[ Danka]

Nemám rada nudu a stereotyp, asi preto je veľmi ťažké pripútať ma k jednému miestu. Rada cestujem, spoznávam nové miesta, a tiež kultúry. Najviac energie viem načerpať pri pobyte v prírode, pri športe a pohybe, na slnku, no a keď prší, tak aj v dobrom spánku :) Mám rada jazdu autom, je jedno kam sa veziem, ale na Slovensku je to určite cesta smer Žilina – Martin. K môjmu životu patrí rodina, priatelia a spoločnosť s dobrou náladou a úsmevom na tvári.

Ďalšie články

Najčítanejšie

21.07.2014
Azorské ostrovy – nedotknuté miesto uprostred Atlantiku
8154 prečítaní
12.04.2011
Autom do Londýna
7241 prečítaní
18.05.2011
Výlet na Plitvické jazerá
6847 prečítaní
30.09.2010
Navštívili sme exotický Egypt
6524 prečítaní
14.11.2011
Akvaparky na Morave
6374 prečítaní

Predĺžený víkend v Lisabone

Pridané: 19.06.2012 | Prečítané 3627 x

Máte chuť niekam vyraziť a letná dovolenka je ešte ďaleko? Urobte si radosť. Predĺžený víkend v portugalskej metropole – Lisabone je tou správnou voľbou, prenesie vás do romantiky dávnych čias.

Letecky sa do Lisabonu dostanete priamym letom z Viedne, ktorý trvá približne 3,5 hod. a výlet sa môže začať smiley.V Lisabone je čo obdivovať.

Očarí vás hlavne pôvodné historické centrum – štvrť Alfama, ktorá sa nachádza v okolí hradu. Už od čias panovania Arabov si zachovala ráz krivolakých uličiek, a tiež domov postavených tesne vedľa seba. Neprehliadnuteľné sú aj Belémska veža a Most Vasco da Gama dlhý 17 kilometrov.

Najznámejšia štvrť Belém leží priamo pri rieke Tejo vlievajúcej sa do Atlantiku. Najväčším lákadlom je Hieronymovo opátstvo, ktoré dal postaviť Manuel I. v takzvanom manuelskom štýle. Stavitelia tu vložili do architektúry námorné motívy – lode, kotvy a lodné laná vytesali do kameňa. Turistov zaujme pohľad do záhrady, ktorá je pozostatkom maurského štýlu. Sú tu miesta, ktoré musíte vidieť. Je to napr. nezvyčajný hrad zo 16. storočia Casa dos Bicos, ktorý pre jeho fasádu volajú aj dom šípok. Určite nevynechajte a nakuknite do Múzea dekoratívneho umenia, kde je v aristokratickom paláci vystavený nábytok, textil, šperky a porcelán z 15. až 19. storočia.

Neďaleko od Lisabonu sa nachádza Sintra – sídlo portugalských kráľov. V paláci da Pena je úžasná botanická záhrada a v blízkosti sú zrúcaniny Maurského hradu. Ak sa do Lisabonu chystáte v lete, najväčšej obľube sa tešia pláže v Costas, Cascais a Carcavelos. Vlny v Atlantiku sú zradné, preto dajte pri kúpaní veľký pozor.

Na nákupy si zájdite do štvrte Bairro Alto, tá je plná starých taverien, barov a reštaurácií, kde je aj bujarý nočný život. Rozhodne ochutnajte „pasteis“ – smažené košíčky plnené vanilkovým pudingomsmiley. Jedlá z mora ponúka celá ulica das Portas de Santo Antao a dostanú vás aj kuchyne bývalých kolónií – od Brazílie cez Angolu až po Mozambik.

Slušný výber, čo poviete? Ak to budete víkendovať, určite budete niečo z ponuky musieť aj oželieť, ale tak to už na výletoch býva smiley.

 

Článok je osobným názorom autora blogu (blogera). Spoločnosť CK Malko Polo, s.r.o ako prevádzkovateľ stránky blog.letenky.sk neberie právnu zodpovednosť za správnosť a úplnosť informácií.

© 1998-2014. Všetky práva vyhradené.