[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
7800 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7078 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6732 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6419 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6232 prečítaní

Srí Lanka - žiarivá zem

Pridané: 15.03.2012 | Prečítané 3407 x

Chcete zažiť niečo ojedinelé? Navštíviť exotiku v jej pravej, nezmenenej podobe ? Takýchto miest je už málo, ale Srí Lanka je jednou z nich. Je to ostrov na východ od Indie, má tvar kvapky a je zemou zasľúbenou pre milovníkov čaju.

Ostrov ovládli po Portugalcoch a Holanďanoch na prelome 18. a 19. storočia Briti. Stal sa britskou kolóniou pod názvom Cejlon.

Srílančania tiež milujú čaj, pestujú ho, spracovávajú a pijú ho denne, dokonca i s mliekom. Srí Lanka má nádhernú prírodu, žijú tu exotické zvieratá, a tiež je tu mnoho pamiatok. Ak sem pricestujete, je dobré už vopred si ujasniť, čo chcete vidieť a čo od svojej dovolenky očakávate.

Určite by ste mali navštíviť chrám Buddhovho zubu, ktorý sa nachádza v Kandy v strede ostrova. Každý deň sa trikrát opakuje ceremónia, pri ktorej je možné zahliadnuť schránku, v ktorej je uložený zub. Pri vstupe do chrámu musíte prejsť bezpečnostným rámom.

Jedinečnou pamiatkou sú jaskynné chrámy Dambulla. Pod skalným previsom sa nachádza 5 rôznych veľkých jaskýň, ktoré sú pokladnicou budhistického umenia.

Sigirya, v preklade „Levia skala“ je kráľovské mesto, ktoré bolo pevnosťou. Aby ste ho zbadali, musíte vystúpiť po schodisku asi 200 metrov na vrchol skaly, výhľad do krajiny stojí za tú námahu.

Na severe ostrova si okrem nekonečných pláží užijete plavbu loďou a pozorovanie veľrýb. Východ zeme je rozľahlou prírodnou rezerváciou, kde žijú slony, leopardy a ďalšie exotické zvieratá. Ešte pár praktických rád na cestu. Cestovať môžete buď s cestovnou kanceláriou, alebo na vlastnú päsť, ubytovanie vždy zoženiete na mieste, kde chcete zostať.

Na plážach je veľa prenajímateľov bungalovov, chát či izieb, a to za pomerne nízku cenu. Vstup do pamiatok je drahší, platí sa v dolároch, ale aj v miestnej mene. Miestna doprava je spoľahlivá a lacná, ale presuny trvajú dlhšiu dobu. Pred vycestovaním je dobré byť  zaočkovaný proti žltačke, tetanu a brušnému týfusu.                                                                                           

Čo dodať na záver ? Srí Lanka je mimoriadne malebná zem, treba ísť a vyskúšať na vlastnej kožismiley

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.