[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
7755 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7058 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6718 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6409 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6221 prečítaní

Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku

Pridané: 21.07.2014 | Prečítané 7754 x

Premýšľate nad dovolenkou a ešte stále nie ste rozhodnutí, kam by ste chceli ísť? Ak patríte medzi vyznávačov netradičnej dovolenky a  celý čas vylihovať na pláži je pre vás mrhaním času, toto miesto bude pre vás rajom.

Na tomto „zabudnutom“ súostroví s rôznorodou krajinou, smaragdovými jazerami, tropickým ovocím a oceánom plným delfínov a veľrýb akoby sa čas zastavil.

AZORSKÉ OSTROVY - ČO STE O NICH MOŽNO NEVEDELI

Azorské ostrovy patria pod Portugalsko a majú podobne ako Madeira autonómiu. Súostrovie sa nachádza 1 500km od hlavného mesta Portugalska a od východného pobrežia Severnej Ameriky približne 3 900km.

Azory tvorí 9 ostrovov, žije na nich približne 224 tisíc obyvateľov. Azory vznikli vulkanickou činnosťou, kde teplota je celoročne subtropická okolo 21-25°C. Táto oblasť je totižto ovplyvňovaná Golfským prúdom.

Azorské ostrovy možno rozdeliť na tri časti:

  • Centrálnu skupinu tvorí päť ostrovov: Faial, GraciosaTerceiraSao Jorge a Pico, ktorému panuje sopka a taktiež najväčšia hora Portugalska Pico vysoká 2 350m.
  • Na východe leží ostrov Santa Maria spolu s najväčším a tiež najvýznamnejším ostrovom Sao Miguel.
  • Tretiu skupinu tvoria na západe ostrovy FloresCorvo.

 

Ostrovy sú typické vysokými horami aj údoliami s bujnou vegetáciou, modrými a smaragdovo zelenými jazerami vzniknutých v miestach sopečných kráterov, vriacimi prameňmi, gejzírmi i jaskyňami. Letenky do Ponta Delgady, čiže do hlavného mesta tohoto súostrovia, sa stávajú čoraz dostupnejšími.

 RAJ PRE POTAPAČOV A MILOVNÍKOV VODY

 

Kto miluje potápanie, toho určite bohatý svet  pod morskou hladinou nesklame.

Na ostrove Faial sa nachádza jeden z najväčších prístavov, kde sa stretávajú jachtári z celého sveta.

Pobrežie všetkých ostrovov je ideálne na windsurfing, plachtenie alebo veslovanie.

Takisto je možné ísť na plavbu loďou po Atlantiku, ktoré sprostredkúvajú cestovné agentúry, kde môžete sledovať hravosť, inteligentnosť  a priateľskosť delfínov a veľrýb k ľuďom. Ak patríte medzi odvážlivcov, môžete si v Atlantiku zaplávať medzi nimi.

Viac si o rôznych druhoch okružných plavieb môžete prečítať v sérii blogov našej kolegyne Mirky.

 

OSTROV PICO – VULKANICKÝ OSTROV S CHUŤOU VÍNA NA JAZYKU

 

Ostrov Pico je známy predovšetkým svojím zeleným vínom, je druhým najväčším ostrovom z Azorského súostrovia. Nachádza sa tu najvyššia hora Portugalska – PICO 2 351 m, jeden z najkrajších vulkánov na svete

V minulosti bol ostrov Pico centrom pre lov veľrýb a delfínov na Azorských ostrovoch. Za svoje meno vďačí ostrov impozantnej hore, najvyššej v celom Portugalsku, ktorá dosahuje výšku 2351m. Ponta do Pico je tzv. „ostrov čiernych kameňov“,  jeho rozloha je 446,66 km2 a má 15 202 obyvateľov.

Špička hory Pico, majestátne dominuje celému súostroviu, je takmer stále zahalená do mrakov a slabý biely dym dokazuje, že ide o mladý vulkán, ktorý ešte nepovedal posledné slovo.

Miestny obyvatelia ťažko obrábali spálené úbočia hory, pestujú na nich víno a pomaranče v sadoch, ktoré chránia ploty z lávového kameňa.


V minulosti lov veľrýb nebol iba zábavou, ale predovšetkým hlavným zdrojom obživy. Dnes je veľryba symbolom a mýtom zároveň, ktorý pripomína minulosť ostrova.

Súčasťou tejto spomienky je tiež múzeum veľrybárstva v Lajes, druhé z najnavštevovanejších miest Azorských ostrovov. Práve sem prichádza najviac turistov kvôli pozorovaniu týchto obrovských morských savcov. 


Po dlhé stáročia patrila k bohatstvu ostrova tiež vínna réva. Hlavnými centrami sú Vilas da Madalena, Sao Roque a Lajes. 
Na Pico sa dostaneme pohodlne loďou zo susedného ostrova Faial.

