[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
7789 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7074 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6727 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6417 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6227 prečítaní

Dovolenka v krajinách s cudzou menou

Pridané: 05.04.2011 | Prečítané 3858 x

Ešte stále je tu veľa dovolenkových krajín s inou platobnou menou ako EURO. Patrí sem často navštevované Chorvátsko, Bulharsko, Turecko, Egypt a mnoho ďalších.

Chorvátske kuny sa dajú počas letnej sezóny vymeniť aj v našich bankách, kurzy slovenských bánk bývajú menej výhodné, ako v pouličných zmenárňach v letoviskách. Takže je lepšie zameniť peniaze až v mieste pobytu, prípadne doma si zameniť len malú čiastku potrebnú na prvý deň pobytu a cestu tam.

 

 

Podobne je to aj vtedy, ak sa rozhodnete tráviť dovolenku v Bulharsku. Bulharské levy v našich bankách tiež nedostanete v hociktorom období. Bulharský lev je výhodnejšie vymeniť priamo v bankách, nie v pouličných zmenárňach alebo zmenárňach na pláži, pretože sa môžete stretnúť s rôznymi nečistými praktikami. Určite si treba najskôr overiť kurz skôr ako podpíšete nejaké doklady o výmene peňazí.

 

 

Ak sa chystáte dovolenkovať v Turecku bez obáv môžete všade platiť eurami. V tejto krajine majú všetci obchodníci spravidla uvedený kurz. Spravidla je to kurz 1 euro = 2 turecke líry. Slovenské banky turecké líry nezamieňajú, takže v prípade, že vám obchodník vydá turecké líry, miňte ich v tejto krajine ešte pred odchodom.

 

 

Egypte je oficiálnou menou egyptská libra, ktorá sa na Slovensku tiež nedá zameniť. Nie je tu však problém platiť eurom ani americkým dolárom. Tiež je riskantné meniť peniaze u pouličných zmenárnikov, egyptské banky ani hotelové zmenárne si neúčtujú za výmenu žiadne poplatky. Kurz je stanovený Egyptskou národnou bankou – 1 euro = 7 egyptských libier. Vždy je dobré si na dovolenku okrem hotovosti zobrať aj platobnú kartu. Pri platbe kartou sa suma prepočítava devízovým kurzom, ktorý je spravidla výhodnejší, ako pri nákupe cudzej meny valutovým kurzom. Pri platbách kartami sa platí len za účtovnú položku.

 

 

Pozor na výber hotovosti z bankomatu v zahraničí, ktorý je nevýhodný. Banky si za výber účtujú vysoký poplatok, ktorého výška závisí od banky, v ktorej máte vedený účet.

 

 

pokynoch, ktoré obdržíte od cestovnej kancelárie pred začatím dovolenky by ste mali mať informácie o krajine, cenách základných potravín a služieb.

 

 

V otázkach cudzej meny a platenia v danej krajine by mal dovolenkujúcim vedieť poradiť delegát cestovnej kancelárie, aby sa predišlo zbytočným nepríjemnostiam, ktoré by mohli pokaziť vytúženú dovolenku.

 

 

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.