[ Mirka]

Narodila som sa v znamení Váh a toto znamenie ma úplne vystihuje - zmysel pre poriadok, rodinu a spravodlivosť, túžba po harmónii a samozrejme nerozhodnosť a váhavosť. Voľný čas veľmi rada trávim s mojou úžasnou rodinou na horách, more nás neláka, ale občas je to celkom fajn relax. Chcela by som precestovať celý svet, no zatiaľ sa mi to až tak nedarí, ale verím, že raz to príde... Rada si pozriem nejaký dobrý filmík - skôr thriller alebo drámu, a tiež rada počúvam slovenskú hudbu. Napriek tomu, že potrebujem nasávať ticho, nikdy neodmietnem príležitosť stretnúť sa a zabaviť sa s priateľmi.

Ďalšie články

Najčítanejšie

07.01.2013
Nie je all inclusive ako all inclusive
10528 prečítaní
26.07.2010
Boli ste už na ostrove Brač?
7100 prečítaní
18.10.2010
Za krásami Moskvy
6618 prečítaní
18.07.2014
Sardínia – Karibik Stredomoria - letenky už od 32€/smer
6126 prečítaní
09.11.2010
Cestovanie na jeseň a v zime
5796 prečítaní

First moment či Last minute?

Pridané: 14.08.2012 | Prečítané 3013 x

Dovolenková sezóna sa prehupla do druhej polovice a mnoho ľudí ešte len čaká na svoju vytúženú a zaslúženú dovolenku.

Potenciálni dovolenkári chodia denne k nám do cestovnej kancelárie a spoločne sa snažíme nájsť nejaký vhodný last minute. Žiaľ, často sa opakuje situácia z minulého roka – buď klientovi nie je /samozrejme na základe jeho požiadaviek/ čo ponúknuť alebo sú pobyty dosť drahé. Mnohokrát ceny presahujú finančné možnosti a hlavne predstavy klientov.

Percentuálne zľavy sa pár dní pred odchodom pohybujú len vo výške 5% - 15%, takže v porovnaní s first momentmi na začiatku roka sa nedajú porovnať, lebo cestovné kancelárie vtedy ponúkajú zľavy vo výške až 25%, niekedy aj viac.

Čoraz častejšie počúvam otázku od klientov, kedy je teda lepšie zakúpiť si dovolenku? Podľa môjho názoru a na základe mojich pracovných skúseností, je výhodnejší first moment. Už len z toho dôvodu, že klient si môže vybrať zo širokej ponuky hotelov a má garantovanú percentuálnu zľavu. A keď si vyplatí plnú cenu zájazdu ešte na začiatku roka, nedotknú sa ho už ani dnes populárne palivové príplatky, ktoré cestovné kancelárie započítavajú zvyčajne od apríla.

First moment hlavne odporúčam väčším skupinám, pretože ak do kancelárie príde človek v júli a povie, že potrebuje dovolenku last minute pre 12- 15 ľudí, je viac ako isté, že táto skupina nepocestuje. Aj keď niekedy sa dejú zázraky a podarí sa nám niečo nájsť, ale tu musia všetky ostatné kritériá klientov bokom. Buď zoberú, čo im ponúkneme alebo majú smolu.

Často to býva problém aj menší počet ľudí. No a niekedy naši klienti nevedia pochopiť, že možnosti sú viac ako obmedzené. Raz sa im zdá cena vysoká, potom sa im nepáči destinácia, potom nie je dobrý hotel, a raz je zlý termín alebo čas odletu, prípadne sa nájdu rôzne veci, ktoré vtedy klientom na danej ponuke vadia.

Je mnoho ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť zakúpiť si dovolenku začiatkom roka, nakoľko nevedia, ako im dovolia vycestovať pracovné povinnosti a naozaj si dovolenku plánujú týždeň vopred. Môže stať, že si klient nemôže zakúpiť zájazd first moment zo zdravotných dôvodov, takže je tiež nútený, ak mu to zdravie dovolí, počkať si last minute.

Kupovať dovolenku first moment odporúčam zakupovať aj klientom, ktorí majú väčší počet detí a chcú byť ubytovaní v jednej väčšej, príp. rodinnej izbe. Napr. v Chorvátsku je takýchto izieb pomerne málo a rýchlo sú vypredané.

Mnoho hotelov sa do ponuky last minute ani nedostane, pretože sa hneď na začiatku sezóny vypredá. Niekedy, ak je to zo strany hotela možné, sa stane, že cestovná kancelária kapacitu ešte doplní a dostane sa niečo aj do predaja last minute.

Keďže zo strany klientov denne počúvame pripomienky, aké sú tie „naše“ ponuky drahé, porovnali sme ceny last  minute zájazdov do Chorvátska s polpenziou a autobusovou dopravou a zájazdy do Bulharska s raňajkami a leteckou dopravou na 8 dní pobytu. Po prepočte sme sa dostali zhruba na rovnakú cenu. Predstavte si, že v letecky ste v Bulharsku za 1,5 hodiny a do Chorvátska musíte 10 a viac hodín sedieť v autobuse – začína to byť lákavé. Nie?

Nech sa už rozhodnete pre kúpu zájazdu v ktoromkoľvek termíne, vedzte, že aj my sa snažíme vyjsť vám v ústrety, nájsť vám to najlepšie, čo možné je. Aj nám ide o to, aby sa naši klienti vrátili z dovolenky oddýchnutí a hlavne spokojní. A sme radi, že väčšina klientov k nám príde o rok znova. A to je na tejto práci to krásne... Takže krásnu dovolenku smiley.

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.