[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10528 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7101 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6618 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6127 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5798 prečítaní

Kozí vŕšok

Pridané: 11.03.2013 | Prečítané 2511 x

Pre každého milovníka prírody je Liptov snáď tým najkrajším kútom v našej krajine a nie je snáď takéhoto človeka, ktorý by Liptov minimálne netúžil nenavštíviť.

Určite všetci poznajú tie nádherné zelené lúky a pasienky,  pasúce sa ovce, kozy, salaše a samozrejme liptovské pochúťky.

V blízkosti diaľnice, popri rieke Váh, neďaleko Liptovského Mikuláša približne pred rokom vznikol areál pod názvom Kozí vŕšok, kde okrem dobrého jedla nájdete aj množstvo atrakcií pre deti aj pre dospelých. V reštaurácii sa stretnete s neobyčajne milým a ochotným personálom. Jedlo je mimoriadne chutné a za prijateľné ceny. Čo je dôležité – obsluha je rýchla a čaká na vás aj malá pozornosť smiley.

Okrem detských ihrísk, kde je množstvo preliezačiek v tvare domácich zvierat, je pre deti k dispozícii aj malá ZOO, kde môžu spoznávať, a tiež sa aj pohrať so živými zvieratkami. Určite to bude pre ne veľký zážitok.

Zážitkom pre všetkých určite bude aj možnosť vyrobiť si vlastný syrový korbáčik, ktorý môžete ihneď skonzumovať. Areál je dostatočne veľký aj na usporiadanie rodinných osláv, firemných akcií, či rôznych verejných podujatí – meetingov, koncertov atď. Tím pracovníkov zabezpečuje programy na kľúč – napr.  výroba nití a korbáčikov, zabíjačky, výroba jaterníc, klobás, varenie halušiek a pod.

Súčasťou areálu je aj drevená tržnica, kde sa počas letných mesiacov konajú ukážky tradičných remesiel.

V areáli sa tiež nachádza výrobňa a predajňa syrov, obchod s tradičnými suvenírmi a hračkami pre deti a aj čerpacia stanica SHELL.

Aj keď sa areál volá Kozí vŕšok, nenájdete tu len výrobky z kozieho mlieka. V syrárni vyrábajú výrobky aj z kravského a ovčieho mlieka. Okrem zrejúcich syrov rôznych príchutí, oštiepkov, pareníc a korbáčikov vyrábajú aj výborné jogurty zo všetkých druhov mlieka, a to ochutené alebo neochutené. Na prvom mieste však zostáva syr kozí.

Kozie mlieko je veľmi zdravé, čo je aj dokázané rôznymi vedeckými výskumami, je veľmi ľahko stráviteľné. Má vysoký obsah vitamínov A a B a obsahuje oveľa viac vápnika ako kravské mlieko. Kozie mlieko posilňuje imunitu, priaznivo pôsobí na tráviaci aj nervový systém, znižuje nervozitu a stres. Je vhodné pre alergikov a astmatikov, a tiež sa používa pri kožných problémoch, ako je napr. ekzém a dokonca sa hovorí, že priaznivo pôsobí aj pri liečbe nádorových ochorení.

Používa sa pri výrobe kozmetiky, ktorá dobre chráni pokožku a spomaľuje starnutie. Je hlavnou zložkou v kozmetických prípravkoch pre alergikov.

Že kozie mlieko „smrdí“ a nemá dobrú chuť? Nemusí to tak vždy byť, o čom som sa sama presvedčila. Všetko závisí od toho, čím sú kozy kŕmené, kde sa pasú. Najlepšie mliečko je od kôz, ktoré sa pasú na lúkach s množstvom rôznych druhov tráv a bylín. Kozie mlieko je menej sladké ako kravské a ak ste ho ešte nikdy nepili, tak prvýkrát si ho radšej len pridajte napr. do kávy.

Samozrejme veľmi záleží aj na tom, ako sa o kozy starajú majitelia. Okrem už spomínaného „jedálnička“ je pre kozy dôležitá čistota, a to nielen pri dojení ale aj pri ustajnení.

Keď už budete Liptovom prechádzať nenechajte si ujsť návštevu Kozieho vŕšku. Naozaj nebudete ľutovať.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.