[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
7779 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7069 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6724 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6415 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6225 prečítaní

Madeira – horská morská víla...

Pridané: 18.04.2013 | Prečítané 2599 x

Aj keď vonku to ešte donedávna nevyzeralo, že zima je na ústupe, jar nakoniec boj vyhrala smiley. Tešíme sa na leto a rozmýšľame, kde nás tento rok vietor zaveje.

Madeira – magický ostrov uprostred Atlantiku, prekrásna príroda, množstvo zelene a nádherných kvetov, vysoké drsné hory, úzke hladké cesty, srdeční ľudia a nekonečný oceán.

Madeirské súostrovie je autonómnou oblasťou Portugalska. Obývané sú ostrovy Madeira a Porto Santo. Madeira má rozlohu okolo 740 km2, žije tu 260 000 stálych obyvateľov. Najvyšší vrch Pico Ruivo dosahuje 1862 m n. m. Klíma je tu príjemná, s teplotami od 16 do 25 stupňov C po celý rok. Toto sú základné údaje o ostrove. Madeira leží 580 km západne od Maroka a 980 km juhozápadne od Portugalska v Atlantickom oceáne. Hovorí sa tu po portugalsky, anglicky, francúzsky... Menou je euro, takže nehrozia žiadne problémy s peniazmi.

Časové pásmo posúva náš čas o hodinu dozadu. Letisko Santa Catarina je vzdialené od mesta Funchal len 22 km. Pristávacia plocha letiska je precízne vsadená medzi vodu a hornatú stenu.

Zelená tráva, stromy, starostlivo obrobené záhradky, to všetko je na miestach, kam sa u nás lozí s horolezeckými lanami. V hlavnom  meste Madeiry žije okolo 120 000 ľudí, rozkladá sa popri brehoch a stúpa až na vrcholky kopcov.

Hotely sú postavené buď ako prímorské alebo horské. Na svoje si príde každý, či chce byť v centre diania alebo v tichšom prostredí, či chce len tak oddychovať alebo aktívne spoznávať. Vysoký štandard hotelov je zaručený, už roky sem chodí náročná klientela. Určite si nenechajte ujsť maličký rozprávkový ostrov Porto Santo, cesta trajektom trvá 3 hodiny. Na Madeire sú zväčša kamenisté pláže so vstupom do mora po rebríkoch, hotely však majú vlastné bazény so slanou aj sladkou vodou a je z nich úžasný pohľad na oceán. Medzi zaujímavosti patria napr. vulkanické jazierka a prírodné kúpalisko v Porto Moniz, botanická záhrada Jardim Botanico, cesta lanovkou do honosnej štvrte Monte a cestu dole na typických saniach.

Madeirčania tiež vedia, čo znamená dobré jedlo. Ochutnajte vynikajúce ryby a morské potvory, mäsko na rošte, či grile, fantastický chlebík s cesnakovou nátierkou....

Dovolenka na tomto ostrove, bude jedna z tých netradičnejších, na ktorú sa len tak nezabúda... smiley.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.