktoré ležia na pevnine Tuniska, ale z Djerby je to k nim na skok.

Dedinka Matmata sa nachádza v strede hornatého regiónu, kde priemerná nadmorská výška nepresahuje 700 m. Pri vstupe, na vrchu kopca, vás privíta nápis MATMATA. Z tohto kopca je naozaj nádherný výhľad na celé okolie.

 

Matmata je veľmi zvláštna dedina – miestni obyvatelia si tu stavali príbytky  pod povrchom zeme. Stačí prejsť pár metrov a dostanete sa do dvora domu, z ktorého sa dá vojsť do jednotlivých izieb. Tie sú vymaľované nabielo. Všade majú naozaj veľký poriadok. V lete im v izbách obklopujúca zem zabezpečuje príjemný chládok a v zime zase udrží teplo.

 

Dnes sa tieto obydlia využívajú aj ako obchody a hotely – môžete si zaplatiť izbu, čo určite odporúčam, pretože na noc strávenú v podzemnom hoteli sa len tak ľahko nezabúda.

 

A kam sa ešte vybrať? Vydajte sa na miesta, ktoré preslávil film Hviezdne vojny.

 

Ďalším čarovným miestom je Douz, tzv. „Brána Sahary“. Douz je typickou púštnou oázou  a začína sa tu ozajstná piesočná púšť. Je to dosť veľké mesto, ktoré je známe svojimi štvrtkovými trhmi, na ktorých sa dá kúpiť napr. vlna, ďatle, aj krmivo pre ťavy, ale aj iný tovar.

 

Douz je východiskovým bodom pre výlety do vnútra Sahary. Snáď najlákavejším výletom je prechádzka na ťavách, ktorá trvá asi hodinu. Nezabudnite si požičať aj hábit, nech to má tu správnu atmosféru, nestojí to veľa. Je celkom zaujímavé sledovať krajinu z výšky možno aj 2 m a ešte sa pri tom aj príjemne pohojdávať.

 

Na pamiatku z Tuniska a ako dôkaz, že ste prekonali samých seba a vysadli ste na ťaví chrbát, si pri odchode môžete zakúpiť svoju dokonalú dovolenkovú fotografiu, ktorú nájdete pripnutú na nástenke. Odfotili vás totiž hneď na samom začiatku, keď ste ešte rozmýšľali, či radšej nezosadnete.

 

 

Ak by vás neoslovili práve ťavy, môžete vyskúšať jazdu na terénnych autách. Poviem vám, že je to poriadny adrenalín. Treba to vyskúšať, stojí to ta to.

 

 

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.