OSTROV SAO MIGUEL – ZELENÝ OSTROV

 

Ostrov Sao Miguel je najväčší a najobľúbenejší zo všetkých deviatich ostrovov známy ako „Zelený ostrov“.

Je dlhý približne 65km a široký v najužšom mieste asi 8km a v najširšom mieste asi 15km.

 

Hlavné mesto na tomto ostrove je Ponta Delgada. Žije v ňom najviac ľudí.

 

Do tohto mesta zamierte ak máte záujem si prehliadnuť koloniálnu architektúru. Staré mesto s typickou architektúrou vybielených domov s okenicami kontrastných farieb, úzkymi uličkami vydláždenými lávovými kameňmi poskytuje mnoho zákutí pre úžasné dovolenkové fotenie, ale aj pre maliarov.

 

Pozostatky po vulkanickej činnosti okrem už spomínaných kráterov možno badať aj na viacerých miestach po ostrove v podobe termálnych prameňov. Väčšina turistov sa na So Miguel rozhodne pre prenájom auta, čo je jednoznačne najrýchlejší spôsob a aj najpohodlbejší, ako ostrov precestovať.

 

V juhovýchodnej časti ostrova leží mestečko Furnas. Vyznačuje sa početnými prameňmi horúcej vody. Areál Poza Dona Beija patrí medzi oddychovú časť mestečka s viacerými bazénikmi s termálnou vodou s obsahom železa.

Severné pobrežie okrem niekoľko málo dobrých pláži pre surfistov ponúka miestnym aj vhodné podmienky na pestovanie čaju (chá). Priamo na mieste si možno pozrieť čajové plantáže.

Toto miesto patrí medzi jediné v Európe, kde sa čaj pestuje.

Okrem iného sa tu ľudia živia pestovaním ananásu, vína, cukrovej repy a citrusov.

 

Medzi najzaujímavejšie jazerá patrí:

  • Lagoa do Sete Cidades (jazero siedmich miest). Zaujímavé je tým, že sú to vlastne prepojené dve vodné plochy bezprostredne susediacich vulkánov úzkym krčkom, ponad ktorý vedie  portálový most z kameňa. Hoci hladiny majú rovnakú výšku, každé jazero ma inú farbu.
  • Menšie jazero Lagoa Verde (Zelené jazero) je plytšie a je v ňom viac rias.
  • Lagoa Azul (Modré jazero) je hlbšie a odráža viac farbu oblohy. Prechádzka okolo oboch kráterov zaberie asi 6 hod. a poskytuje krásne výhľady.

 

Dopravu po ostrove zabezpečujú autá a autobusy.

Medzi ostrovmi s možno prepraviť aj trajektom alebo letecky. Prepravu zabezpečuje miestna letecká spoločnosť SATA.

PRE LABUŽNÍKOV - špecialita Cozido

 

Kuchyňa na ostrovoch ponúka rôzne druhy rýb a mäsa.

Ostrov Sao Jorge sa preslávil syrom, sladkosti sú zase typické pre Sao Miguel.

Na ostrove Pico by turisti nemali zabudnúť ochutnať mieste víno.

Vo Furnase je známa miesta špecialita Cozido. Príprava prebieha spustením hrnca do skruže zahĺbenej v zemi. Ešte predtým sa navrství do hrnca zelenina, mäso, zemiaky, koreniny, ryby... Potom sa to celé zahrnie zeminou a nechá sa variť bez jedinej kvapky vody. Pôda je taká teplá, že po 7 hodinách je špecialita pripravená na konzumáciu.

 

 

LEŤTE ZA AZÚROVOU KRÁSOU

 

Ak vás  toto zázračné miesto oslovilo a začali ste rozmýšľať nad dopravou, tak z Viedne  sa dopravíte letecky do Ponta Delgada za asi 7 hodín.

Toto spojenie i ubytovanie nájdete na našej stránke, prípadne vám môžeme zaslať ponuky na kompletne organizovaný zájazd.

Či sa už chystáte ostrovy navštíviť v rámci organizovaného zájazdu alebo na vlastnú päsť, nezabudnite sa poistiť. Komplexné cestovné poistenie kryje vás aj vašich blízkych v prípade ochorenia či úrazu počas pobytu v zahraničí.  Poistenie je navrhnuté tak, že zahŕňa liečebné náklady, úrazové pripoistenie, poistenú máte aj batožinu či zodpovednosť za škody na zdraví alebo majetku. Viac si o poistení prečítajte na tejto stránke.

Hor sa za novým dobrodružstvom.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

 

CHCEM LETIEŤ NA AZORSKÉ OSTROVY

 

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.